Shadow

Kan man Förvara Rödvin i Kylen?

De flesta människor antar att rött vin bör konsumeras vid rumstemperatur.

Och självklart är det väldigt härligt att njuta av ett glas rött vin i rumstemperatur. Det är enkelt att njuta av smakprofilen, och för det andra kräver det mycket lite underhåll och tålamod.

Intressant nog dricker nästan alla sina röda för varmt! Tack och lov tar det inte mycket mer ansträngning att kyla ditt vin till den perfekta drickbara temperaturen. Det är faktiskt lika enkelt som att stoppa det i kylen.

Varför bör du överväga att förvara ditt rödvin i kylen?

Rumstemperaturen är inte alltid tillförlitlig.

Alla säger att rött vin ska serveras vid rumstemperatur – men faktum är att det inte alltid så lätt att följa. Dessa dagar är rumstemperaturen tekniskt för hög för att servera rött vin, speciellt om du tar in kroppsvärmen vid en fest. Rött vin bör helst serveras vid 15-18 grader, vilket kan uppnås genom att placera ditt vin i kylen i ungefär en halvtimme.

Om du inte planerar att dricka hela flaskan på en kväll, se till att du har kylt den innan du öppnar den för första gången. Kylning av ditt vin minskar hastigheten av kemiska reaktioner och sänker oxidationshastigheten. På samma sätt sparar du den öppna flaskan i kylen mycket längre än att lämna den på disken. Om du planerar att spara ditt vin en dag eller två, se till att du har en kvalitetsvinpropp – helst en med en vakuummekanism som förhindrar ytterligare oxidation.

Det kan få fram dolda smaker

Om du är van vid att dricka dina favoritröda vid “rumstemperatur” kan du bli förvånad över att smaka på skillnaden några minuter i kylen kan erbjuda. Om du serverar ditt vin mellan 15 och 18 grader kommer vinets smaker att vara skarpa och i full blom.

Å andra sidan, om du vill dölja några av de mindre njutbara smakerna av ett billigt vin som du har runt stänger du helt enkelt vinet i ditt kylskåp i minst fyrtiofem minuter, så kommer vinets smak att sjunka mycket jämnare än vid rumstemperatur eller svalt kylt.

Rött vin kan vara lika uppfriskande som många andra drycker. Oavsett om du är på humör för en kanna sangria eller en spritz, eller om du bara vill njuta av smakerna från din röda utan att vänta på kvällen, är det verkligen inget fel med att ställa en flaska i kylen och vänta på att den ska bli iskall.

Placera alltid oöppnade flaskor vin på deras sida. öppna flaskor ska stå upp

När du är redo att dricka din flaska med rödvin, ta den ur kylen ungefär en halvtimme innan du planerar att dricka den
För flaskor som du redan har öppnat, se till att du har en vinpropp av hög kvalitet för att förhindra att det funky kylen luktar in i flaska

När du inte ska kyla ditt rödvin

Om du funderar på att lagra en fin flaska kan det vara vettigt att bara kasta den i kylen. Inget vin – rött, vitt eller rosé – får dock förvaras i ditt kylskåp på lång sikt. Luftfuktigheten är helt enkelt för låg och kommer så småningom att förånga vinet och förstöra det.

Naturligtvis kommer några dagar eller till och med en vecka inte att skada ditt vin, men om du vill lagra en fin flaska, föreslår vi att du investerar i ett litet vinkyl, som är utformat speciellt för att bibehålla idealisk fuktighet nivåer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *