Monday, April 22
Shadow

Metabolic Confusion Diet – Vad är det och kan det Hjälpa dig att gå ner i Vikt?

Metabilic confusion diet, översatt på svenska till metabolisk förvirringsdiet är en diet som ökar i popularitet.

I jakten på en snabb och enkel viktkontrolllösning är den metaboliska förvirringsdieten ännu en ny diet.

Som namnet antyder är den metaboliska förvirringsdieten ett förhållningssätt till att äta som är avsett att “förvirra” din ämnesomsättning.

Tanken är att genom att hålla din ämnesomsättning gissande förblir den aktiv och kan därigenom hjälpa människor att tappa oönskade kilon.

Hur den metaboliska förvirringsdieten fungerar

I likhet med intermittent fasta växlar metabolisk förvirring mellan perioder med att äta färre kalorier och sedan äta ett normalt antal kalorier.

Vissa människor äter en diet med lägre kalorier en dag, ett normalt antal kalorier nästa dag, färre kalorier nästa dag och så vidare.

I en artikel för The Conversation skriver nutritionisten Dr Adam Collins vid University of Surrey att vanligtvis äter människor omkring 1200 kalorier en dag i dieter med metabolisk förvirring och ca.2000 kalorier nästa.

Detta skiljer sig från intermittent fasta, som 5:2-dieten, där människor antingen fastar eller äter runt 500 kalorier i två dagar och sedan äter normalt å andra sidan fem dagar i veckan.

Tanken är att genom att äta mindre vissa dagar och mer på andra, förvirrar du din ämnesomsättning och håller den aktiv, bränner fler kalorier och att leder till viktminskning.

Men än så länge finns det inga bevis som visar att denna matstil förvirrar vår ämnesomsättning.

För- och nackdelar med en metabolisk förvirringsdiet

Dr Collins säger att även om det inte finns några bevis för att den metaboliska förvirringsdieten är en effektiv viktminskningsstrategi, kan ha andra hälsofördelar.

Intermittent dieter av fastetyp kan förbättra din förmåga att hantera bränslen i kroppen – känd som metabolisk flexibilitet.

Metabolisk flexibilitet betyder att du är bättre på att förbränna och lagra kolhydrater när du behöver, och lika bättre på att hantera lagring och frisättning av fett från fettdepåer.

Detta förbättrar insulinkänsligheten, vilket minskar den totala risken för sjukdomar, såsom hjärt-kärlsjukdomar och diabetes. Allt detta är oberoende av vikt eller viktminskning.

En nackdel med den metaboliska förvirringsdieten är fokus på kvantitet, inte kvalitet.

Det finns en risk att människor fastnar i att räkna antalet kalorier de äter utan att ta hänsyn till näringskvaliteten på maten.

Den här typen av diet är också olämplig för alla som har varit en kronisk dieter, eller som har haft en ätstörning, eftersom de kan fastna i fokus på siffror.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *