Shadow

Kan man Frysa Mozzarella? Här är Svaret!

Kan du frysa mozzarellaost? Det är en fråga som många undrar.

Haken är dock att det ofta är betydligt billigare att köpa mozzarella i storpack, men detta kan även innebära att du inte hinner äta upp allt. Med det sagt kanske du har undrat om du kan frysa mozzarella.

Men kan du frysa det? I den här artikeln ger vi dig svaret du behöver!

Kan du frysa mozzarellaost?

Om du vill spara pengar på att köpa mozarella kan du frestas att köpa i storpack. Och gällande att frysta mozzarella är svaret ja, du kan frysa den.

I själva verket är mozzarella en av de bästa ostarna att frysa eftersom den kan behålla sin konsistens såväl som smaken även efter att den har frusits.

Det beror dock på vilken typ av mozzarella du planerar att använda. Bland alla sorter av mozzarellaprodukter är den enda typen som inte rekommenderas för frysning den mjuka mozzarellan eftersom den bör konsumeras färsk.

Om du planerar att frysa den här typen av mozzarella måste du veta vad du kan förvänta dig. När du öppnar förpackningen kommer du att märka att det finns en överskott av vätska som har ackumulerats under osten. Det är vasslen. På grund av förlusten av denna vätska kan du förvänta dig en liten förlust av ostens smak.

Utöver det kan du också förvänta dig att märka en strukturförändring. Mozzarella är känt för att ha de krämigaste strukturerna bland alla ostar, men när du fryser färsk mozzarella kommer du att märka att den kommer att falla sönder eller smula mycket lättare.

Hur länge håller mozzarella?

Ett öppet paket med mozzarella, när det förvaras ordentligt i kylskåpet, kan hålla i 5 till 7 dagar. Men hur länge håller mozzarellaosten när den är fryst? Mozzarella kan hålla i upp till 3 månader när den förvaras i frysen.

Så fryser du mozzarellaost korrekt

Nu när du vet att mozzarella (förutom den färska) kan frysas kanske du undrar vad som är rätt sätt att frysa det, eller hur? Processen med frysning kan variera beroende på vilken typ av mozzarellaost du använder. Med det i åtanke, här är lite information som du behöver veta:

Om du planerar att använda mozzarella till pizza eller såser, skulle den bästa typen vara strimlad mozzarella medan skivad mozzarella rekommenderas om du planerar att använda den på smörgåsar.

Om du använder strimlad mozzarella (oavsett om den är förpackad eller hemlagad), bör du veta att detta är den bästa typen av mozzarellaost för frysning. Strimlad mozzarella ska spridas i ett lager på en bakplåt och läggas i kylen i några minuter så att den härdar lite.

Vik sedan in den i folie eller en plastfolie innan du lägger den i fryspåsen. Se till att släppa ut all luft eftersom eventuell luft kan orsaka skador eller frysskador på osten.

Om du ska strimla mozzarellan själv, lägg till en liten mängd majsstärkelse eller mjöl i den strimlade osten och kasta den för jämn fördelning. Mjölet kan hjälpa till att suga upp fukt och förhindra att osten klumpar sig.

Så tinar du din frysta mozzarella

Om du är redo att använda osten måste du tina den på rätt sätt. Det första du behöver veta är att du aldrig ska tina fryst ost vid rumstemperatur eftersom det finns en risk att bakterier kan växa i den.

Om du har använt delar av mozzarella, placera den i kylskåpet och låt den tina över natten för att uppnå bästa resultat.

Om du har använt strimlad mozzarellaost och planerar att använda den på rätter som kan tillagas (soppor, såser och pizza) behöver du inte tina den. Du kan använda den i receptet direkt från frysen.

Upptinad mozzarella bör konsumeras 2-3 dagar efter att den har avfrostats.

Slutsats

Mozzarella är den typ av ost som bäst köps i större förpackningar eftersom den är mycket billigare då. Men om du inte hinner konsumera allt i en matlagning kan du, som tur är, frysa mozzarellaost.

Svaret är att det beror på vilken typ av mozzarella du ska använda. Alla typer av mozzarella (utom färsk eller mjuk mozzarella) är perfekta för frysning. Att frysa mozzarella är dock inte så lätt som du tror. Se till att du följer alla tips som vi har nämnt ovan för att få mozzarella att hålla länge (cirka 3 månader!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *