Monday, May 10
Shadow

Kan man Äta Mat efter Bäst Före Datum?

De flesta livsmedel slängs ut när dess ålder överstiger dess bäst före datum eller utgångsdatum. Men kan man äta mat efter dess bäst före datum?

Och varför bär mat dessa datum? Svaret på den frågan är att de finns där som en bra guide till konsumenter och återförsäljare, men hur hjälpsamma och viktiga är de egentligen?

Olika typer av märkningar

Mat bär normalt någon av dessa tre typer av datum:

Bäst före datum – finns på mer lättfördärvliga föremål som kött, den anger när en produkt är av bästa kvalitet eller smak
Sälj innan datum – används av tillverkare för att berätta för återförsäljare när de ska ta bort en produkt från hyllorna
Sista förbrukningsdag – det sista datumet som garanterar produktens säkerhet.

Tillverkarna kommer fram till dessa datum genom att överväga hur maten är förpackad, vid vilken temperatur den ska transporteras, hur länge den inte kan kylas och vid vilken temperatur konsumentens kyl ska vara. De gör sedan sitt bästa gissning om när maten eventuellt först blir dålig.

Hur vet du om maten är säker?

Det bästa sättet att avgöra om maten är säker att äta är att använda ögon och näsa. Ser matens färg rätt ut? Är dess lukt okej? Hur är dess struktur? Dessa tre saker hjälper dig normalt att avgöra om maten är säker att äta.

Är utgången mat säker att äta?

Svaret på den frågan är att det beror på. Och det beror på ett antal faktorer, men primärt om maten ser och luktar okej.

I allmänhet är konserver som tonfisk, soppor och grönsaker bra i 2-5 år, men ett undantag är syrliga livsmedel, såsom konserverade tomater, juice och pickles. De är bara bra i 12 till 18 månader. Kasta dem om dina burkar visar bucklor eller utbuktningar.

Hur länge är maten OK att äta?

  • Mjölk. Vanligtvis bra fram till en vecka efter “bäst före” -datumet.
  • Ägg. OK i 3-5 veckor efter att du har tagit hem dem (förutsatt att du köpte dem före “sälj efter” -datumet).
  • Fjäderfä och skaldjur. Koka eller frys detta inom en dag eller två.
  • Nötkött och fläsk. Koka eller frys inom tre till fem dagar.
  • Konserver. Mycket sura livsmedel som tomatsås kan hålla i 18 månader eller mer. Livsmedel med låg syra som konserverade gröna bönor är förmodligen riskfria i upp till fem år. Du vill inte sätta burkar på en het plats som ett genomsökningsutrymme eller garage. Konserverad och torr mat bör förvaras mellan 10 till 21 grader på en torr, mörk plats.
  • Fuktighet kan vara en faktor i påskyndad försämring.
  • Smak, arom och utseende av mat kan förändras snabbt om luftkonditioneringen misslyckas i ett hem eller lager. Självklart bör mat med mögeltillväxt kasseras, oavsett utgångsdatum.

Tips om livsmedelssäkerhet

Eftersom bäst före datum inte ger dig en riktig guide för säker användning av en produkt, här är några andra tips för att se om maten är säker att äta.

Köp produkten innan datumet är passerat

Ta maten hem omedelbart efter köpet om den är fördärvlig och kyl den omedelbart. Frys det om du inte kan använda det inom de tider som rekommenderas i diagrammet.

När en lättfördärvlig produkt är fryst spelar det ingen roll om datumet löper ut eftersom livsmedel som hålls frysta kontinuerligt är säkra på obestämd tid.

Följ hanteringsrekommendationerna på produkten.

Förläng utgångsdatumet genom korrekt förvaring

Den “temperaturfarliga zonen” är mellan 5 och 60 grader. Mat som behöver kylas bör hållas under 5 grader. Maten bör inte ligga utanför denna temperatur i mer än fyra timmar totalt. Du har ingen aning om hur länge den kan ha utsatts för högre temperaturer innan du köper den, så du måste minimera risken efter att du fått den.

Ett av de största misstagen som konsumenterna gör är fördröjningstiden. De flesta kylskåp vanligtvis inte håller 5 grader eller mindre.

Mjölk bör hållas vid 3 grader, fisk vid 0 grader. Lådorna och hyllorna har olika temperaturer beroende på var de står i kylen.

Konsumenter bör även skriva sitt eget inköpsdatum på förpackningen, även på konserver.

Det viktigaste för att avgöra om maten är säker att äta är att du använder dina sinnen.

Hur länge håller mat om den passerar bäst före datumet?

Det beror på vad det är och hur det hanterades. Det rekommenderas att du använder produkter som visar förbrukningsdatum vid den tiden. För försäljningsdatum som går förbi hemma kan du fortsätta lagra maten under en kort tid beroende på vad det är. Några vanliga produkter är: köttfärs och fjäderfä (1-2 dagar efter datumet), nötkött (3-5 dagar efter datumet), ägg (3-5 veckor efter datumet).

Om du är orolig för livsmedelssäkerhet, använd din näsa. Om du köpte rå kyckling och du vet att den tillbringades 2 dagar i kylen efter säljdatum, lukta på den. Om den luktar dåligt kommer du att märka det direkt. Det är detsamma för mjölk. Denna kan vara bra i flera dagar efter försäljningsdatumet, men om det finns en sur lukt vet du att den är dålig. Annars, se till att hålla föremål i originalförpackningen för att hålla koll på datumen, eller se till att du har ett bra märkningssystem så att du lagar kyckling eller andra livsmedel i toppfärskhet.

Tappar mat sitt näringsvärde när den går ut?

Det beror på maten.

Vissa livsmedel tappar näringsämnen när de utsätts för syre i luften, och din mat kan förlora lite mer näring när den är kokt. Syfta till att äta dina färska frukter och grönsaker strax efter att du köpt dem.

Är maten säker efter att den har gått ut?

Utgångsdatum avser kvalitet, inte säkerhet. Till exempel, om en kyld produkt hölls under 4 grader och var väl förpackad och hanterad, kan den se ut och lukta lite konstigt, men skulle inte nödvändigtvis anses vara osäker. Om den utelämnades vid rumstemperatur i timmar eller förorenades av något annat kan det innehålla skadliga bakterier som kan orsaka livsmedelsburna sjukdomar och det skulle inte vara säkert att äta.

Fördärvliga livsmedel ska aldrig tinas på disken längre än 2 timmar, för medan livsmedlets centrum kan förbli fryst, kan den yttre ytan komma in i riskzonen, temperaturområdet där bakterier multipliceras snabbt. Av samma anledning bör du aldrig äta kött, fjäderfä, ägg eller skivad färsk frukt och grönsaker som har utelämnats i mer än 2 timmar. Men detta kan hända med all mat och är inte relaterat till utgångsdatum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *