Friday, September 29
Shadow

Hur Länge Håller Jordnötssmör? Här är Svaret!

Det är svårt att ge ett och samma svar för alla omständigheter. Hur länga jordnötssmör håller beror på en rad olika faktorer. Dessutom finns det sällsynta tillfällen där jordnötssmöret ser ut och luktar gott, men har blivit dåligt.

I denna artikel tittar vi närmare påallting om hur länge jodnötssmör håller.

Först och främst, tänk på att vissa patogena bakterier kan överleva i jordnötssmör, så se till att behålla locket.

Blir jordnötssmör dåligt?

Hållbarhetstid för jordnötssmör beror helt på din definition av “blivit dåligt.”

Om dåligt är ackumulerasnde otilltalande smaker över tid, då kan jordnötssmör bli dåligt med tiden. Som de flesta saker i livet hjälper syre inte till att påverka smaken positivt. Det tenderar att skapa otilltalande egenskaper i allt vi försöker bevara.

Om dåligt är främjandet av patogena bakterier som direkt kan påverka hälsan, då blir jordnöttsmör generellt sett inte dåligt. Men i sällsynta fall kan fel bakterier komma in och överleva. Salmonella är den främsta boven.

Håller jordnötssmör längre i kylen?

Jordnötssmör, precis som de flesta andra livsmedeln, håller längre i kylen. Kylskåpet saktar ner oxidationen och eventuell enzymatisk nedbrytning som kan uppstå. Frågan blir, vilken smak-och texturoffring gör du när du lagrar jordnötssmör i kylen?

Med många av de “onaturliga” delvis hydrerade jordnötssmören kommer kylning att resultera i en hårdare konsistens. Detta kan göra det lite svårare att bre ut. Detta blir vanligtvis bara ett problem när du använder mjukare, mer känsligt bröd.

Med “naturligt” jordnötssmör tillsätts vanligtvis inga sekundära oljor (inga delvis hydrerade oljor).

Utan de delvis hydrerade oljorna kan oljan och jordnötterna separeras och ge en ännu hårdare konsistens när de kyls.
Ingen av dessa scenarier uppstår om du rör om jordnötssmöret ofta.

Kan du frysa ditt jordnötssmör?

Absolut!

Om du bestämmer dig för att göra detta kan oljeseparationen bli mer drastisk. Det finns inte många fall där detta skulle vara en bra idé. Om du försöker hålla jordnötssmöret stabilt så länge som möjligt rekommenderar vi att du stoppar in det i kylen.

Hur du förvarar ditt jordnötssmör på rätt sätt

Följ alltid riktlinjerna på behållaren. Många gillar att förvara sitt jordnötssmör i kylen för att få smakstabilitet och svalhet i smaken. Om det är oöppnat kan du dock lämna jag det i skåpet.

Jordnötssmörs kvalitetstest

 • Ta din jordnötssmörbehållare och leta efter eventuella hål eller missbildningar. Titta också på locket för eventuella uppenbara brott i tätningen.
 • Eventuella hål eller missbildningar kan leda till överdriven oxidation och därför härsken lukt. Hål kan också öka risken för inympning av skadliga bakterier. Om du hittar några öppningar är det bäst att kasta bort det.
  jordnötssmör och jordnötter
 • Om behållaren är väl intakt, leta efter bäst före datum för att få en uppfattning om hur gammal den är.
 • Om du fortfarande befinner dig inom utgångsintervallet är ditt jordnötssmör förmodligen bra och klart att äta.
 •  Om behållaren är väl intakt, öppna locket och leta efter missfärgning i jordnötssmöret. Titta också genom behållarens sida.
 • Missfärgning kan vara ett resultat av bakterier och / eller mögel. Om så är fallet, bäst att slänga den.
 • Om färgen överensstämmer med jordnötssmör bör du använda näsan. Om jordnötssmöret luktar illa kommer det definitivt att smaka sämre. Det betyder att ditt jordnötssmör har härsknat.
 • Om det klarade luktprovet är det dags äta Lägg en liten portion på en sked och lägg den på tungan. Detta är det ultimata kvalitetstestet och kommer att avslöja om jordnötssmöret är bra att äta eller inte.
 • Om du är nöjd med smaken är jordnötssmöret sannolikt ok ät äta.

Betyder oljeseparation att jordnötssmöret är dåligt?

Oljeseparation efter lagring betyder bara oljan som lossnar från dess jordnötter. Så här skulle jordnötssmör naturligtvis vara om det inte hade tvingats i blandning.

Företagen lägger till delvis hydrerade oljor för att göra jordnötter och olja mer blandbara, men det lindrar inte problemet helt. Detta händer oftare med längre förvaring, särskilt i kylen. Inget att oroa sig för, såvida inte smaken blir otrevlig.

Hur kan jag förvara jordnötssmör för att öka hållbarheten?

Vårt bästa råd att förvara det i skåpet tills du bryter tätningen. Lämna det sedan i kylen. De godkända rekommendationerna är 6-9 månader i kylen, men det är bara en uppskattning. Förvaras det i kylskåpet, jordnötssmör kan jordnötssmör vanligtvis hålla länge.

Går jordnötssmör ut?

Enligt bäst före datumet på jordnötssmöret går jordnötssmör. Men när det gäller att fysiskt göra dig sjuk är det mycket osannolikt.

Du kan vänta länge efter utgångsdatum så länge behållaren är helt intakt. Men återigen kommer smaken att förändras med oxidation, så det är upp till dina normer för vad som utgör kvalitet jordnötssmör.

Om det utgångna jordnötssmöret ympas med patogena bakterier kan det vara farligt. Men terigen är detta sällsynt, men under rätt omständigheter kan vissa bakterier överleva i en miljö med låg vattenaktivitet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *