Monday, April 22
Shadow

Är det Farligt att Äta för Mycket Vattenmelon?

Vattenmelon är enormt populär frukt, speciellt på sommaren då den är frisk, svalkande, och uppfriskande.

Vattenmelon innehåller faktiskt stor mängd fett, tillsammans med A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin, mineraler, kalium, lykopen etc.

Det innehåller en stor mängd vatten (därav namnet) – cirka 92 procent. Detta hjälper därmed att hålla kroppen hydrerad, vilket är speciellt viktigt under sommaren när det är varmt.

Vattenmelon är ganska välsmakande och har enorma hälsofördelar. Men likt alla andra saker bör du undvika att konsumera för mycket vattenmelon kan påverka din hälsa negativt och ha ett antal bieffekter.

Överdriven konsumtion av vattenmelon kan leda till problem med diarré och många andra magrelaterade problem.

I denna artikel går vi igenom om det är farligt att äta vattenmelon, och vad i såfall de potentiella riskerna med det är.

För att kort besvara frågan, nej, det är inte direkt farligt att äta vattenmelon

Vilka är biverkningarna av att äta för mycket vattenmelon?

Diarré och andra matsmältningsproblem

Vattenmelon har en stor mängd vatten tillsammans med kostfiber. Detta hjälper till att hålla matsmältningen god men en överkonsumtion av den, gör att du lider av uppblåsthet, gas, diarré etc. Vattenmelon har sockerförening och sorbitol som orsakar gasproblem.

Överhydrering och vattenförgiftning

Överhydrering eller vattenförgiftning är ett tillstånd där överskott av vatten samlas i kroppen. Överdriven konsumtion av vattenmelon leder till överskottet av vatten i kroppen. Det ökar blodvolymen som leder till inflammation i fötterna och gör njurarna svaga.

Inte lämplig för gravida kvinnor

Även om vattenmelon är en bra källa till ett antal vitaminer, mineraler och andra föreningar är det fortfarande inte så hälsosamt för gravida kvinnor och gravida kvinnor bör undvika att äta vattenmeloner. Detta beror på att konsumtion av vattenmelon i stora mängder kan ge upphov till graviditetsdiabetes på grund av det naturliga socker som finns i vattenmelon. Graviditetsdiabetes är ett vanligt men allvarligt hälsoproblem som kan drabba gravida kvinnor.

Kan orsaka problem med nerver och njurar

Vattenmelon är mycket fördelaktigt för vårt nervsystem, muskler och även för njurarna på grund av de viktiga vitaminer och mineraler som finns i den. Det är dock viktigt för oss att se till att vi får dessa näringsämnen i rätt mängd. Brist på dessa näringsämnen eller att få för mycket av dessa näringsämnen kan båda vara dåligt för dig. Att konsumera vattenmelon i stor mängd kan ge upphov till nervproblem, muskelproblem, njurproblem etc.

Ökar nivån av glukos

Vattenmelon har ett högt glykemiskt index. Således leder en överskottskonsumtion av vattenmelon till problemet med överskott av glukos i kroppen. De som har diabetes bör konsumera den med måtta.

Hyperkalemi

När kaliumnivån ökar i kroppen leder det till problem med Hyperkalemi. Detta kan leda till problemet med låg puls, påverka njurarna, leda till oregelbundna hjärtslag etc. De som har njursjukdomar bör äta mindre vattenmelon.

Kan orsaka hjärt- och kärlproblem

Vattenmelon är en bra kaliumkälla som är ett viktigt näringsämne som spelar många viktiga roller för att hålla oss friska. Det gör våra ben och muskler starkare, upprätthåller elektrolytbalansen, håller vårt hjärta friskt, reglerar blodtrycket, reglerar ämnesomsättningen och utför många andra funktioner. Kalium är bra för vår hälsa men bara när det konsumeras i begränsad mängd.

För mycket kalium kan leda till hjärt- och kärlproblem såsom svag puls, oregelbundna hjärtslag, hjärtstopp osv. Det kan också påverka nervsystemets funktion i kroppen. Eftersom vattenmelon är en bra kaliumkälla och 100 gram vattenmelon kan ge cirka 112 mg kalium så blir det viktigt för oss att hålla ett öga på intaget av denna uppfriskande frukt.

Inte så bra för diabetiker

Vattenmelon är både bra och dåligt för personer som lider av diabetes. Det är bra i den meningen att den glykemiska mängden vattenmelon är 3,6 vilket är lågt och det innebär att konsumtion av vattenmelon inte orsakar en plötslig topp i blodsockernivån hos en person. Det glykemiska indexet för vattenmelon är dock 72 vilket är mycket högt och anses inte vara bra för de som lider av diabetes.

Vattenmelon är en bra källa till naturligt socker som kan öka blodsockernivån hos en person. Men samtidigt är vattenmelon också en bra källa till kostfiber som hjälper till att kontrollera blodsockret. Så om du lider av diabetes är det bättre att först rådgöra med din läkare om vattenmelonförbrukningen och äta den enligt råd från läkaren.

Inte lämplig för personer som lider av lågt blodtryck

Vattenmelon är mycket effektiv för att hålla blodtrycksnivån under kontroll och för att ge lättnad för högt blodtryck, och därmed minskar risken för högt blodtryck och tillhörande hälsoproblem. Eftersom högt blodtryck kan till och med öka risken för olika hjärt-kärlproblem som hjärtattack och hjärtslag så det betyder att genom att reglera vattenmelon med högt blodtryck kan det förhindrar risken för hjärt-kärlproblem.

Överkonsumtion av vattenmelon är emellertid dålig eftersom det kan sänka vår blodtrycksnivå till en så låg nivå att det kan orsaka hypotoni och kan ge upphov till lätthet, yrsel, svimning, njursvikt, etc.

Eftersom vattenmelon sänker vårt blodtryck så att de inte alls lämpar sig för människor som lider av lågt blodtryck, eftersom att äta vattenmelon kommer att förvärra detta tillstånd, och även de som tar medicin för högt blodtryck, bör du vara försiktig med att äta vattenmelon eftersom det kan störa medicinerna som används för att kontrollera högt blodtryck.

Så om du lider av högt blodtryck bör du först rådgöra med din läkare om konsumtion av vattenmelon och äta den endast enligt deras rekommendation.

Kan orsaka allergiska reaktioner hos vissa individer

Vattenmelon är en uppfriskande frukt som ger många hälsofördelar men det finns vissa individer som inte kan njuta av den här saftiga fruktens goda och dess hälsofördelar på grund av de allergiska reaktionerna som är förknippade med den. Vissa människor är allergiska mot vattenmelon och de bör undvika vattenmelon under alla omständigheter. Dessa allergiska reaktioner kan variera från att vara milda till svåra.

Några av de vanliga allergiska reaktionerna orsakade av vattenmelon är milda utslag, ansiktssvullnad, etc. Det är viktigt att notera att individer som är allergiska mot morötter, latex och gurka är mer benägna att utveckla allergiska reaktioner mot vattenmelon.

Hur mycket vattenmelon ska man äta på en dag?

100 g vattenmelon innehåller 30 kalorier och 6 g socker. Med detta sagt kan du konsumera 400-500 g vattenmelon på en dag. Med detta kommer du bara konsumera 180 kalorier och 30 gram socker som inte skadar din hälsa.

Som slutsats av denna artikel är vattenmelon, precis som det mesta annat, inte dåligt för dig om den konsumeras med måtta. Däremot finns det vissa risker och bieffekter du bör ha i åtanke som kan utvecklas eller visa sig om du överkonsumerar denna frukt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *