Shadow

Hur Länge Håller Ost i Kylen? Här är Svaret!

Även om de flesta ostar har ett bäst före datum på förpackningen, finns det ingen specifik dag då ost går från fullt ätbar till oätlig. Ost lever och ständigt utvecklas, så det kommer att förändras när det förvaras i kylen, men att utvärdera din ost handlar mycket mer om att märka om smak, arom och konsistens fortfarande är som det ska vara.

När du köper ost, låt den stå ut vid rumstemperatur i en timme eller två (den perfekta temperaturen för servering av ost) och ät den sedan. Lär känna osten genom att smaka på den, lukta på den, notera strukturen. När dagarna går och du tar din ost ur kylen, märk aromen, konsistensen och smaken. Om den är stenhård, men var ursprungligen silkeslen, då är det kanske dags att kasta den. Doften är också väldigt viktig för färskheten av osten.

Och även om du kan frysa ost, varnar de flesta ostproffs mot detta, eftersom den kan äventyra ostens struktur och smak.

Här är de rekommenderade tidsramarna för att lagra dina favoritostar i ditt kylskåp och de bästa lagringsmetoderna för varje.

Hårda ostar

Ostar med lägre fuktighet är minst känsliga eftersom de har lägre vattenhalt och högre salthalt. Även om något mögel växer på dem kan du nästan alltid skära bort det mögliga området och äta resten – blå, grön eller grå mögel är bra, men svart och rött är det inte. Om det växer röd eller svart mögel, släng din ost och rengör kylen.

Det största potentiella lagringsproblemet du kan förvänta dig med hård ost är fuktförlust – den är redan svår och kan få hård struktur när den utsätts för för mycket syre. För bästa resultat, linda tätt i pergamentpapper, ostduk eller bivax. Plastfolie är bra men rekommenderas inte, eftersom det kan ge plastiga smaker till din annars utsökta ost.

Halv-hårda ostar håller i fyra till sex månader, med rätt lagring

Det här är de ostar som du måste använda ditt omdöme med och är särskilt viktiga att smaka innan du lagrar. Den goda nyheten är att det här brukar vara de bästa att smälta, så de är lätta att använda via din favoritgrillost och ostrecept. Förpacka dessa i pergamentpapper och lägg dem sedan i en påse med dragkedja eller en Tupperware-behållare med ett öppet hörn. Du vill ha luftflöde, men inte mycket.

Dessa håller i två till fyra veckor efter utgångsdatumet.

Mjuk ost

Högre vattenhalt =  mer lättfördärvlig. Ditt utgångsdatum kommer att vara mycket mer korrekt här, speciellt för färskare ostar som ricotta och keso. Om du ser mögel på mjuk ost, kasta den.

Om inte din mjuka ost kom i en behållare kan den förvaras på samma sätt som dina halvmjuka ostar – förpackad i andningsbart papper och placerat i en återförslutningsbar påse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *