Thursday, August 5
Shadow

Är det Farligt att Äta Citronskal?

Citronskal kan vara otroligt gott. Det är rikt på smak och används ofta i matlagning och desserter.

Men generellt sett brukar man primärt inte äta skalet på frukter utan det är innehållet som är intressant. Ibland rekommenderas till och med att du inte äter skalet på frukter. Men hur är det med citron? Är det farligt att äta citronskal? Detta är vad vi ska kolla närmare på i denna artikel.

Svaret på denna fråga är nej, det är inte farligt att äta citronskal. Men det finns några saker du bör ha i åtanke.

Medan fruktköttet och juicen används mest från citroner, slänger se allra flesta skalet. Dock har studier har funnit att citronskal är full av bioaktiva föreningar som kan ge många hälsofördelar.

Nedan listar vi de främsta hälsofördelarna med att äta citronskal.

Kan motverka cancer

Citronskal kan ha flera cancerbekämpande egenskaper enligt en rad antal studier.

Till exempel är flavonoidintag associerat med en minskad risk för flera typer av cancer, och C-vitamin kan stärka tillväxten av vita blodkroppar, vilket hjälper till att eliminera muterade cancerceller.

Citronskal bör dock inte betraktas som en behandling eller botemedel mot cancer, och mer forksning behövs definitivt inom detta område.

Vissa föreningar i citronskal kan ha cancer mot cancer. Men mänskliga studier är nödvändiga för att bekräfta dessa resultat mer säkert.

Kan behandla gallsten

Vissa studier tyder på att citronskal kan hjälpa till att behandla gallsten vilka är hårda avlagringar som kan utvecklas i gallblåsan.

I en studie på 200 personer med gallsten visades att 48% av de som injicerats med en lösning av citronskal upplevt att deras gallsten fullständig försvunnit, vilket tyder på att denna behandling kan vara ett effektivt alternativ till kirurgi.

Högt näringsvärde

Trots att citronskal äts i små mängder är citronskal mycket näringsrik. En matsked av citronskal ger:

  • 3 kalorier
  • 1 gram kolhydrater
  • 1 gram fibrer
  • 0 gram protein
  • 0 gram fett
  • C-vitamin: 9% av det dagliga värdet (DV)
  • Citronskal är fyllda av en hög mängd fiber och C-vitamin, vilket ger 9% av dagligt intag enbart från 1 matsked, cirka 6 gram

Dessutom innehåller citronskal små mängder kalcium, kalium och magnesium.

D-limonen vilken är en förening som ger citronen sin karakteristiska doft, vilken finns i skalet och kan vara ansvarig för många av denna frukts hälsofördelar.

Citronskal är mycket kalorifattigt medan den innehåller mycket fiber, C-vitamin och D-limonen. Den innehåller också flera mineraler. Detta gör att trots stora mängder får du primärt i dig nyttigheter från konsumtion av citronskal.

Kan stödja munhälsa

Munhåle och tandköttsinfektioner är utbredda orala sjukdomar orsakade av bakterier. Citronskal innehåller antibakteriella ämnen som kan hämma tillväxten av mikroorganismer.

I en studie identifierade forskare fyra föreningar i citronskal som har kraftfulla antibakteriella egenskaper och effektivt bekämpar vanliga sjukdomsorsakande bakterier.

En studie fann dessutom att ektrakt från citronskal bekämpar Streptococcus mutans-aktivitet. Citronskal har antibakteriella egenskaper som kan blockera tillväxten av mikroorganismer som är ansvariga för orala sjukdomar.

Rikt på antioxidanter

Antioxidanter är växtföreningar som förhindrar cellskador genom att bekämpa fria radikaler i kroppen. Citronskal innehåller som nämnt mycket antioxidanter, inklusive D-limonen och C-vitamin.

Intag av flavonoidantioxidanter som D-limonen är kopplad till en minskad risk för vissa tillstånd, såsom hjärtsjukdomar och typ 2-diabetes.

En teströrstudie bestämde att citronskal hade starkare antioxidantaktivitet än grapefrukt- eller mandarinskal.

Studier på djur visar också att D-limonen ökar aktiviteten hos ett enzym som hjälper till att minska oxidativ stress. Oxidativ stress är associerad med vävnadsskada och snabbapåskyndat åldrande.

Dessutom fungerar C-vitaminet i citronskal som en kraftfull antioxidant och främjar på samma sätt immunförsvaret.

Kan ha antimikrobiella och svampdödande egenskaper

Citronskal kan ha flera antimikrobiella och svampdödande egenskaper.

I en studie har skalet skadat och minskat tillväxten av antibiotikaresistenta bakterier. En annan studie visade att citronskalekstrakt motverkade en läkemedelsresistent svamp som orsakar hudinfektioner. Dock behövs fler studier inom detta område göras.

Citronskal kan ge antimikrobiella och svampdödande effekter – även mot antibiotikaresistenta bakterier. Mer forskning behövs dock.

Kan stärka ditt immunsystem

Citronskalekstrakt kan stärka ditt immunsystem på grund av dess flavonoid- och C-vitamininnehåll.

En 15-dagars studie som gav fisk dehydratiserad citronskal visade förbättrade immunsvar.

Dessutom fann en översyn av 82 studier att 1–2 gram C-vitamin per dag minskar svårighetsgraden och varaktigheten av förkylningen med 8% hos vuxna och 14% hos barn.

C-vitamin ackumuleras också i fagocyter vilka är en typ av cell som intar skadliga föreningar.

Slutsatsen med allt detta är att nej, det är inte farligt att äta citronskal, men precis som med allt annat bör du konsumera det måttligt. Citron är surt och en del personer kan få allergiska reaktioner vid överkonsumtion. Undvik det därför om du är allergisk, och ät inte alltför mycket för att undvika allergiska reaktioner.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *