Tuesday, November 2
Shadow

Nio sätt att bemästra mindful eating | Friskvårdens hus

Ta kontroll över din kost – och ditt kök – med dessa enkla matidéer. Mindful eating är trots allt mer än bara en hälsosam meny.

Ha din frukt utställd

10 enkla steg till ett längre liv.

Forskning av Cornell Food and Brand Lab i USA fann att kvinnor som rapporterade att de hade en mycket synlig fruktskål vägde cirka 6 kg mindre än de som inte gjorde det.

Dietisten Kate Di Prima rekommenderar att man skär upp frukt och förvarar den i kylen. Då är det alltid det första du ser när du går på jakt efter ett mellanmål.

“Ögonhöjd är köpnivå – och forskning visar att kända snackisare, som barn och män, är mer benägna att äta frukt om det har styckats upp åt dem.”

Köket behöver inget ljudsystem …

Ta fram hörlurarna och stäng av radion om du vill fatta hälsosamma måltidsbeslut.

Det finns allt fler studier som kopplar hög musik till överätande och dåliga matval. En nyligen genomförd amerikansk studie fann att att höra sig själv äta kan begränsa kaloriintaget. Forskare kallar det “kriteffekten”.

… eller en tv

Även om du tittar på en serie om 100 sätt med quinoa, är chansen stor att du kommer att äta för mycket om du står framför TV:n.

A University of Liverpool-studie fann att personer som åt medan de var distraherade konsumerade 10 procent mer vid tillfället och upp till 25 procent mer senare på dagen. Tydligen får distraktionen oss att missa tecken på att vara mätta.

8KG. Vikten du kan gå ner på ett år genom att använda en mindre tallrik.

Blommor hjälper hälsan att blomma

Din psykiska hälsa kan också vara påverkas av din köksdesign. En beteendestudie utförd av forskare vid Harvard University och Massachusetts General Hospital bekräftade att människor känner sig gladare och mer energiska efter att ha tittat på blommor på morgonen.

Och forskarna hittade ett kök med utställning av blommor var det rum som hade störst inverkan på humöret.

Färg dig frisk10 simple steps to a longer life.

Färgen på din tallrik kan påverka hur många kalorier du konsumerar. Brian Wansink, professor och Cornell Food and Brand Lab-direktör, säger att matgäster serverar sig själva upp till 30 procent mer om maten matchar tallrikens färg.

Så … om du vill äta mer grönt, använd gröna tallrikar. Men om du vill minska på krämig pasta, använd inte det vita matstället.

    Snabba och fantastiska måltidsidéer

    Rå slaw med tofu och jordnötsmajonnäs

Glutenfri Quinoasallad

Super Seed Antioxidant Sallad

Inred med matinspiration

Det finns en anledning till att kokböcker och mattidningar är så populära. De inspirerar oss att gå tillbaka in i köket och laga mat. Dietist Kate Di Prima säger att köket är det bästa stället att förvara de där hälsosamma kokböckerna och matmagasinen. “Riv ut dina näringsrika favoritrecept från mattidningar och klistra dem på ditt kylskåp eller stänk för en ständig källa till gastronomisk inspiration”, tillägger hon.

Gå med i Small Plate Movement

Japp, det finns en onlinekampanj som uppmuntrar alla ätare att använda mindre tallrikar, skålar och till och med skedar. Tillväxten i vår midjeomkrets kan direkt anpassas till en ökning av storleken på våra middagstallrikar.

Forskningen vid Cornell University hävdar att när man äter av en 25 cm tallrik för ett år istället för standard 30 cm kan man leda till en viktminskning på 8 kg för en genomsnittlig vuxen.

Sätt upp personliga snackslådor

Dietisten Kate Di Prima säger att namngivna matlådor i kylen eller skafferiet kan stoppa det tanklösa födosöket efter snacks. “Kalla det “barnmat” och lägg i kärnsnacks som uppskuren frukt och grönsaker, ost och kex, hälsosamma muffins, och det är där barnen alltid kommer att titta när de är hungriga, säger hon.

Göm högt socker, tomma kolhydratsnacks i dina skåp

Typen av mat du har på displayen kan lägga till 9 kg till din vikt, har en amerikansk studie visat. Och den största kaloriboven var frukostflingor, med kvinnor som är mer benägna att vara större.

“Det är din grundläggande See-Food-diet – du äter vad du ser,” enligt professor Brian Wansink, som ledde studien och skrev Slim by Design, en bok om hur våra miljöer påverkar vikten.

Så budskapet här är att gömma snacks med hög sockerhalt och tomma kolhydrater i dina skåp.

Blybild: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *