Monday, February 6
Shadow

morotstoppar? – vanliga frågor

Morotstopparna är den gröna bladdelen av moroten som sticker över marken när den växer. Denna lummiga del är den första delen av moroten som slängs, ofta innan den ens når snabbköpet!

Men om du har odlat din egen eller har köpt några färska morötter, inklusive morotstopparna, finns det några fantastiska nyheter. Du kan äta dina morotstoppar.

Det finns några rykten som säger att morotstoppar är oätliga, eller till och med giftiga! Detta beror på att morötter ofta odlas med bekämpningsmedel, och den lummiga delen av moroten kan absorbera mycket av dessa kemikalier.

Men de är bara lika giftiga som alla andra typer av bladgrönt och bör behandlas som alla gröna grönsaker. Om du kan, köp ekologiska morötter om du planerar att äta morotstopparna och du kan undvika mycket av detta problem helt och hållet.

Du kan använda länkarna nedan för att gå igenom den här artikeln till avsnittet du är mest intresserad av:

Hur smakar morotstoppar?

Morotstoppar smakar nästan precis som man skulle tro att de borde. De har en liten smak av morot men med lite bladig smak tillsatt. Denna smak är något mer bitter än man kan förvänta sig av en morot och har till och med en lätt sälta i smaken. En sak är säker, de är läckra!

Hur man äter morotstoppar

Nu vet du att du kan äta morotstoppar, det är naturligt att nu undra hur i hela friden du äter dem? Här är några idéer som du kan överväga.

Gör en morotstoppspesto

Morotstoppar gör en läcker pesto som är ett alternativ till den traditionella sorten gjord på basilika och vitlök. Byt ut morotstopparna med basilikan.

De tjockare stjälkarna på morotstopparna kan behöva tas bort eller hackas mycket fint innan bearbetning, men bortsett från den här tillverkningen skiljer sig inte en morotstoppspesto så mycket från att göra en traditionell pesto.

Sautera och servera som tillbehör

Se till att om du serverar morotstoppar på det här sättet att välja ekologiska grönsaker av bästa kvalitet för att säkerställa att smaken blir den bästa den kan vara och du kommer att vara säker på att det finns färre gifter i grönsakerna.

Lägg till morotstoppar till din falafel

För falafel med en skillnad, hacka upp några morotstoppar och häll ner det i blandningen innan du gör falafeln. Morotens bitterhet ger ett underbart djup till smaken, och du får lite extra näring också!

Lägg till soppor

För fans av morots- och koriandersoppa finns det några underbara nyheter. Du kan hacka upp dina morotstoppar och lägga till dem när soppan tillagas. Smaken på topparna ger lite extra morotssmak men med en antydan av bitterhet som liknar persilja för att fräscha upp smaken.

Om du tycker att morotstopparna är lite sega att äta kan du sila ur dem innan servering.

Fördelar med att äta morotsöverdelar

Morotstoppar är väldigt näringsrika, så det är synd att vi slänger så många av dem. Topparna på morötterna, i synnerhet, är höga i kalium. Denna del av moroten har mycket C-vitamin, upp till sju gånger mer än roten av grönsaken som vi vanligtvis äter.

Detta följer med många av näringsämnena i morötter. De flesta sitter i morotstoppen och inte själva roten. Vi brukar hellre äta roten eftersom den är mycket sötare i smaken än topparna.

Ska du äta morotsöverdelar? Om du är säker på att du kan köpa morötter av god kvalitet, helst odlade ekologiskt, bör du äta de där morotstopparna istället för att låta dem gå till spillo.

Den enda anledningen att råda försiktighet när man äter morotstoppar är om de har odlats med många bekämpningsmedel. De kommer att ha absorberat en del av dessa bekämpningsmedel, och dessa kommer inte att släppas ut vid tillagning.

Andra frågor om att äta morotstoppar

Nedan är några andra frågor som folk ofta ställer när det kommer till att äta morotstoppar. Om du däremot har fler frågor, fråga gärna i kommentarsfältet längst ner på denna sida:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *