Monday, June 14
Shadow

Kan man Äta Råa Havregryn?

Havregryn är en populär fullkornsmat som konsumeras över hela världen. De är kopplade till många hälsofördelar och har ett hälsosamt näringsvärde.

Är det hälsosamt att äta råa havregryn?

Att äta rå havre är hälsosamt, men det rekommenderas att äta havregryn som fått suga upp vätska innan du konsumerar. Blöta havregryn absorberar vätskan som minskar fytinsyra och ökar smältbarheten och näringsupptagningen.

Det finns många typer av havre som möjliggör olika recept som kan avnjutas både kokta och råa.

Den här artikeln diskuterar om det är hälsosamt att äta råa havregryn, fördelarna med råa havregryn och det bästa sättet att äta råa havregryn.

Havregryn är en fullkornsmat som avnjutas över hela världen. De är lätta att förbereda, har ett välbalanserat näringsvärde och mest anmärkningsvärt är att de är billiga och lättillgängliga.

Människokroppen kan inte smälta hela havrekärnor. Före konsumtionen måste fröet bearbetas för att ta bort det oätliga yttre skalet för att exponera det ätbara kornet. Det är detta som blir havregryn.

Bearbetningen av råa havrekorn börjar med att separera skrovet eller skalet från havregrynet.

Det yttre skalet kallas havrefiber, vilket är en ketovänlig mat som används i smoothies, bakverk och som bindemedel för malet kött.

Havregryn är extremt täta och inte ätliga medan de är råa, så de behöver ytterligare bearbetning för att göra havregryn:

  • Ta bort skrovet eller skalet
  • Ånga havregrynen
  • Valsning, flagning eller fräsning
  • Uttorkning och torkning

Slutprodukten är havregryn

I själva verket är det på grund av ångprocessen som havregryn, som vi ser som råa, faktiskt inte är helt råa. Uppvärmning gör havregrynen mer smältbara, så tekniskt sett är de inte riktigt råa.

Även om de inte har kokats, har havregryn värms upp under bearbetning. Som ett resultat har de genomgått förbättrad nedbrytning och är inte helt råa.

Att äta råa havregryn är i allmänhet säkert – beroende på vilken havre du väljer.

När det gäller “rå” havregryn kontra kokt borde du veta att rå havre faktiskt har kokats. En uppvärmningsprocess krävs för att göra dem smältbara. Rå havre släpper ut mer beta-glukan i mag-tarmkanalen än kokt havre. De släpper cirka 26 procent mot nio procent. Det är en stor skillnad. Den extra fibern kan hjälpa kolesterol, blodsocker och tarmhälsa. Det kan också hjälpa till med viktminskning eftersom fiber får dig att känna dig mätt.

Men det finns nackdelar med rå havre. De bör blötläggas innan de äts. Annars kommer de att absorbera vätska inuti kroppen och eventuellt leda till mag- och tarmproblem. De bör därför blötläggas i 12 timmar.

Slutsatsen är alltså ja, du kan äta råa havregryn, men kom ihåg att de faktiskt inte är helt råa. Helt så havre bör dock inte konsumeras.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *