Monday, June 14
Shadow

Hur Förvarar man Vitlök?

Vitlök anses av vissa vara en ört, även om den liknar en lök. Lök och vitlök är inom en familj av växter som också innehåller gräslök och purjolök.

Vitlök kan användas på olika sätt i köket, såväl som medicinskt. Vissa människor odlar även sina egna.

Om du planterar och skördar en vitlök måste frukten av ditt arbete torkas innan du lagrar den. Detta gör att smaken kan koncentreras ytterligare och ger den längre hållbarhet.

Tvätta alltid nyskördad vitlök och låt dem sedan torka på en sval, torr plats i minst en vecka. Du kan också hänga dem från stjälkarna för att underlätta torkningsprocessen.

Hur du förvarar vitlök

När du köper denna ört, se till att du väljer lökar som är de färskaste som finns, så att de håller längst. Leta efter exempel som är fasta med pappersvit hud.

Mjukare är övermogna och kommer inte att hålla lika bra under långa perioder. Se till att det inte finns några synliga groddar från mitten. Köp inte vitlökar som verkar skrumpna.

Förvara svalt och torrt

Vitlök förvaras bäst på ett svalt, torrt område i ditt kök. Ett köksskåp, skafferi eller skuggiga hörn på bänkskivan är bra förslag.

Många gör misstaget att kyla vitlök. Kylning kommer att få dem att försämras och den tillsatta fukten kan få dem att bli mögliga.

Glödlampor bör förvaras i en tråd- eller nätbehållare för att möjliggöra luftflöde. Men det absolut bästa sättet att lagra vitlök är att använda en vitlökshållare. Hela målet är att låta dina lökar ”andas” och förlänga hållbarheten i upp till fyra månader.
Använd inte plastbehållare eller plastpåsar för förvaring. Detta kommer att bidra till mögeltillväxt och gro.

Intakta vitlökar kan förvaras i upp till 8 veckor när de lagras ordentligt. När du har öppnat dem, använd dem snabbt.

Att bryta upp en vitlökslök för att ta bort klyftor kommer att förkorta hållbarheten. Trasiga vitlökar håller sig fräscha i allt mellan tre dagar till en vecka. Om en vitlök börjar kännas mjuk eller groddning uppstår är det dags att kasta den.

Rester av malen eller hackad färsk vitlök kan förvaras i kylskåpet i en lufttät behållare eller en dragkedja. Denna kylda produkt förblir färsk under en mycket kort tid, så använd den så snart som möjligt.

Frys som sista utväg

Även om frysning inte rekommenderas eftersom det kan ändra smak och konsistens, kan det här alternativet vara lämpligt för dem som sällan använder vitlök.

Frysa hela vitlöksklyftor genom att förpacka dem individuellt, i folie eller plastfolie. Förvara dem i en fryspåse och tina dem efter behov.

Om du har hackade, malna eller tärnade vitlökar som du vill förvara under en längre tid, placera dem i ett tunt lager i en fryspåse så att du kan bryta av bitar efter behov.

När du förvarar i frysen, se till att din förpackning är tät så att den inte släpper ut luft.

Frys i olivolja

Frysning av vitlök i olivolja är ett populärt alternativ, men förvara aldrig blandningen i kylen eller vid rumstemperatur på grund av risken för botulism.

Gör vitlök till en puré och blanda med olivolja.Detta förhållande förhindrar att blandningen fryser fast, så att du kan skopa ut mängden du behöver för att laga mat. Tina eller låt den aldrig stå i rumstemperatur innan du använder den.

Torkning

Med en mattorkare eller ugnen kan du välja att torka vitlök för förvaring.

Skala först vitlöken och skär dem på längden.

Om du använder en ugn, placera kryddnejlika i en ugnsform och baka i en förvärmd ugn på 60 grader i ungefär två timmar. Sänk värmen till 55 grader och baka tills kryddnejlikorna har torkat helt. De kommer att se spröda och skarpa ut.

Därefter kan du förvandla den uttorkade vitlöken till en praktiskt kökskrydda genom att använda en matberedare för att förvandla den till ett fint pulver.

För att göra ditt eget hemlagade vitlöksalt, tillsätt tre matskedar havssalt för varje matsked vitlök.

Förvara i en glasburk i ett svalt, mörkt köksskåp eller på skaffehyllan.

[dfrcs name=”vitlökstillbehör” title=”Köp vitlökstillbehör”]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *