Sunday, April 18
Shadow

Kan man Äta Fryst Mat som Gått ut?

Du kan frysa nästan alla livsmedel (med undantag av vissa, t.ex. ägg i skalet som expanderar och spricker). Mat kan förbli frysta på obestämd tid och tekniskt vara säkert att äta, eftersom bakterier inte kommer att växa. Men över tid kommer all frusen mat att försämras i kvalitet och bli otrevlig att äta när den tinas. Tiden det tar för denna försämring att ske varierar mellan livsmedel.

Lagringstider för frysta livsmedel varierar beroende på typ av mat och vilken typ av frys du har.

Frysning av köttprodukter är det bästa sättet att hålla dem färska längre än deras vanliga utgångsdatum, vilket är särskilt praktiskt om du köper stora mängder kött. Men hur länge kan kött förbli fryst medan det fortfarande är säkert att äta?

I princip alla typer av råvaror, förvarade vid exakt -17 grader är säkra att äta på obestämd tid. Så du kan förvara ditt kött så länge du vill, så länge det håller sig vid den temperaturen. Motiveringen bakom detta är att hålla frysta livsmedel förhindrar tillväxt av mikroorganismer som orsakar både matförstöring och livsmedelsburna sjukdomar.

Men det är viktigt att notera att denna regel gäller för kött som förvaras vid exakt -17 utan fluktuationer, och det måste frysas jämnt vid den temperaturen för att hålla skadliga bakterier borta. Processen med upptining och återfrysning kan störa bakterier och mögel som naturligt växer i åldrande mat, så att de kan föröka sig när temperaturen stiger tillräckligt.

Även om du lagar mat och sedan äter mat som hållts frusen vid -17 i flera år innebär det inte nödvändigtvis att du blir sjuk, men det kanske bara är att maten inte smakar så bra.

Även om utgånget fryst kött kan se bra ut att äta, är det säkraste sättet att se till att du inte äter mat utöver den rekommenderade tidslinjen att skriva utgångsdatumet på kött innan du lägger det i frysen. Detta kommer att skydda dig själv och de andra i din familj från livsmedelsburna sjukdomar.

Matförgiftningsbakterier växer inte i frysen, så oavsett hur länge en mat är fryst är den säker att äta. Livsmedel som har legat i frysen i flera månader kan vara torra eller kanske inte smaka lika bra, men de är säkra att äta,

Bara för att frysta livsmedel kan vara för evigt betyder det inte att det alltid kommer att vara något du vill äta. Kvaliteten och smaken på nämnda livsmedel kan försämras med tiden – ju längre det är i frysen, desto mer risk är det att utveckla frysbränna, vilket är iskristaller som kan skada maten.

Det rekommenderas att konsumera frysta frukter och grönsaker i butiken efter det bäst före datum som anges på förpackningen. Samma sak gäller för andra typer av frysta livsmedel.)Förfrysta livsmedel har utmärkt livsläng efter som de genomgår en process som kallas individuell snabbfrysning som hjälper dem att hålla längre utan att frysa. Denna proces säkerställer bevarandet av vitaminer, mineraler och fytonäringsämnen.

För livsmedel som inte är föremål för denna individuella snabbfrysning, med andra ord, allt du köper färskt eller bereder som du vill frysa) är reglerna lite annorlunda. Kött kan vanligtvis hålla upp till sex månader i frysen, medan bröd kan hålla runt fyra.  Frukt och grönsaker som du fryser kan vara runt åtta till tio månader.

I grund och botten ska du äta dina frysta livsmedel i ungefär den ordning du fryser dem, eftersom de inte håller sig fräscha så länge som de köpta sakerna.

Men när det gäller den fruktade frysbränningen, om du ser att frysen har en brännande effekt på dina matvaror betyder det troligtvis att den inte var insvept eller inte höll tillräckligt tätt, eller att den har lagrats för länge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *