Wednesday, December 1
Shadow

Medveten rodd: Hur roddare ökar fysisk och mental styrka

Gunga båten med ett roddpass som bygger fysisk och mental styrka.

Några av världens bästa idrottare och underhållare har upptäckt de kraftfulla effekterna av rodd – inte bara på kroppen utan också på deras mentala hälsa.

Real Madrids fotbollsspelare Gareth Bale använder rodd för att bygga upp sin fysiska styrka och uthållighet och för att bygga upp den mentala motståndskraften som ser honom genom tuffa 90 minuter av fotboll och pressen från uppträder på hög nivå.

Hugh Jackman använder rodd för att hålla sig i form och för att hjälpa till att bygga mental och fysisk uthållighet för sina scen- och filmframträdanden.

Den skotske skådespelaren Gerard Butler är också en stamgäst på roddmaskinen – och förlitar sig på att den ska ta av fett och tona hans fysik.

I Europa öppnar gym som är dedikerade till konsten att rodd sina dörrar och människor i alla åldrar njuter av dess fysiska och mentala fördelar.

   Gå på vagnen:

   5 sätt att göra träningen till din vän

  Fysiska fördelar med rodd

  British Rowing säger att rodd hjälper till att bränna kalorier – mellan 400 och 1000 kalorier i timmen – så det är användbart för viktminskning eller underhåll.

  American Council on Exercise säger att rodd fungerar på de flesta större muskelgrupper, särskilt ben, skinkor, nedre delen av ryggen, axlarna och armarna, och erbjuder en helkropps kardiovaskulär, muskeluppbyggande träning.

  Och eftersom det har låg effekt och inte belastar leder och ben, är rodd en idealisk träning för unga och gamla.

  • Tränad för livet: Den ultimata kvinnoguiden för att hålla sig vid topphälsan

  Hur rodd hjälper dig att bli mentalt stark

På senare tid har människor upptäcka de mentala fördelarna med rodd också.

Mike Aldridge, grundare av ett av Australiens första dedikerade roddgym, säger att regelbundna roddsessioner kan hjälpa till att bygga mental motståndskraft, disciplin och fokus.

“När du ror blockerar du distraktioner och är i nuet”, säger Mike, från CREW.

Det kan också hjälpa till att utveckla mindfulness, vilket kan hjälpa till att minska stress, förbättra uppmärksamheten, öka kreativiteten och hjälpa till med minne och koncentration, enligt Sane Australia.

Mindfulness kräver att du fokuserar på nuet och fokuserar på på din andning och hur din kropp känns.

 • Gör appy:
 • Mindfulness-appar för bättre hälsa

  “Rodd är en fysisk och mental utmaning”, säger Mike.

  “Du behöver kraft och teknik i varje slag, så när du ror kan du inte slappna av eller dagdrömma.

  “Om du inte koncentrerar dig och gör ett dåligt slag, måste jobba dubbelt så hårt w med nästa slag för att få svänghjulet att snurra igen.

  “Du är påslagen hela tiden eftersom varje slag kräver koncentration, så det lär dig att fokusera.

  “Rodd skapar mental tuffhet för som ett träningspass kan det vara svårt men det finns en stor känsla av prestation i slutet av ett pass.”

  • Fortsätt röra på er:
  • Hur träning håller våra hjärnor och kroppar unga

  Virtuellt lugn

  Dedikerade roddgym bidrar till mindfulness-faktorn genom att inklusive WaterRowers, där varje slag du tar ackompanjeras av det lugnande ljudet av rörligt vatten.

  Vissa gym erbjuder även lagroddklasser, där gymbesökare pushar varandra för att ge deras sinne och kropp en hälsosam träning.

  “Teamklasser är fantastiska eftersom de uppmuntrar dig att arbeta tillsammans – det är svårt att stänga av när du ser människorna runt dig pulli ng svårt”, säger Mike.

  Skrivet av Sarah Marinos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *