Monday, June 14
Shadow

Hur Förvarar man Ananas?

Hur länge håller ananas? Hållbarheten för ananas beror på när ananas plockades och hur de lagras. Ananas är en populär frukt på grund av sin färska söta smak och höga vitamininnehåll. Färsk ananas är den enda kända källan till Bromelain, ett enzym som innehåller antiinflammatoriska egenskaper.

Naturligtvis håller alla livsmedel en kortare tid om de inte lagras ordentligt. Men kom ihåg att ananas, liksom många andra färska frukter, vanligtvis inte har något datum för användning eller bäst före datum så du måste använda det köpta datumet eller det datum du har bestämt

Hur vet man om ananas är dåligt, ruttnen eller bortskämt?

Att använda lämplig hygien och livsmedelssäkerhetsåtgärder hjälper till att förhindra livsmedelsburna sjukdomar.

Några vanliga drag hos dålig ananas är bruna löv på kronan och en mjuk våt botten med resten av kroppen som torkar ut och ser gammal eller brun ut. Den söta doften kommer också att försvinna när frukten börjar jäsa och ersättas med en mer skarp sur lukt som är närmare lukten av vinäger. Frukten blir mjukare och får en mörkare guldfärg och smakar inte rätt.

Det finns naturligtvis vissa hälsorisker som är förknippade med bortskämda livsmedel, så kom alltid ihåg att följa livsmedelssäkerhet och njut av dina livsmedel innan deras hållbarhet har gått ut!

Hur förvarar jag ananas för att förlänga hållbarheten?

Ananas förvaras bäst i kylen, men är inte nödvändig förrän den skärs. Skuren frukt bör förvaras i en lufttät behållare i kylskåpet för längre förvaringstid.

För ett långvarigt förvaringsalternativ kan skuren ananas frysas om den placeras i fryssäkra behållare.

Hur man väljer en ananas:

Ananas plockas när de är mogna och fortsätter inte att mogna efter att de skördats, så om du vill ha en god frukt är det viktigt att veta hur och när du ska plocka frukten.

När du bestämmer dig för vilken ananas du ska välja bör du välja den som är gyllenbrun och som ser fräschast ut, det spelar ingen roll om bladen faller av lätt eller inte. De största kommer att ha mest kött. En doft av sötma är ett berättande tecken på en söt frukt. Undvik ananas som verkar vara gamla, har bruna blad, är blåmärkta, har mjuka fläckar, är mycket gröna eller alltför torra.

För att se till att dina ananas håller så länge de kan, börja med att kontrollera om den är fri från mjuka fläckar och blåmärken. Ta sedan en titt på bladen. De ska vara gröna och fräscha, inte tappa färg och torka ut.

Medan ananas oftast säljs i butiken som inte är kyld, är rumstemperaturen inte idealisk för dem. Du bör bara hålla dem i skafferiet eller på bänkskivan om du planerar att konsumera dem inom en dag eller så. Utökad lagring under sådana förhållanden kommer att resultera i kvalitetsnedbrytning och eventuellt göra att den ruttnar efter några dagar till.

Som du säkert vet är kylskåpet där du ska hålla ananassen. Observera att ananas trots att den ser kraftig ut ser ut lätt blir stött och får blåmärken, så lägg inte något ovanpå den.

När det gäller ananasskivor och bitar är det liknande förvaringsrekommendationer. Du bör lägga de skurna ananasarna i en lufttät behållare eller en fryspåse och sedan i kylen. Om du använder en fryspåse eller zip-lock, pressa ut så mycket luft som möjligt. Se till att köttet förblir orört vid lagring.

Sist men inte minst, om du har ananas på burk, förvara den på samma sätt som du behåller andra konserver. Det betyder att du ska förvara den i ett svalt och mörkt skåp, eventuellt i skafferiet eller i köket.

Kan du frysa ananas?

Om du vill lagra ananas på lång sikt är frysning vägen att gå.

Förbered ananas genom att skala och skära dem i önskade bitar. Överför dem sedan till lufttäta behållare eller fryspåsar.

Om du bara vill kunna tina bara några stycken istället för hela behållaren eller påsen, frys bitarna först.

När det gäller upptining är kylen det bästa valet.

I allmänhet håller ananas inte så länge. En hel ananas bör behålla kvaliteten i 1 till 2 dagar vid rumstemperatur eller 4 till 5 dagar i kylen. Och det borde vara okej att äta men den kanske inte smakar så bra i minst ett par dagar till.

När det gäller att skära ananas är det 3 till 4 dagar i kylen du kan förvänta dig. Att sedan sänka ner ananasen i vanlig sirap fördubblar den förvaringsperioden.

Konserverad ananas kommer med ett sista datum på etiketten. Och precis som andra konserver kan de konserverade ananasskivorna eller bitarna enkelt hålla i flera månader efter det datumet.

Hur man ser om ananas har gått dåligt

Innan ananas faktiskt blir dålig försämras den i kvalitet.

När de övre bladen tappar färg och torkar är det nu eller aldrig när det gäller att konsumera frukten. Samma sak om det finns några mjuka fläckar eller blåmärken. Du kan vanligtvis skära bort  dessa områden och använda resten av frukten.

När botten blir blöt och grumlig eller utvecklar mögel är det ett bra tecken på att ananas ska slängas. Tekniskt sett kan du skära bort de dåliga delarna, särskilt om de är relativt små. Men om det utgör en större del av ananas, bör du med försiktighet kasta bort frukten.

Om frukten ser ut och luktar okej, skär upp den och se hur köttet ser ut. Om det inte finns några märkbara förändringar, bör frukten vara okej att äta.

När det gäller konserverad ananas, så länge burken inte är läckande eller rostig, bör burkens innehåll vara bra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *