Sunday, May 26
Shadow

Använder Professionella Kockar Tryckkokare?

Det finns många matlagningsredskap som får jobbet gjort på ett effektivt och bra sätt. En tryckkokare är ett ypperligt exempel på detta. Men tack vare dess simplistiska matlagningsstil är det många som undrar om de professionella kockarna använder detta redskap? 

Det är en bra fråga. Det skiljer sig självklart mellan olika kockar, men som standard är det förmodligen få kockar som använder detta redskap tack vare att det är svårt att tillaga de kvantiteter som krävs för att mätta gästerna. Vissa professionella kockar använder dock tryckkokare för mer brådskande ärenden, men det är få som använder dem som standard. Vill du veta mer om tryckkokare? Ta en titt här.

Det finns även en del kockar som tycker att matlagningsmetoden är för simpel och tar bort lite av “magin” och “konsten” från matlagningen. Det är förståeligt, det blir helt enkelt för enkelt, och kocken känner inte att den kan sätta sin egen prägel på maten. 

Vad är en tryckkokare?

En tryckkokare ser lite ut som en kastrull, men skillnaden mellan de två olika redskapen är att en tryckkokare är ett lufttätt slutet kärl. Detta skapar ett högre tryck och temperatur, varav namnet tryckkokare. Resultatet blir att maten tillagas snabbare, och kan i vissa fall bidra till att maten får en rikare och fylligare smak.

De flesta moderna varianter uppnår en temperatur på ungefär 120 grader, men det finns även industriella varianter där temperaturen kan uppnå betydligt högre temperaturer.

Vilka livsmedel går att tillaga i en tryckkokare?

Det går att tillaga massvis med olika livsmedel i en tryckkokare. Redskapen används inte bara för att tillaga livsmedel som vanligtvis tillagas i en kastrull, exempelvis ris, grönsaker och potatis. 

Det går även att tillaga olika typer av kött, såsom kyckling, fläskfile och kotletter. Finare typer av kött, t.ex. oxfilé och ryggbiff tenderar dock inte att bli lika bra som vid annan typ av tillagning, vilket är anledningen till varför de flesta kockar undviker att tillaga dessa typer av kött i tryckkokaren.

Varför använda en tryckkokare?

Även om de flesta professionella kockar förmodligen inte använder tryckkokare i någon större utsträckning, är det få som skulle säga att de är värdelösa. En tryckkokare kan vara ett utmärkt redskap under vissa förutsättningar. Om något skiter sig och en viss del av maten måste tillagas snabbt, kan en tryckkokare vara räddaren i nöden. 

Det finns självklart vissa kockar som har valt att använda tryckkokare på regelbunden basis. De har då ofta fler än en kokare för att möta efterfrågan, vilket även gör att de frigör andra delar av köket till andra livsmedel. 

Det är även värt att notera att det finns vissa kockar som förespråkar tryckkokaren av flera olika anledningar. Här hyllas inte bara dess effektivitet, det finns även kockar som tycker att smaken blir djupare och bättre. Medan detta mycket väl kan stämma för livsmedel, finns det fortfarande många typer av mat som onekligen blir godare att tillaga på det traditionella viset.

En växande popularitet

I takt med att teknologin utvecklas blir tryckkokaren allt bättre. Säkerheten förbättras och prylen blir bättre på alla sätt och vis. Detta har resulterat i att tryckkokaren blir allt mer accepterad ute i de professionella köken, och vi kan säkerligen förvänta oss att den blir allt mer utbredd i framtiden.

Om de lite mer lyxiga restaurangerna kommer att ta till sig tryckkokaren är dock aningen mer tveksamt. Visst, redskapet kan förbättra smaken för vissa typer av kött, men de lite mer fina bitarna blir ofta sämre om de tillagas i en tryckkokare. Därmed är det osannolikt att lyxrestaurangerna börjar använda denna typ av teknik, åtminstone med de nuvarande varianter som existerar på marknaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *