Saturday, November 26
Shadow

kan man Förvara Öppnade Konserver i Kylen?

När du inte äter upp en konservburk som du öppnat kan du bli frestad att lägga lite plastfolie över den och lägga den i kylen för att äta den vid ett senare tillfälle. Det är dock inte en bra idé att förvara öppna konservburkar i kylen.

Svaret är att det inte kommer att framkalla salmonella eller ge dig botulism. Riskerna är mer subtila.

Reaktioner mellan mat och öppna konserver

Bakterier bryr sig inte om du lagrar rester i sin burk eller i en burk. De två potentiella hälsoproblemen är urlakning av plastrester och urlakning av metall i maten.

Sura livsmedel (t.ex. tomatsås) reagerar med den exponerade metallkanten på en öppen burk och läcker ut tenn, järn, aluminium etc. i maten. Bli inte så orolig dock. Korrosion tar flera år i en oöppnad burk och är inte ett viktigt problem även i en öppen burk.

Om metalllakning skrämmer dig, var noga med att täcka burken med plast och inte det ursprungliga metalllocket som burköppnaren har skurit av. Den kvarvarande maten som du hade till lunch borde vara okej i konservburken, men det beror också på vilken mat som finns i burken.

Realistiskt kommer den extra tiden i kylskåpet inte att orsaka ytterligare problem. Ändå bör du vara medveten om Bisphenol-A (BPA) i livsmedelsförpackningar. BPA finns i plastfoder på burkar, som finns för att skydda dig från metalllakning, främst från lödet som används för att svetsa burkarna. I kroppen efterliknar BPA steroidhormonet.

Huruvida kemikalien ökar risken för sjukdom debatteras av vetenskapssamhället. US EPA har en lista över livsmedelsförpackningar som innehåller kemikalien.

Anledningen till att inte förvara öppna konserver

Den verkliga anledningen till att du inte ska hålla burkar öppna i kylen eftersom det får maten att smaka “konserverad”. Det är svårare att få en bra tätning över en burk för att förhindra att livsmedel torkar ut eller suger upp andra smaker / dofter från det slutna utrymmet. Även om urlakning av plastrester eller metall i burken förmodligen inte är ett stort hälsoproblem, kan det definitivt påverka smak.

Även om det skapar fler rätter, bör du överföra matrester från burken till en annan maträtt. Förslut den och kyl den sedan. Bortsett från att det ser mycket stiligare ut i kylen, kommer maten att smaka bättre när du hämtar den till ett annat recept.

Hur man lagrar mat från burkar

När konserverna har öppnats är de ofta lättfördärvliga. Öppnad konserver bör behandlas på samma sätt som vanlig mat och bör inte förvaras längre än den okonserverade versionen.

Du ska inte förvara en öppnad burk eller burk i kylen när den har öppnats, eftersom burken eller järnet kan lösas upp i maten och ge den en metallsmak. Detta tenderar att inträffa i burken på de surare konserverade livsmedlen, såsom fruktjuicer och tomater.

Om du är en vanlig användare av konserverad mat kan det vara värt att investera i rätt förvaring för att förlänga resterna.

Om du fortfarande har mat kvar i burken, dekantera dessa i en lufttät förseglad behållare (helst med en glasbotten), i juicer, saltlake eller sås de är konserverade eller konserverad, för maximal livslängd. Om möjligt, märk behållaren med det datum då den lagrades.

Du kan också använda plastlock för att konservera maten, men kom ihåg att behandla maten som fördärvlig mat när den har öppnats. Förvara i kylen och använd den eller frys innehållet inom tre dagar.

Den goda nyheten är att inte alla konserver måste dekanteras. Vissa torra livsmedel eller mycket söta eller feta livsmedel som sylt eller jordnötssmör kan förvaras i en öppen burk på en sval, torr plats. Kontrollera vad etiketten säger om förvaring, men om det står att kylskåp gör det. Vissa livsmedel som sylt som brukade hållas obehandlade har nu mindre sockerhalt, vilket är bra för vår hälsa, men betyder att det kan behöva kylas, så kontrollera igen etikettinstruktionerna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *