Shadow

Kan man Frysa Gurka? Här är Svaret!

Gurkan är en av de mest populära grönsakerna genom tiderna. Det är utmärkt för att bara äta rakt upp och ner, att göra sallader, soppor, smörgåsar och till och med smaksatt vatten! Gurka är krispigt, hälsosamt och mångsidigt; en måste-ha grönsak i ditt skafferi hela tiden.

Visste du att gurkor består till 90% av vatten. Men de är fyllda med näringsmässiga fördelar.

Gurkor växer främst under sommarmånaderna maj till augusti. Men tänk om du vill njuta av dem hela året?

Lyckligtvis finns det många sätt att bevara färska gurkor. Att frysa dem är ett sätt att få dem att hålla hela vintern. Här är några av de många sätten att frysa dina gurkor och öka deras hållbarhet dramatiskt.

Kan du frysa gurka?

Eftersom de har så högt vatteninnehåll tvekar vissa att frysa dem. Men tänk på det så här: frysta gurkor är mycket bättre än inga gurkor alls, och med det sagt är det möjligt att frysa gurkor.

Frysta gurkor är inte lika bra som färska. Strukturen blir svampig och smaken blir mildare än normalt. Men det finns sätt att bevara dess underbara krispighet.

Gurkornas bästa chans att överleva i frysen är att göra dem till inlagda gurkor. När de bevaras i vinäger eller saltlake behåller gurkorna sin krispighet! Använd ditt favoritinläggningsrecept, placera gurkorna i påsar eller burkar som kan frysas.

Olika frysmetoder

1. Skär oskalade gurkor i tunna skivor. Lägg dem i en stor skål tillsammans med några skivade lökar. Smaka av grönsakerna med salt och blötlägg i kallt vatten. Låt dem ligga i två timmar och töm ut vätskan.

Tillsätt ättika och socker i en kastrull och koka upp det. Låt dem simma tills sockret är upplöst och låt det sedan svalna till rumstemperatur.

Häll blandningen över gurkor och lök och blanda.

Överför till en plastbehållare, lämna lite utrymme högst upp och frys. Överför de frysta inlagda gurkorna i kylen minst fyra timmar före servering.

2. Lägg tunnskivade gurkor i en frysskål. Kombinera vatten, socker, salt och ättika i en kastrull och koka upp.

Häll blandningen över gurkorna när den svalnat till rumstemperatur. Var noga med att lämna lite utrymme högst upp för att ta hänsyn till expansion när du fryser den. Täck skålen och frys.

3. Kombinera gurkskivor, lök, salt och peppar i en skål. Låt den sitta i 2 timmar och töm överflödig vätska.

I en separat skål kombinerar du socker, ättika, sellerifrön och senapsfrön. Häll blandningen över gurkorna och kyl i två dagar. Placera gurkorna i fryssäkra behållare och frys.

Hur man fryser gurkskivor

Så här förbereder du färska gurkor för frysning:

Skölj dem väl och skär sedan i tunna skivor. Ordna dem i ett lager på en bricka. Frys i cirka 30 minuter till en timme. Överför gurkorna i en fryspåse och frys.

Alternativt kan du skära dem i spjut istället för rundor. Ordna dem i ett lager i en behållare eller plastpåse och frys.

Hur man tinar frysta gurkor

Ta ut gurkorna ur frysen och låt dem värmas upp till rumstemperatur. När de har tinat, pressa ut lite av vätskan och de är redo att användas.

Hur man använder frysta gurkor

Även om frysta gurkor inte har samma kvalitet som färska, finns det fortfarande flera sätt att använda dem.

För smoothies tar du bara gurkskivorna i din favoritfruktsmoothie och mixa.

Du kan till och med förvandla dessa frysta skönheter till en sorbet! Kombinera frysta skivor med dina favoritfrukter och bär, blanda och frysa.

Eller, om du vill göra en dip, kombinera frysta gurkskivor med creme fraiche eller liknande och kombinera med valfria örter. Blanda ihop för en perfekt krämig och smakfull dip.

Gör smaksatt vatten genom att tillsätta frysta skivor i ett glas eller vattenkanna. Lägg till några citronskivor och mynta för ännu mer näring och smak!

Eller blanda gurkskivorna med yoghurt och dill så har du en utsökt kyld soppa.

Med det sagt är slutsatsen att du kan frysa gurka utan problem. Dessutom har gurka breda användingsområden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *