Monday, April 22
Shadow

Pegan diet: Hur en kombination av paleo och vegankost kan öka hälsan

En blandning av paleo och vegansk mat, den peganiska dieten lovar det bästa av två världar. Men gör våra experter det?

Paleodieten och veganismen är två alltmer populära sätt att äta, och nu kommer den peganiska dieten – en hybrid av de två skapad av Dr Mark Hyman som tror att hel, färsk mat kan hjälpa till att upprätthålla en god hälsa.

Mindre restriktiv än antingen en vegan- eller paleo-diet, eliminerar den peganiska dieten inte proteiner som kött och ägg som med veganism, eller undviker alla spannmål som på en paleo-diet.

Istället , Dr Hyman uppmuntrar fokus på glykemisk belastning, att äta rätt fetter, äta mestadels växter, nötter och frön, äta hållbart kött och i allmänhet undvika mejeriprodukter, gluten, socker och bönor.

“Den bästa strategin för ett långt och hälsosamt liv är att äta din medicin – få dina droger på farmaci, inte på apotek”, skriver han i The Pegan Diet .

“Mat är mycket mer än bara kalorier eller energi för att ge bränsle till våra kroppar.

“Det är information, instru åtgärder som reglerar alla funktioner i våra kroppar i realtid… varje gång du tar en bit mat, tänk på att du programmerar din biologi för hälsa eller sjukdom.”

  • Plant v kött:

    Är veganer friskare än köttätare?

Vad kan du äta på en pegan-diet?

För att främja näringstät mat innehåller cirka 75 procent av den peganiska dieten grönsaker och frukt , medan de återstående 25 procenten består av protein, ägg och hälsosamma fetter som nötter och frön.

”Pegan-dieten uppmuntrar oss att äta mycket växtbaserad mat som grönsaker , salladsmat, nötter, frön och baljväxter. Det inkluderar också frukt”, säger dietisten Margaret Hays.

House of Wellness TV-medvärd, kostcoach och personlig tränare Luke Hines säger att överflöd av frukt och grönsaker ”ger oss en spektrum av fibrer som matar våra tarmbakterier”.

”Vår tarm kallas ofta vår andra hjärna och det har en effekt på vår energi, humör, fokus, hormoner och hur vi sover”, säger han.

Ägg, fet fisk och gräsmatat kött ska ätas i små mängder tillsammans med hälsosamma fetter.

Dessa kan inkludera gräsmatat smör, ghee, talg, ankfett och kokosolja, säger Luke.

Kefir och gräsmatad helfett osötad yoghurt kan också ätas .

Om du äter mejeriprodukter rekommenderar Dr Hyman får- eller getbaserade produkter eftersom de har lägre nivåer av A1-kaseinproteinet som bidrar till inflammation.

  • Lycklig mage: 5 naturliga sätt att öka tarmhälsa

Matar att begränsa eller undvika på den peganiska dieten

Dr Hyman pekar på “dåliga fetter, raffinerat socker, överdriven stärkelse, bearbetade livsmedel, konventionella mejeriprodukter och livsmedel av dålig kvalitet” som är de viktigaste bovarna i att skada vår kropp.

Livsmedel som innehåller högt bearbetade sockerarter som majssirap med hög fruktoshalt, raffinerad vitt socker och farinsocker och konstgjorda sockerarter är förbjudna.

Men du kan ha begränsade mängder honung, kokossocker, dadelsocker, lönnsirap och färsk fruktjuice.

Bearbetade och raffinerade spannmål är också borta från listan, men kosten rekommenderar att man äter 60 g till 100 g fullkorn per dag.

  • Inflammatoriska livsmedel:
  • Vad man ska äta och undvik att hålla inflammation i schack

Experternas utlåtande om den peganiska dieten

Margaret:

“Denna diet fokuserar på att äta hela livsmedel, frukt och grönsaker och c äter ut processade livsmedel och socker – vilket är positivt.

”Det är en bra idé att begränsa kött till två eller tre portioner i veckan, men det tar bort spannmål, baljväxter och mejeriprodukter.

”Mejeri är viktigt för kalcium och spannmål är en energikälla för vår hjärna och muskler och de ger fibrer och vitaminer.

”Det är en annan diet med ett ovanligt namn – jag skulle inte rekommendera det.”

Luke: ”Jag är ett stort fan av den här dieten. Den är baserad på riktig mat och vi kan få alla de näringsämnen vi behöver från enkel, riktig mat.

“Vi behöver alla äta mer grönsaker och vara uppmärksamma på hur mycket animaliskt protein och hälsosamt fett vi äter är en boost för vår hälsa.

”Du behöver inte räkna kalorier och kommer att bli en intuitiv ätare – din kropp blir mer mottaglig för hur du känna, så att du vet när du är mätt eller när du behöver mer energi.

“Det är ett bra sätt att leva.”

  • Näringsrik:
  • Enkla och läckra sätt att öka ditt intag av frukt och grönsaker

Skrivet av Sarah Marinos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *