Wednesday, July 6
Shadow

När ska man äta banan? (+3 tips)

I den här korta artikeln kommer vi att svara på frågan “när ska man äta en banan?” och ge dig insikter om vad som är den bästa tiden att äta en banan och vilka hälsofördelar denna frukt ger.

När ska man äta en banan?

Den bästa tiden att äta en banan är på morgonen, tillsammans med en hälsosam fiberfrukost som havregryn och/eller annan frukt. En banan på fastande mage på morgonen är bra för hälsosam viktminskning.

Bananer har ett högt näringsvärde och är bra för viktminskning, förstoppning och till och med reglering av matsmältningssystemet. De är ofta en stor del av balanserade måltider skapade av nutritionister.

Varför är det bra att äta bananer på morgonen?

Medan man kan äta en banan på egen hand inte vara idealisk som frukostmåltid, att njuta av en banan före din morgonmåltid eller som en del av en balanserad frukost kan vara fördelaktigt. 

Faktum är att en medelstor banan innehåller cirka 3 gram fibrer, en växtförening som saktar ner magtömningen för att öka mättnadskänslan och stödja regelbundenhet.

Omogna gröna bananer innehåller också en specifik typ av fiber som kallas resistent stärkelse, som motstår matsmältning i mag-tarmkanalen och främjar tarmhälsa.

Bananer är likaså en stor källa till flera viktiga näringsämnen som din kropp behöver, inklusive kalium och C-vitamin.

Kalium är inblandat i vätskebalansen och muskelsammandragningar och kan hjälpa till att sänka ditt blodtryck

Samtidigt stöder C-vitamin immunsystemet och kan hjälpa till att skydda mot inflammation och kroniska sjukdomar

Ska vi bara äta bananer till frukost?

Bananer är mycket näringsrika och har en bra mängd kalium, fibrer och vitaminerna B6 och C. Men de är också relativt höga i kolhydrater och naturliga sockerarter.

Även om detta kan hjälpa till att ge en snabb ström av energi att få din morgon till rätt start, det kan öka blodsockernivåerna och orsaka en krasch mitt på morgonen bland de med typ 2-diabetes.

Studier visar också att att äta en frukost som mest består av bearbetad kolhydratmat kan öka hungernivåerna och öka risken för viktökning på lång sikt.

Istället kan det vara mer fördelaktigt för blodsocker- och aptitreglering att kombinera hälsosam, fiberrik mat med hög kolhydrathalt som en banan med hjärthälsosamma fetter och en bra proteinkälla.

Vilka är hälsofördelarna med bananer?

Bananer är en av de bästa fruktkällorna till vitamin B6. Vitamin B6 från bananer absorberas lätt av din kropp och en medelstor banan kan ge ungefär en fjärdedel av ditt dagliga vitamin B6-behov.

Vitamin B6 hjälper din kropp att producera röda blodkroppar, metabolisera kolhydrater och fetter och omvandla dem till energi.

Forskning. De kan också hjälpa till att metabolisera aminosyror, ta bort oönskade kemikalier från din lever och njurar och upprätthålla ett hälsosamt nervsystem.

Vitamin B6 är också bra för gravida kvinnor eftersom det hjälper till att möta barnets utvecklingsbehov.

Bananer är respektabla källor till C-vitamin. Du kanske inte associerar bananer med C-vitamin, men en medelstor banan kommer att ge cirka 10 % av ditt dagliga C-vitaminbehov.

Vitamin C hjälper till att skydda din kropp mot cell- och vävnadsskador, din kropp absorberar järn bättre, din kropp producerar kollagen – proteinet som håller ihop din hud, ben och kropp.

De stödjer också hjärnans hälsa h genom att producera serotonin, ett hormon som påverkar vår sömncykel, humör och upplevelser av stress och smärta.

Mangan i bananer är bra för din hud. En medelstor banan ger cirka 13 % av ditt dagliga manganbehov.

Mangan hjälper din kropp att tillverka kollagen och skyddar din hud och andra celler mot skador från fria radikaler.

Kalium i bananer är bra för din hjärthälsa och blodtryck. En medelstor banan ger cirka 320-400 mg kalium, vilket tillgodoser cirka 10 % av ditt dagliga kaliumbehov.

Kalium hjälper din kropp att upprätthålla ett hälsosamt hjärta och blodtryck. Dessutom är bananer låga i natrium. Kombinationen av lågt natrium och högt kalium hjälper till att kontrollera högt blodtryck.

Slutsats

I den här korta artikeln svarade vi på frågan “när ska man äta en banan?” och gav dig insikter om vad som är den bästa tiden att äta en banan och vilka hälsofördelar denna frukt ger.

Referenser

https://www.healthline.com/nutrition/banana-for-breakfast#foods-to-pair-them-with

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *