Monday, May 10
Shadow

Hur Länge Håller Dadlar? Här är Svaret!

Dadlar är en smaskig och söt torkad frukt som sticker ut från många andra. Men du har säkert funderat på hur länge dadlar håller. Precis som med alla livsmedel bör du tänka på hur du förvarar dadlar men också hur länge du förvarar dem så att dem net blir dåliga.

Blir dadlar dåliga?

Som all frukt blir dadlar dåliga. Men till skillnad från många populära frukter, som apelsiner eller vattenmeloner, kan de vanligaste typerna av dadlar hålla riktigt länge.

Så om du förvarar dem i kylen är det helt normalt att de fortfarande är okej ett par månader efter att du har köpt dem. Detta betyder dock inte att de håller för evigt. Vid en viss punkt kommer de antingen att förstöras, eller så kommer kvaliteten att försämras till en punkt där du hellre vill kasta ut dem än att äta dem.

Du har utan tvekan sett ruttna eller bortskämda frukter i ditt liv. Dadlar är inte så olika. Om det finns mögel eller färgen blir märkbart mörkare är det dags att slänga dem. Samma sak när lukten ändras från något söt till stark och otrevlig. Om frukterna ser ut och luktar bra är de troligtvis också säkra att äta. Men smaken på dadlar förändras också gradvis, så om du inte längre tycker det är acceptabelt, släng dem. Eller använd i bakning eller i en fruktsallad, där bristen på smak inte blir lika uppenbar.

En sak att komma ihåg med dadlar är att de innehåller mycket socker och att socker ibland når ut och visar sig som vita fläckar. Var försiktig så att du inte misstänker dessa specifikationer för mögel och slänger perfekt frukt. Du kan åtgärda problemet genom att lämna dadlar i solen i en timme eller två, eller mikrovågsugn i en förseglad påse med några droppar vatten under en kort period.

Att veta hur man identifierar bra dadlar från dåliga är givetvis väldigt viktigt.

Hur länge håller dadlar?

Dadlar finns i olika varianter och mognadsstadier. Medan den förstnämnda handlar mer om fruktens form och smak handlar hållbarhetstiden (mestadels) om den senare.

Om du någonsin har hört termerna khalal, rutab eller tamar, är detta mognadsstadierna hos dadlar. Khalal är den tidigaste av dem, när frukterna fortfarande är gula och krispiga. Och vissa sorter av dadlar är redan ätbara i detta skede. Dessa dadlar håller kvaliteten i bara ungefär en vecka och är inte så populära och inte heller vanliga.

Senare i mogningsprocessen fortsätter frukten till rutab- och tamarstadier, där de mjuknar och blir bruna och genomskinliga. Dessa mer mogna dadlar håller mycket längre, mellan 6 och 12 månader om de förvaras ordentligt. Chansen är att dina dadlar är i ett av dessa steg, och de kommer att hålla i månader. Som vanligt är det omöjligt att säga hur länge dina dadlar kommer att hålla exakt, men informationen på etiketten är en bra utgångspunkt. Naturligtvis, om allt går bra, kan dadlar, som russin, enkelt överleva bäst före datumet, till och med några månader.

Naturligtvis försämras dadlar i kvalitet över tid så färska smakar lite bättre än de från föregående säsong. Ät dem med andra ord medan de är som bäst och vänta inte tills de börjar försämras.

På tal om gradvisa kvalitetsförändringar, låt oss prata om förvaring, vilket också är en viktig faktor i denna process.

Hur förvarar du dadlar?

När det gäller att förvara datum finns det tre alternativ. Den första är att förvara dem i rumstemperatur, i skafferiet eller i ett köksskåp, borta från värmekällor. Denna metod fungerar bara bra för mogna dadlar och låter dig hålla dadlarna i bra kvalitet i upp till 3 månader.

Kylskåpet är standarden för lagring av dadlar och långvarig lagring av mogna dadlar. När du har öppnat förpackningen, överväg att överföra frukten i en återförslutbar fryspåse. På så sätt tar de inte upp någon lukt och torkar inte ut i förvaringen. Du kan vanligtvis hålla mogna dadlar i upp till 12 månader i kylen.

Om du vill lagra dessa under en längre period är frysning ett alternativ. Som vanligt, när det gäller frysning, är korrekt förvaring viktigt. Om du fryser frukten på kort sikt (upp till några månader) bör en fryspåse vara tillräckligt bra för att undvika frysskador. Om du funderar på långvarig förvaring (mer än ett halvt år), kan du överväga dubbel inslagning genom att förpacka i aluminiumfolie innan du överför till påsen. Om du förväntar dig att du bara behöver några dadlar åt gången, kan du överväga att dela upp dem i några portioner, så att du inte behöver tina dem alla för att bara ta litegrann. När det gäller upptining är det det säkraste alternativet att göra det över natten i kylen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *