Monday, June 14
Shadow

Kan man Frysa Risotto? Här är Svaret!

Risotto är en populär maträtt som uppskattas runtom i hela världen. Men när du lagar risotto tenderar det att vara svårt att få till exakt den mängden som behövs. Det finns antingen för lite eller för mycket, och oftast tenderar det att bli för mycket.

Med risotto är detta särskilt frustrerande eftersom det är en mycket lång tillagningsprocess som hela tiden behöver röras om. Och om du inte gör det kan hela maträtten förstöras. Den bästa lösningen skulle vara att frysa risotto, men är det ens möjligt?

Kan du frysa risotto?

Du kan frysa risotto, men inte alla kommer att vara nöjda med den resulterande förändringen i struktur och färskhet. Risotto kan bli hårdare under frysning och upptining, men det är fortfarande säkert att äta.

I den här artikeln tittar vi kort på vad risotto är för att precisera hur man fryser olika typer av denna smaskiga maträtt. Vi kommer också att titta på olika sätt att använda risotto rester om du inte vill frysa den.

Vad är Risotto?

Risotto är en italiensk maträtt som görs genom att långsamt simma risottoris (medium eller kortkornigt) i buljong tills den når en krämig konsistens.

Praktiskt taget vilken risotto som helst kan också göra ett fantastiskt ackompanjemang till många rätter inklusive grytor, sallader, bakverk och mycket mer. Den är extremt mångsidig och en absolut måste-ha-maträtt i ditt hem om den inte redan är det.

Genom att använda ett grundläggande recept kan du skapa många olika middagar med en mängd olika smakprofiler som att göra en svamprisotto, skaldjursrisotto eller grillad grönsaksrisotto. Det finns inga regler om smaker så länge smakerna balanserar varandra.

Hur Risotto ska förvaras

Risotto är definitivt som bäst när den fortfarande är färsk, precis som de flesta maträtter. Färsk risotto ska ha en krämig, fuktig och jämn konsistens med mycket framträdande smaker som kommer igenom.

Men som sagt är det så svårt att göra rätt mängd. Lyckligtvis är risotto en maträtt som håller sig relativt bra i kylen i ett par dagar.

Överbliven risotto måste förvaras i en lufttät plast- eller glasbehållare i kylen. Använd inte en metallbehållare eftersom risotton absorberar metalliska smaker och metallen ger också en gråaktig färg.

Eftersom risotto är en risstyp kan det vara mycket farligt när det förvaras i rumstemperatur efter att det har kokats. Sporer kan växa till bakterier och producera farliga gifter som kan orsaka allvarliga kräkningar eller diarré.

Om du gör risotto i förväg är det mycket viktigt att följa dessa regler när det gäller förvaring i kylskåp:

 • Omedelbart efter att risotto har slutat ånga, placera den i kylen.
 • Täck inte behållaren med lock. Vik snarare behållaren med plastfolie och stick några hål i toppen. Detta gör att risotto kan svalna ytterligare utan att det blir för torrt från kylen eller farligt.
 • När risotto har svalnat helt kan du lägga tillbaka locket på behållaren.
 • Förvara den i ett område där det inte finns några ingredienser (som lök eller vitlök) som avger stark lukt.
 • Du kan placera en etikett på behållaren så att du kommer ihåg när risotton gjordes och när den skulle användas.
 • Vanlig risotto (ett traditionellt recept utan andra smakämnen) kommer att hålla i cirka 5 dagar innan det blir en hälsorisk.

All risotto som innehåller andra ingredienser som kött eller grönsaker kan också lagras men bör inte förvaras så länge som vanlig risotto. Dessa ingredienser har också potential att skapa bakterier och härskna. Förvara denna typ av risotto i högst 3 dagar i kylen.

Kom ihåg att ju längre du förvarar riset, förutom hälsoriskerna, förlorar det också smak och struktur.

Kan du frysa risotto?

Naturligtvis kommer du att frestas att frysa risotto som har blivit över, men vi rekommenderar starkt att du inte fryser den.

När risotto tillagas har riskornen absorberat sin maximala mängd fukt. Om du placerar riset i frysen kommer all denna fukt att frysa (bildar iskristaller) och riskornet kan bli mycket fuktigt när den tinas upp.

En annan risk vid frysning av risotto är att den torkar ut och blir hård eller utsätts för frysbränna som förstör den helt.

Med detta sagt är det inte omöjligt att frysa risotto om du inte har något emot texturförändringen allt för mycket.

Hur man fryser Risotto

När du fryser risotto är det bäst att frysa typerna utan ytterligare ingredienser. Detta beror på att ingredienserna fryser och tining på olika sätt och kan påverka resultatet av risotto.

För att frysa vanlig risotto, följ dessa steg för bästa möjliga resultat:

 • När risotto har slutat ånga, placera den i kylen enligt instruktionerna ovan.
 • När risotton har svalnat helt, placera den i lufttäta behållare eller återförslutningsbara påsar – se till att påsarna är läckagesäkra för att förhindra en vattnig röra när du så småningom tinerar påsarna. Du kan också placera påsarna i behållare vid upptining.
 • Placera behållarna eller påsarna i frysen och flytta dem inte förrän de är helt frusna.
 • Var noga med att märka varje behållare eller plastförpackning för att komma ihåg när risotton är gjord och när den ska tas ut (2-3 månader efter tillagningen).
 • Den frysta risotton kommer att hålla i cirka 2-3 månader om den hålls under rätt förhållanden. Din frys ska inte ha fluktuerande temperaturer eller ha några starka dofter inuti.

Tips för frysning av Risotto

Om du ska frysa risotto, kolla in de här tipsen för att få den smidigaste processen – och den bäst smakande risotton – som möjligt.
När du har ett stort parti risotto, istället för att vänta på att det ska svalna, placera det i ett bakplåt i ett jämnt lager i kylskåpet så att det svalnar snabbt och jämnt.

Om du har massor av kvarvarande risotto, dela den i påsar eller behållare innan du fryser dem. Detta hjälper dig att välja rätt mängd att tina istället för att tina hela satsen.

Om du väljer att frysa risotto i påsar, placera påsarna på en plan bricka och frys helt innan du staplar dem. DetTA sparar massor av frysutrymme istället för att ha paket med en otymplig form.

Hur tinar du Risotto?

Risotto kan tinas på några sätt:

 • Du kan låta risotto tina på en tallrik i kylen över natten.
 • Om du har bråttom kan du ta bort den från alla förpackningar och placera den i en mikrovågssäker skål. Ställ mikrovågsugnen på upptiningsinställningen och tillsätt en tesked vatten var 30: e sekund. Detta förhindrar att risotto torkar ut helt.
 • Du kan också tina den i en kastrull på mycket låg värme. Fortsätt tillsätta vatten för att förhindra att risotto fastnar i botten eller blir för torr.

Hur påverkas Risotto vid frysning?

Som vi nämnde kan risotto bli torr när den är fryst. Detta kommer att bestämmas av massor av faktorer, inklusive hur mycket fukt den kokta risotton hade, andra ingredienser i risotto, hur den kyldes och frystes och upptiningsprocessen.

Vi rekommenderar att du experimenterar med olika tekniker och gör anteckningar så att du kommer ihåg vilka som fungerar bäst.

Vilka är hälsoriskerna när du fryser Risotto?

Ris innehåller Bacillus cereus som är en spor som multipliceras under kylning. Det finns ett visst temperaturintervall (mellan cirka 12-23 ° C) som är primärtemperaturen för dessa bakterier att föröka sig.

Således, om kylningen tar för lång tid och riset förblir i dessa temperaturer för länge kan du eventuellt få farliga nivåer av bakterier. Se till att din risotto alltid lagras ordentligt!

Kan du frysa Risotto igen?

Under inga omständigheter bör du frysa redan upptinad risotto. Riset kommer att exponeras för de farliga temperaturzonerna ännu mer om det ständigt värms upp, kyls, fryses och upptinas.

Det är därför det inte finns många livsmedel som kan frysas igen efter upptining. Det är sällan säkert!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *