Saturday, June 3
Shadow

Kan man Äta Bacon Rått?

Det är allmänt känt att kött inte bör ätas rått då det kan vara förgiftat eller innehålla bakterier på olika sätt. Men som du säkert också vet är att det finns ett antal undantag.

Kan du äta rå bacon?

Kan du äta bacon rå? Är rå bacon säkert att äta? Nej, du bör inte äta rå bacon. Att äta rå eller underkokt bacon kan orsaka allvarliga hälsoproblem.

Rått kött innehåller parasiter och bakterier som kan orsaka matförgiftning. Att äta rå bacon kan orsaka många hälsoproblem, såsom trikiner, vilka är maskar/larver. Trikinos är en parasitsjukdom som orsakas av larver av rundmasken Trichinella

Att äta rått eller underkokt kött kan öka risken för livsmedelsburna sjukdomar, eftersom många kött innehåller bakterier, virus och parasiter.

Det finns fortfarande en risk att äta rå bacon kan öka risken för att du får matförgiftning. Vanliga livsmedelsburna sjukdomar kopplade till rå eller underkokt bacon inkluderar toxoplasmos, med flera bandmaskar.

Toxoplasmos är en parasit som är ganska ofarlig för de flesta, men det kan äventyra personer med svagt immunförsvar, som barn och äldre.

Trikin-larver lever i muskelvävnaden hos djur, särskilt grisar. Dessa parasiter infekterar också rå fläsk. Även om kommersiella tillverkare bereder och röker bacon innan de säljer det, dödar det dem fortfarande inte.

Trikiner behöver en värdkropp för att leva och föröka sig. Att konsumera rå eller underkokt bacon som bär dessa parasiter kan göra att du själv får dessa maskar (kallat trikinos). Om parasiterna intas med det råa baconet mognar de till vuxna maskar i tarmarna under flera veckor. Larverna reser sedan till muskler och olika vävnader i kroppen.

Kan du äta rökt bacon?

Rökning tillagar bacon långsamt på indirekt värme. För att döda bakterierna är det nödvändigt att köttet når en lägsta inre temperatur på 145 ° F.

Rökt bacon köpt från livsmedelsbutiken garanterar inte bakteriefri bacon. Det kan bara sprutas med ett flytande rökextrakt för att ge den rökiga smaken. Så rökning egör inte rå bacon säkert att konsumera.

Att äta rått eller underkokt kött kan öka risken för livsmedelsburna sjukdomar, eftersom många kött innehåller bakterier, virus och parasiter.

Rå bacon innehåller bakterier

Campylobacter, Yersinia enterocolitica, Staphylococcus aureus, Toxoplasmosis gondii och Listeria monocytogenes är några av de typer av bakterier som kan förorena och förgifta rå bacon.

Tillsättning av salt saktar ned bakterietillväxten och gör det mindre lättfördärvligt än rått kött. Bakterier behöver vatten för att växa. Salt saktar bakterietillväxten genom att minska fukten från baconet.

Förkokning av bacon dödar bakterierna. Det kan dock fortfarande bli förorenat med bakterier under förpackningsprocessen. Att konsumera förorenat förkokt bacon kan också leda till hälsoproblem.

Även om du kyler bacon fortsätter vissa bakterier och parasiter att multipliceras. Du bör alltid laga bacon tills det är krispigt. Sedan kan den förvaras i kylskåpet.

Vad händer om du äter rått bacon?

Som nämnts kan konsumtion av rå bacon orsaka trikinos. Infektionen kan diagnostiseras flera veckor efter konsumtion. Om trikinos misstänks måste du göra ett blodprov för att upptäcka antikroppar mot rundmask.

Rå eller underkokt fläsk kan orsaka illamående, feber, kräkningar, trötthet, diarré och obehag i buken som kan pågå i månader. Att konsumera rå bacon kan också leda till inflammation i organen.

Bakterier och parasiter i rå bacon kan infektera mag-tarmkanalen. Det kan orsaka diarré, kräkningar, magbesvär eller uppblåsthet.

Att konsumera rå bacon kan också orsaka svullnad i ögonen, muskelkoordination, andningssvårigheter och värkande leder. Att konsumera rå bacon kan ibland vara dödligt.

Bacon som är härdad eller rökt bör inte ätas när den är rå eller underkokt. Du bör mikrovågsugna, steka den eller koka den för att döda bakterierna och eliminera risken för kontaminering som kan ha hänt under förpackningen.

Det är också viktigt att kontrollera förpackningsetikettens ingredienser som används för rökning och smakämnen, samt för tillsatser och natriuminnehåll.

Även med kokt bacon finns det andra farhågor som t.ex. frigöring av nitrosaminer, som kan vara cancerframkallande. Det krävs dock mer forskning inom detta område.

Eftersom bacon också kategoriseras som rött kött, bör det ätas med måtta. Det kan leda till viktökning och öka risken för hjärtsjukdomar och andra livsstilssjukdomar.

Bacon innehåller mycket mättat fett och kolesterol och bör inte vara en del av din dagliga kost. Du kan ha begränsade portioner en eller två gånger i veckan; det är dock klokt att välja magert kött som kyckling och andra hälsosamma livsmedel som fisk, frukt, fullkorn, nötter och grönsaker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *