Saturday, November 26
Shadow

Hemmet – vår existens ankare

Vilka associationer uppstår spontant när du hör ordet “hem”? Tänk brett: lukter och ljud (även stank och buller) är lika mycket en del av det som människor och föremål. Finns det något språk eller en dialekt som gör att du omedelbart känner dig bekant? Hemmet har alltid varit en samlingsplats, skydd och fristad, som ger flykt från världens upptagen och påträngande. Man skulle kunna säga att ett hem är ett slags ankare för vår hela existens.

Vi kan därför rimligen anta att hemmet är ett lättförståeligt koncept och källa till universellt positiva känslor. Men att hitta ett bra boende är för de flesta idag inte det enklaste. Särskilt svårt är det givetvis i Sveriges fem största städer; Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och Västerås. BostadsZonen är en sida som gör detta arbete betydligt enklare genom sin överskådlighet när det gäller bostäder och hyresvärdar. 

Att ha ett bra kök i sitt hem bidrar till ett hållbart samhälle 

I dagens stressfyllda samhälle kan det vara enkelt att köpa med sig hämtmat när man inte har tid eller lust att laga mat. Men detta är något som givetvis kommer att kosta mer i längden men det har även andra nackdelar. Genom att man själv gör sina val, kan man exempelvis vara säker på att produkterna man väljer är ekologiska, vilket gör att det tillförs färre växthusgaser och andra kemikalier till atmosfären.

Men om man har en familj kan även de yngre medlemmarna i vara inblandade i matlagningen.  Detta kan också bidra till att säkerställa att framtida generationer lever hållbart och fortsätter att laga mat hemma, eftersom du kommer att förbereda dem med färdigheter som håller livet ut. Detta gör alltså att ha en trivsam bostad med ett bra kök kan bidra till mer hållbar konsumtion. 

Köket är det nya vardagsrummet

Under de två senaste decennierna kan man märka en markant skillnad i att folk spenderar mer tid i köket. Innan det användes köken nästan uteslutande till att laga mat, och faktum är att nyare hem designades med kök som vardagsrum i åtanke och så dessa rum blev större för att bättre kunna ta emot familj och vänner som ett extra utrymme för underhållning. Dessa nyare, större, mer tillmötesgående kök hade nu plats för stora bord och öar planerades in för att skapa ett naturligt flöde för de som kommer och går.

Mycket mer tänkte man på köksdesign och funktionalitet. Idén med köket som ett boende blev mer och mer populärt och de med mindre kök i äldre hem började lägga märke till det. Som ett resultat började husägare att förändra och utöka sina egna köksutrymmen för att följa “trenden”, både för livsstil och återförsäljning.

Hemmet ger dig en chans att koppla av 

Att slappna av är en viktig sak i vårt liv. Vi har att göra med arbete, studier, barn, familj, vänner, hobby, sport, och mycket mer som gör att vi behöver en fast punkt i vår tillvara för att återhämta sig. Men man kan då fråga sig hur man egentligen skapar sig en hemtrevlig bostad? Man ska givetvis utgå från sig själv.

Om man är en bokmal kan det vara en idé att skapa en läshörna fylla väggarna med favoritböcker för att spontant kunna ta ut en bok när man får ett infall att läsa. Tänk dig att slå dig ner i en härlig fåtölj och öppna en spännande bok efter en lång och jobbig dag.

Då kan en snygg hörnsoffa vara perfekt för två personer. Att köpa hörnsoffor tillsammans kan redan vara en fest: bara två av er bestämmer layouten på ert hus och får förstås inredningsinspiration. Med den perfekta hörnsoffan i huset finns det inget trevligare ställe att tillbringa tid tillsammans på än ditt eget hem: verkligen en skön hemmakänsla! Dekorera hörnsoffan med fina kuddar och vackra mattor och gör den till en mysig helhet.

Hemkänsla för den matlagningsintresserade

För dig som är matlagningsintresserad finns det givetvis många sätt att göra din bostad hemtrevlig. Exempelvis kan man ha finare kryddor och redskap framme som dekoration. Detta gör även att man visar sina gäster vad man är intresserad av och ger en hemtrevlig känsla. Tänk exempelvis en fin mortel och en burk med isländskt havssalt. Ytterligare ett tips kan vara att investera i ordentlig knivförvaring. Om du älskar att laga mat är chansen stor att du har spenderat en fin slant på minst en bra kökskniv.

Men att låta det skramla löst i en besticklåda kommer att matta och skada bladet. Dessutom är det en säkerhetsrisk. Köksknivar bör förvaras på ett sätt som håller dem åtskilda och organiserade, med deras blad horisontellt orienterade så att kniven aldrig vilar på bladet. Dessutom kommer det garanterat att imponera på dina likasinnade vänner. Men det finns även saker som man bör undvika att ha framme.

Detta kan exempelvis vara stekspadar eller vispar. En bättre idé skulle då vara att ha en separat kökslåda med burkar för att göra det enkelt att förvara dessa obekvämt formade redskap, men det skapar också röran. Man kan givetvis också överväga att byta ut ett smalt skåp nära din spis med ett anpassat utdrag för att hålla redskap nära till hands. Allt detta för att skapa ett kök som är enkelt att arbeta i, och därmed få en hemkänsla. 

Men vad gör egentligen att man känner sig hemma?

De mer specifika faktorerna som gör att någon känner sig hemma är givetvis subjektivt, men enligt forskningen finns det ett antal faktorer som gäller för alla. Den första faktorn är “Igenkänning”. För att känna sig hemma någonstans måste man känna igen de olika dofterna, ljuden och ljusen som är kopplade till en viss plats. Men detta behöver inte bara vara i bostaden i sig, utan även de personer som har en anknytning till bostaden.

Enligt den nederländske sociologen Jan Willem Duyvendak så kan det även gälla en miljö där man inte kan vara sig själv, eller till och med blir illa behandlad. Men igenkänning är långt ifrån det enda som gör att en person upplever hemkänsla. Ett hem ska också erbjuda säkerhet. Enligt Duyvendak innebär det att en person ska kunna lägga sin vaksamhet på sparlåga, uppleva en känsla av förutsägbarhet och hitta tröst.

Slutligen ska man inte glömma att ett hem ska vara en plats där man kan förverkliga sig själv. För att må bra i en hemmiljö ska man enligt Duyvendak känna att man kan vara dig själv, sträva efter sina personliga mål samt att känna likasinnade runt omkring dig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *