Saturday, November 26
Shadow

Varför Är Italiensk Mat så Populär?

För 30 år sedan lagades italiensk mat huvudsakligen av italienska invandrare i deras eget hem. Idag har det italienska köket blivit ett globalt fenomen. Det handlar inte bara om pizza, pasta och gelato, utan en mängd andra rätter har funnit sin väg in till många hem.

Det är svårt att inte bli kär i italiensk mat och det är inte konstigt att världen har förälskats i Italiensk mat.

Italienare har länge varit resenärer; från romarna för att erövra världen, venetianska köpmän på jakt efter varor och förmögenheter, Marco Polo och Columbus på jakt efter nya länder och massemigranter på jakt efter rikedom.

Och vart än italienare än reser följer maten med dem.

Det råder ingen tvekan om att italiensk mat är en av de mest populära matkulturerna över hela världen, särskilt i väst. I västländerna föredrar de flesta kök att ha minst en italiensk rätt bland många som pizza, spagetti och många fler. De tillagas i olika stilar med vanliga ingredienser som grönsaker, frukt, olivolja, ost, flingor och vin.

Bland grönsakerna är tomater de mest använda och viktiga ingredienserna. Tomat anses vara både grönsak och frukt i det italienska köket. För att lära dig om Italiensk mat och matkultur i detalj, kika in Milanoguiden.

Här är några anledningar till varför vi älskar italienska rätter så mycket.
 

Italiensk matlagning använder inget annat än de färskaste ingredienserna

Italienare har använt samma ingredienser genom åren. Deras matlagningstraditioner har förts vidare från en generation till en annan. En del av traditionen är att använda de färskaste råvarorna som finns. Kött, skaldjur, grönsaker, frukt, och så vidare. Allt kommer från den färskaste källan. Det italienska sättet att laga mat visar på “Farm to Table”-metoden.

Emigration av italiensk mat

Den moderna globala kärleken till italiensk mat började med massemigrationen till USA i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Mellan 1876 och 1930 anlände 5 miljoner invandrare till Amerika.

Neapolitanska invandrare tog med sig sin favoritmat till Amerika – pizzan, som de åt med pizzadegen övervikt, som en slags smörgås eller mellanmål.

Snart var pizza inte bara före detta-neapolitanernas favorit mellanmål, eftersom pizzerior växte fram över hela Amerika. På 1950-talet fanns de överallt och populariteten för pizzor hade börjat skjuta i höjden. Denna billiga, varma, tillfredsställande pizza var på väg att erövra världen.

Italiensk kultur och klimat har alltid gynnat enkla råvaror som odlas lokalt eller konserveras lokalt. Tänk torkad skinka, hårda får- och getostar, soltorkade tomater – tillagade helt enkelt för att få fram de naturliga smakerna.

Pizza exemplifierar detta – bröd, tomater, ost, kanske ett blad basilika. Den klassiska pizzakombinationen Margarita uppfanns av Raffaele Esposito, där hans restaurang Pizzeria Brandi fortfarande finns i Neapel, när den nya italienska drottningen besökte staden 1889.

Italiensk mat är enkel och okomplicerat

Detta är just på grund av de färskaste råvarorna som används. De bästa ingredienserna, oavsett dess enkelhet, ger den bästa smaken. Om det är autentiskt är matberedningen enkel och okomplicerad. Men det är fortfarande gott och ljuvligt.

Hälsofördelar

En av anledningarna till att italienska rätter är så populära är på grund av dess hälsofördelar. Eftersom italienare använder färska ingredienser och använder enkla beredningsmetoder, behålls näringsfaktorn. Dessutom, med inte mycket ingredienser tillsatta, är kaloriinnehållet i schack. De använder bara mestadels olivolja, tomater, grönt, pasta och lite kött. Det är därför viktväktare helt enkelt älskar italienska rätter. Enkelt, fräscht och hälsosamt, förstås.

Att njuta av det kommer inte att ta evigheter

På grund av dess enkla ingredienser, beredning och användning av ingredienser, kan italiensk mat lätt tillagas. Du behöver inte vänta många timmar för att njuta av en italiensk rätt. Pasta Carbonara har bara ett fåtal ingredienser, främst pasta, olivolja, kött, äggulor, vitlök, pecorinoost och några örter. Pastan kan avnjutas på under 10 minuter. Detta är vad vi kallar den bästa formen av “snabbmat”.

Vin är en del av måltiden

Det kommer inte som någon överraskning att italienska matkulturen inkluderar massor av viner. En av de speciella egenskaperna hos det italienska köket är införandet av vin under måltiden.

Att dricka vin förbättrar smaken avsevärt på varje maträtt som serveras. Det finns ett specifikt vin som passar till alla typer av italiensk maträtt. Nästa gång du äter på en restaurang med italiensk mat, glöm därför inte att fråga om det bästa vinet som kan kombineras med din valfria rätt.

Prisvärdhet

Italiensk mat är känt för att vara ett billigt kök ända sedan 90-talet. Det var lätt att få en utsökt och mättande måltid på en pizzeria eller köpa ingredienserna från en stormarknad och göra en stor sats lasagne eller pasta utan att spendera en förmögenhet.

Variation

Italiensk mat handlar inte bara om pasta och pizza, utan så mycket mer. Det italienska köket är så rikt och erbjuder en mängd rätter att det är svårt att välja en favoriträtt. Från tortellini till ravioli och lamm till risotto och polenta till fisk, listan är oändlig och det är tveksamt att någon verkligen har provat hela det italienska köket. Det är dock värt ett försök!

Balanserad kost

Italiensk mat är mycket balanserad i kalorier och näringsämnen. Du hittar i olika varianter med kött, kyckling eller skaldjur. Du kan äta dem med allt du föredrar, till exempel riven ost som passar till det mesta av den italienska maträtten och att doppa bröd i kryddad olivolja förvandlar din rätt till den godaste. Slutligen det bästa med italiensk mat är att du kan lagra den länge eftersom den håller sig bra och smakar bra även senare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *