Wednesday, July 6
Shadow

Hur många följare behöver man för att tjäna pengar på Instagram?

Om du vill tjäna pengar på Instagram eller bli en influencer som har lönsamma samarbeten med stora varumärken måste du först se till att du har tillräckligt många följare. Men hur många följare behöver man egentligen för att kunna tjäna pengar på Instagram?

Det finns inget rätt eller fel svar på den här frågan, men ett enkelt svar är “fler”. Du behöver alltid fler följare och ju fler du har desto mer pengar kan du tjäna. Är du ny på plattformen eller vill ha en liten boost kan du köpa följare Instagram eller försöka kontakta andra, likvärdiga personer och göra ett utbyte där ni sponsrar varandras konton. Denna typ av samarbeten kostar ingenting eftersom både du och den du samarbetar med tjänar på det.

Nano- Micro- och Macro-influencer – Vad är det och hur påverkar det mig?

Personer som tjänar pengar på Instagram delas ofta upp i 3 grupper. Vilken grupp du hamnar i beror på hur många följare ditt konto har. Såhär brukar man gruppera influencers på Instagram:

  • 1000-10 000 följare: Nano-influencer
  • 10 000-100 000 följare: Micro-influencer
  • Över 100 000 följare: Macro-influencer

Det krävs alltså så lite som 1000 följare för att kunna definieras som en influencer och tjäna pengar på Instagram. Att säga upp sig och försöka jobba som influencer på heltid när man nått 1000 följare är dock inte något som någon bör försöka sig på. Majoriteten av mindre influencers har ett vanligt heltidsjobb och tjänar sina pengar på Instagram vid sidan av.

40 000 följare är gränsen för att jobba med Instagram på heltid

En brittisk studie visade nyligen att de flesta influencers kunde börja tjäna riktiga pengar på sina Instagramkonton när de hade runt 40 000 följare. Det var vid denna gräns som större varumärken var villiga att betala mer pengar för ett sponsrat inlägg i form av en bild eller story. Det var också vid 40 000 följare som de flesta kunde säga upp sig från sina vanliga jobb och börja jobba som influencer på heltid.

Ditt mål bör alltså vara att nå runt 40 000 följare så fort som möjligt, samtidigt som du håller kvaliteten på dina inlägg hög och bygger en tillit med dina följare. Det är den tilliten som kommer att leda till att dina sponsrade inlägg hjälper dig tjäna pengar. När du delar t.ex. en personlig länk som du fått av ett varumärke kommer följare som litar på dig att besöka länken och köpa tjänsten eller produkten som du sponsrar via ditt inlägg. Trovärdighet är minst lika viktigt som antal följare för att kunna tjäna pengar på sociala medier.

Hur får jag fler följare då?

Det är här som många använder sig av olika metoder för att få fler följare. Vissa vill ha en stabil grund på 2-3000 följare när de sätter igång och kan då köpa följare. När du har ett par tusen följare kommer andra personer som besöker din profil att vara mer villiga att följa dig. Vi människor är flockdjur trots allt och vi drar gärna åt samma håll som andra, så ett populärt instagramkonto växer organiskt eftersom andra personer också vill se varför ditt konto har så många följare.

Hur tjänar jag pengar när jag väl har tillräckligt med följare?

I dagens marknadsföringbransch är annonser i Expressen eller Dagensmedia inte lika effektiva som de var förr. De flesta blockerar annonser på hemsidor de besöker, så företag som brukar betala enorma summor för sina annonser har nu gått över till att använda sig av sponsrade inlägg, artiklar och influencers. Det är här som du har din chans att tjäna pengar.

När ditt Instagramkonto har många följare och du är aktiv med både att posta bilder, Reels och Stories, kan du börja kontakta varumärken och föreslå ett samarbete. Det kan t.ex. handla om att du lägger upp 4 inlägg om deras produkter eller tjänster, där du berättar hur bra de är och har en länk till varumärkets butik. Du kan sedan få betalt per klick eller per köp som görs via din länk.

Om du är på Macro-influencer nivå kan du dock börja kräva lite mer och be om att få betalt för själva inläggen du postar. De stora kändisarna får betalt bara för att visa upp en produkt eller nämna ett varumärke vid namn och när du har flera hundratusen följare kan du börja göra samma sak. Det stora jobbet är att ta sig till de nivåerna samtidigt som du lägger tid och energi på innehållet som du postar på ditt Instagram-konto.

Tips för att få fler följare organiskt

Vi har redan tipsat om att köpa följare och göra ett utbyte med likvärdiga konton. Här kommer lite fler tips på hur du kan få fler följare på ett organiskt sätt:

  1. Var aktiv: Det här är en viktig regel att följa, inte bara för att få fler följare, men även för att behålla dina befintliga följare. Ju fler intressanta inlägg du lägger upp och ju mer du interagerar med kommentarerna på dina inlägg, desto större blir det känslomässiga bandet mellan dig och dina följare.
  2. Följ andra populära influencers: De bästa influencersarna på Instagram blev inte så bra som de är idag av misstag. De studerade hur andra populära personer betedde sig och anammade delar av deras stil. Hitta de stora Instagram-kontona i din bransch och se vilken sorts innehåll de lägger upp och hur de sköter sitt konto och följ sedan deras exempel.

3. Lägg stor vikt på trovärdighet: När dina följare litar på dig och bryr sig om det du har att säga kommer de vara mer villiga både hjälpa dig tjäna pengar med sponsrade länkar och, framförallt, dela dina inlägg. Det är just delningarna som kommer att hjälpa dig att få fler följare, då varje delning kan leda till fler delningar och alla som ser inlägget som delats ser även ditt namn kopplat till inlägget.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *