Monday, January 18
Shadow

Hur Förvarar man Choklad? Så Gör Du!

Oavsett om du är bagare eller bara älskar choklad är det viktigt att förvara choklad på rätt sätt för att få den att hålla sig färsk längre.

I allmänhet är chokladens hållbarhet 1 år för mjölkchoklad och två år för mörk choklad.

Förvaring av choklad i skafferiet

Du kanske har mycket choklad hemma och helt enkelt inte hinner äta upp allt på en gång.

För de som bor i klimat där det är problematiskt att hålla sitt skafferi under 21 grader kan kylen vara ett bra val. Specielltt om du har fina chokladaskar bör du ha dem i kylen eftersom chokladerna kanske inte innehåller stabilisatorer som vax och kan tendera att smälta lätt.

I stället för att bara förvara dina choklad i de påsar de kom in, kan du överväga att byta till förvaringspåsar för att öka deras färskhet.

Det finns tre huvud fiender av choklad:

  • Värme
  • Fuktighet
  • Stark lukt

Du kan lägga till solljus till denna lista, men det här är sällan ett problem.

Men precis som vid frysning kan kondens från att låta choklad vara i rumstemperatur och sedan läggas tillbaka i kylen orsaka sockerblomning. Ta bara ut det du behöver och linda sedan in det du har i en linneduk för att absorbera eventuell ytfukt från uppvärmningen.

Hur choklad bör förvaras i kylen

Det bästa är att vakkumförpacka din choklad eller lägga dem i fryssäkra påsar med zip-lock öppning. Du kan även överväga att dubberförsluta dem. Du kan förlänga chokladens livslängd till cirka arton månader på detta sätt.

Fin choklad är kanske inte de bästa kandidaterna för frysförvaring eftersom deras kärna kan innehålla saker såsom karamell, kräm, etc. Dessa tenderar inte att vara lika trevliga efter att de har tinat. De kan ta på sig en kornig konsistens som gör att de kanske inte blir så fräscha.

Men som en försiktighetsåtgärd – ta inte din choklad ur frysen och låt den komma till rumstemperatur, för att sedan stoppa in den igen. Det är en av orsakerna till sockerblomning på fryslagrad choklad. Tina den först i kylen.

Håll choklad kallt men inte för kallt i en lufttät behållare. En lämplig temperatur är cirka 15 till 21 grader. När du är redo att äta serveras choklad bäst omkring 20 grader.

Choklad gillar inte solljus

Försök att inte förvara din choklad i kylskåpet såvida inte rummet är mycket varmt (26-grader eller högre.) Om så är fallet, lägg den i en lufttät behållare och se till att det inte är för mycket dofter i kylen eftersom choklad absorberar doft och smak lätt. När du tar ut det från kylskåpet för att äta, förvara chokladen i den lufttäta behållaren tills den når rumstemperatur för att undvika kondens. Kondens påverkar inte smaken men påverkar utseendet.

Du kan förvara choklad i frysen i cirka 3 månader så länge den ligger i lufttät förpackning. När du är redo att äta, överför chokladen till kylskåpet en dag och sedan till rumstemperatur. Kondens kan undvikas om den förvaras tills den når rumstemperatur.

Mörk choklad håller längst och kan hålla upp till 6 månader utan problem om de förvaras ordentligt. Fast mjölk och vit choklad håller lite kortare.

Massiva chokladkakor som har inneslutningar eller blandningar som inte är nötter håller längre än nötbaserade (nötter blir faktiskt gamla och härskna mycket snabbare än choklad.) Allt med en grädde har kortare hållbarhet. Dessa kan hålla mellan 2 veckor och 2 månader beroende på recept.

Karameller och sockerbaserad choklad / konfektyr håller längre än tryffel, men inte alls lika länge som fast chocklad.

Smält choklad

Värme driver långsamt bort aromerna från chokladen. I extrema fall får du smältning som kan förstöra strukturen av chokladen. Blomning kan också utvecklas som en vitaktig dis på ytan av baren som, även om den inte är vacker är den inte farlig.

Blommad choklad kan ha dålig konsistens, men ännu viktigare är att blom är en indikator på dålig lagring. Vad ska man göra med  blommad choklad? Smaka bara på det och se. Sällan vill du kasta bort den. Om den verkar ätbart, kan det användas för bakning, lägg i din havregryn eller smulas på efterrätt.

Förvaring av choklad under för kalla förhållanden kan störa chokladens kristallstruktur och påverka strukturen, orsaka blomning eller båda. Chokladtillverkare är mycket noga med att skapa choklad där kakaosmöret och kakaosubstraten blandas noga. Extrema temperaturer kan påvera detta. Ändå bör du oroa dig mer för kyla än värme.

Förvara choklad på en torr plats

Helst bör den relativa luftfuktigheten vara under 50%. Överdriven fukt kan kondensera på chokladen och dra ut sockret på ytan. En sockerblomning, som en fettblomning. Återigen, smaka den och avgör.

Förvara inte choklad i direkt solljus

Det kommer inte bara att värma upp chokladen, men solljus kommer också att försämra smaker.

Var inte rädd för det bäst före datumet

Här är en förvirrande liten hemlighet för chokladindustrin: det sätter “bäst före” -datum på chokladen eftersom förpackningslagen säger att de måste, men datumen böhövs inte litas på. Vissa chokladtillverkare har ingen direkt koll på vilket datum de ska använda, så de kopierar i princip sina konkurrenter. Med andra ord, bäst före datumen betyder inte mycket. Speciellt inte i förhållande till hur viktigt hur du förvarar dem är.

Mat behöver fukt för att odla bakterier och bli dålig. Choklad innehåller väldigt lite fukt och det mesta av fukten har bundits upp med socker. Så choklad blir inte riktigt “dåligt” i den meningen att det kan göra dig sjuk när den blir gammal. Vad som händer är att fetterna i kakaosmöret bryts ner under påverkan av värme, ljus och syre och orsakar att smaker utvecklas.

Med korrekt lagrade chokladkakor händer inte mycket förutom att lite smak och arom långsamt försvinner. Även mjölkchokladkakor är mycket stabila eftersom de innehåller mjölkfasta ämnen med mycket låg fuktighet. Ja, ju färskare, desto bättre, men om du upptäcker något som har passerat sitt bäst före datum kommer din tunga att avgöra om det är värt att äta eller inte. Smaka!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *