Monday, June 14
Shadow

Hur Ska man Förvara Potatis? Här är Svaret!

Du kan hålla dina potatisar färska i flera månader (ja, månader!) Med dessa super enkla förvaringstips. I denna artikel går vi igenom hur du ska förvara potatis för bästa hållbarhet.

Svaret på hur länge potatis håller beror på hur de lagras. Under perfekta förhållanden 6-10 grader kommer en rå potatis att hålla sig bra i två till tre månader.

Vid rumstemperatur håller de bara några veckor.

Hur vet du när en potatis är gammal?

Bra potatis är fast, slät och groddfri.

Du kan se att en potatis är bortskämd när den är:

  • Mjuk
  • Missfärgad
  • Förfallen
  • Växande mögel
  • Groddar, eller “ögon”, är en indikation på att din potatis når slutet av sitt liv. De är dock inte skadliga och kan enkelt tas bort innan de lagas. Så länge potatisen ser ut, luktar och känns rätt, är groddar ingen biggie.

Hur potatis ska förvaras

Förvara dem på en sval plats.

Rå potatis trivs på en sval, mörk plats. Det ideala temperaturområdet är 6-10 grader, vilket är något över kylskåpstemperaturen. Under svalare månader är det bra att lagra potatis i en ouppvärmd källare eller i ett isolerat skjul. Det är lite knepigare att lagra potatis på sommaren, men använd ditt sunda förnuft – i stället för att placera dem bredvid ett fönster, håll dem i det område i ditt hus som förblir svalast.

Inte i kylskåpet

Rå potatis gillar att vara kylig men inte kall. Mycket låga temperaturer kan faktiskt förändra potatisens smak och göra dem farliga. Denna “kyla inducerade sötning” händer när stärkelsen omvandlas till reducerande sockerarter, som kan bilda cancerframkallande ämnen när de kokas.

Undvik områden med mycket ljus.

Exponering för ljus kan få dina potatis att producera klorofyll och bli för tidigt gröna.

Även om denna färgförändring vanligtvis är ofarlig kan överdrivet solljus också orsaka att potatis producerar en giftig kemikalie som kallas solanin. Intag av solanin i stora mängder kan orsaka obehagliga biverkningar som illamående, diarré och kräkningar.

Tvätta dem inte innan du lägger undan dem. Det är bäst att hålla potatis så torr som möjligt om du försöker få dem att hålla längre. Fukt främjar tillväxten av svampar och bakterier – så vänta med att tvätta dem till precis innan du använder dem.

Låt dem andas

Förhindra fuktansamling genom att låta potatisen få mycket luftflöde. Om du förvarar dem i en tätt tillsluten behållare (som en ziploc-påse) har fukten som potatisen släpper ut ingenstans att gå.

Din bästa satsning är en öppen skål eller papperspåse.

Värt att ha i åtanke är att du inte bör förvarapotatisen med lökar! Den kemiska reaktionen får faktiskt båda att förstöra snabbare.

Hur länge håller potatisen vid rumstemperatur?

Utan tvekan är det bästa sättet att lagra hela, okokta potatisar utanför kylen.

När den förvaras på en sval, mörk plats (varmare än kylen men kallare än rumstemperatur), kan okokta potatisar hålla i upp till två månader. Men om du inte har en ouppvärmd källare, kommer du antagligen att behöva hålla fast vid rumstemperatur. Förvara dem löst täckta i en papperspåse, nätpåse eller kartong för att ge god luftcirkulation. Vid rumstemperatur håller potatis upp till två veckor.

Hur länge håller potatis i kylen?

Även om vi redan konstaterat att kylskåpet inte är det bästa stället att lagra potatis, har du ibland inget annat alternativ. Brist på skafferiutrymme, varma eller fuktiga förhållanden är alla anledningar till att du kanske vill förvara dina potatisar i kylen.

Om du väljer att kyla potatisen av någon anledning kommer potatisen att vara i tre till fyra veckor, men de får en söt smak när de kokas.

Rå potatis som har skurits bör förvaras i en skål med kallt vatten och kylas. De kommer att vara bra de närmaste 24 timmarna.

Och slutligen kommer kokta potatisar att vara i tre till fyra dagar i kylen.

Hur länge håller potar?

Medan kokta potatisar kan fungera bra i frysen gör rå potatis det inte, så det är bäst att laga dem innan de fryser. När den lagras i en frysskyddspåse eller lufttät behållare håller kokta potatisar 10 till 12 månader i frysen.

Hur man vet om en potatis är dålig eller bortskämd

Du kommer att kunna se om en potatis har blivit dålig om den blir mjuk eller krymper ihop. Du kanske också märker en sur eller smaklös lukt, vilket indikerar att den är dålig.

Gröna groddar är inte ett tecken på att de har förstörts. De indikerar dock att näringsämnen lämnar potatisen. Det betyder att deras kvalitet börjar försämras, men du behöver inte nödvändigtvis kasta ut dem ännu.

[dfrcs name=”potatistillbehör” title=”Köp potatistillbehör”]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *