Monday, June 14
Shadow

Hur Förvarar man Lök?

Löken är ett viktigt verktyg i alla kockars ingridienser. Matlagning utan lök är helt enkelt inte fulländad.

Men hur länge håller lök? Hur länge som helst?

Beroende på typ, och ja, det finns gott om olika typer, samt en rad olia faktorer, varav den viktigaste är hur du förvarar dem, kan lök vara så få som en till två dagar och upp till sex till åtta månader. Läs vidare för att upptäcka de olika sorters lökar, var och hur man lagrar lök för att få dem att hålla så länge som möjligt.

Gula lökar

Av alla olika löktyper är gul lök bland de med mest sting. Smaken beskrivs ofta som skarp och sammandragande, och det beror på att den innehåller mycket svavel. Gula lök är bra för sautéer och grytor.

När de lagras ordentligt har hela gula lökar en hållbarhetstid på cirka fyra till sex veckor i skafferiet och en till två månader i kylskåpet. Hur lagrar du gula lökar? De ideala förhållandena är en sval, torr och mörk plats. Höga temperaturer kan leda till att lök börjar gro, och fukt kan leda till mögel.

Vita lökar

Vita lökar har tjock, papprig hud och en mildare, subtilare smak jämfört med gula lökar. De är milda nog för att ätas råa och finns ofta i sallader, salsor och lätta soppor.

Vita lök håller lika länge som gula lök. De lagras också på ungefär samma sätt. Blanda dock inte ihop dessa med vitlök.

Rödlökar

Rödlökar är söta och milda vilket gör dem till en favoritingiridens i hamburgare, sallader och tacos.

Liksom vita och gula lök håller röda lökar 30 till 60 dagar om de förvaras i kylen. Undvik att förvara röda lökar i plastpåsar eftersom fukten kan få den att gro eller ruttna snabbare. Utanför kylen håller lök i cirka fyra till sex veckor.

Det finns flera sätt att förvara röda lökar – ett sätt är att binda ihop stjälkarna med snöre och hänga dem. Ett annat sätt är att placera lök i strumpbyxor eller något nätrör med båda ändar bundna så att löken får optimalt luftflöde.

Salladslök

Vårlök – även kallad salladslök, är ungslök som ger en subtilare smak än andra typer. De är faktiskt lök som skördades innan de kunde utvecklas till de stora lökarna som de flesta av oss känner till.

Du kan ha vårlök på köksbänken i upp till tre dagar, men varje dag efter det kan de visa tecken på vissnande. Vårlök innehåller mer fukt än andra lök också, så det bästa sättet att förvara dem skulle vara i en förseglad plastpåse med zip-lock i grönsaksdelen i ditt kylskåp. När de har lagrats ordentligt kommer de att vara fräscha i upp till två veckor.

Hur lagrar man skuren lök? Kan du förvara skurna lökar i kylen?

Ja, och du borde gör det. Hur länge håller lök i kylen? En halv lök kan upp till sju dagar om den förvaras i en tätt förpackad plastfolie, plastfolie eller en lufttät plastbehållare eller blixtlåspåse. När du väl tagit ut den från kylskåpet, kom ihåg att den måste kokas och inte konsumeras rå.

Hur förvarar du hackad lök?

Precis som lagringsguiden för en halv lök, bör hackad lök endast placeras i kylen. men till skillnad från halv lök skulle det vara svårt att förvara dessa i en plastfolie. Det bästa sättet skulle vara att placera dem i en lufttät plastbehållare. Koka och konsumera hackad lök inom sju dagar.

Hur upptäcker du en dålig lök?

För att ta reda på om du har en dålig lök, kolla efter något av dessa tecken:

  • Svarta eller bruna fläckar
  • Mjukhet
  • En stark och otilltalande lukt

Förvaring av lök

Lök håller mycket bra under rätt förhållanden. Dessa förhållanden är:

Kallt

Företrädesvis 4-10 ° C; strax över kyltemperaturen och under rumstemperaturen. Om det är för varmt kommer din lök att börja gro. För kallt (ditt kylskåp) och din lök blir mjuk och börjar smaka konstigt. Ett svalt rum eller en källare (när temperaturen ligger över fryspunkten) är bra förvaringsplatser.

Torrt

Lök plockar upp fukt väldigt enkelt vilket leder till förruttning – om du har hög luftfuktighet är det svårt att bevara lök länge. Om du väljer att förvara dem i kylskåpet, håll dem i en skarpare med låg luftfuktighet.

Mörk

Förändrade ljusförhållanden orsakar variationer i temperatur och fuktighet, vilka båda är saker som lök inte tycker om.

Ventilerat

Förvara lök i en nätpåse eller i ett lager för att säkerställa att luft kan komma in i dem. Förvara INTE i plastpåsar. Du kan till och med förvara dem i gamla strumpbyxor – sätt in en lök, vrid strumpbyxan, sätt in nästa lök, upprepa. En intressant dekorartikel!

Isolerat

Lök avgasar och påverkar smaken av maten runt dem, det är bäst att de har sitt eget utrymme. Förvara lök och potatis separat eftersom de får varandra att bli dåligare snabbare.

Om du har ett kallt rum är detta idealt.  Häng helt enkelt dina lökar i en nätpåse så får du färsk lök när du behöver dem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *