Monday, June 14
Shadow

Kan man Äta Ihjäl Sig? Här är Svaret!

Under hela generationens evolution har människokroppen haft en instinkt som tvingar oss att äta med syftet att hålla oss vid liv

Detta för att utan mat där för att ge de näringsämnen och energi vi behöver för att fortsätta leva, skulle vi inte människor klarat sig så bra. Å andra sidan har de biologiska mekanismerna som säger att vi ska sluta äta inte varit lika viktiga – det var inte så ofta under årtusenden som vi led av ett överflöd av mat. Med detta har givetvis förändrats i vårt samhälle, och mat är nu billigare och mer lättillgängligt än någonsin. Idag tenderar känslan av att vara för mätt vara mer bekant för vissa än känslan av intensiv hunger.

När magen töms skickas vissa hormoner till hjärnan för att berätta att vi är hungriga. Omvänt signalerar en annan uppsättning hormoner till oss att sluta äta när magen är nöjd. Naturligtvis finns det en hake: Mat smakar bra.

Vi tycker om att äta, och när vi gör det stimuleras belöningssystemet. Du kan känna dig mätt, du kan ha magen full av mat och sedan kommer efterrätten ut och vi äter mer ändå bara för att det är så gott. Så dessa mekanismer för hunger och mättnad fungerar inte riktigt aldrig när det finns riktigt god mat.

Denna kärlek till mat räcker dock inte för att faktiskt orsaka skadliga hälsoeffekter. Sådana konsekvenser är endast möjliga efter att ha åsidosatt de naturliga reflexerna som skyddar oss från att äta så att vi faktiskt spricker.

Men något som du kanske har funderat på när du har varit riktigt mätt är om man kan äta ihjäl sig? Det vill säga, äta så mycket att man dör? Det man oftast tänker på då är att magen spricker.

Så mätt att jag kan spricka

Våra magar rymmer normalt cirka 1 till 1,5 liter mat och dryck – det är då vi börjar känna oss obekvämt mätta. Ät lite mer, och rapporter verkar antyda att vi klarar upp till 3 liter. De flesta fall av sprängning kommer när vi har ätit cirka 4 till 5 liter mat.

Faktum är att magen kan brista om du äter för mycket. Det är alltså tekniskt möjligt, men det är väldigt, väldigt sällsynt.

Att magen spricker, även kallat gastrointestinal perforering, uppstår när ett hål bildas genom magen. Om maten inte går ut genom munnen som kräkningar, trycker den på magväggarna till den punkt att magen brister. Magens innehåll töms sedan in i bukhålan där de orsakar infektion och smärta. Om kirurgiskt ingripande inte sker kan personen dö.

Sådana drastiska händelser är endast möjliga genom att överkonsumera mat till den punkt att personen åsidosätter deras kräkreflexer och fortsätter att äta. Detta förekommer sällan hos någon som inte lider av någon typ av störd ätning eller begränsad mental förmåga.

De har ovanliga matvanor i en utsträckning att deras kroppars naturliga reflexer inte längre svarar som de normalt gör. Deras kroppsreflexer har ignorerats eller missbrukats så länge att de inte längre kräks vid rätt tidpunkt. Och när magen når denna extremt utsträckta punkt, är magmusklerna för sträckta för att vara starka nog för att kräka ut maten.

Det är alltså möjligt äta ihjäl sig, men hur ofta händer det? Det har bara funnits en handfull fall där överätning verkade vara orsaken till död, och de flesta av dem har varit hos personer med matrelaterade störningar. En studie från 2007 undersökte dem som lider av Prader-Willis syndrom, som kännetecknas av okontrollerbar begär och sjuklig fetma, och fann att endast 3 procent av de analyserade dödsfallen orsakades av gastrisk bristning.

Så här är några saker att tänka på:

Vad händer när jag känner mig mätt till att spricka?

Maten kan gå på två sätt, längre in i matsmältningssystemet eller tillbaka där den kom ifrån i form av kräkningar. Överätning orsakar matsmältningsbesvär när magsyran kommer upp i matstrupen. Magsäcken är ”bedövad” för syran men matstrupen är inte det, vilket är varför surt återflöde bränner.

Kroppen måste också avleda mycket av sin energi för att smälta maten och därmed få oss att känna oss trötta och dåsiga.

Det finns fall där magen blir så stor att den spricker från den stora mängden mat i den. En 23-årig dam hade över 2500 ml i magen, vilket fick den att svälla så mycket att den fyllde hela buken, från revbenen till bäckenet. Det perforerade så småningom, vilket krävde akutoperationer.

Svaret är alltså ja, du kan dö av överätning. Men kom ihåg att det enbart finns ett par rapporter om att människor dör av överdrivande. Detta är mycket sällsynt, men det händer. Generellt kräks du upp maten innan magen hinner spricka. Och i de allra flesta fall där individer har dött av överätning har de lidit av någon annan sjukdom eller syndrom som har gett upphov till möjliggörandet av överätning till den punkt att de dött.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *