Friday, February 23
Shadow

Är det Farligt att Äta för Mycket Solrosfrön?

Solrosfrön är en hälsosam och läcker behandling när de äts med måtta.

På senare tid har solrosfrön ökat i popularitet och ses emellertid som en superingridiens för hälsan, och kan därför finnas i många nyttiga varor såsom musli.

Att äta för många kan dock orsaka vissa potentiella hälsoutmaningar. Precis som allt annat bör du konsumera solrosfrön med måtta, då det annars eventuellt kan leda till vissa bieffekter.

Solrosfrön i sig är inte direkt farligt för människor, men som nämnt kan överkonsumtion ändå leda till ett antal biverkningar.

Möjliga problem

Solrosfröns serveringsstorlekar varierar beroende på produkt, men en typisk servering av skalade frön är ungefär 1/8 till 1/4 kopp kärnor eller 1/2 till 3/4 kopp oskalade frön. Denna mängd är bra, även om den äts dagligen som en del av en balanserad diet. Men att överstiga denna mängd regelbundet kan bidra till följande bieffekter:

Mycket fett

Solrosfrön innehåller mycket fett, vilket är nödvändigt för viss vitaminabsorption, korrekt tillväxt, upprätthållande av cellmembran och för att ge kroppen energi. Den goda nyheten är att solrosfrön innehåller hälsosamma poly- och enomättade fetter som kan hjälpa till att upprätthålla god kolesterolnivå och stödja hjärt-kärlshälsa. Den dåliga nyheten är att även friska fetter kan orsaka oönskad viktökning.

Att äta för många solrosfrön kan få dig att snabbt överstiga ditt rekommenderade dagsintag. Solrosfrön som har kokats i olja kan ha ännu högre procentuella fettprocent.

Farligt för nervsystemet och njurarna

Under tillväxt erhålls solrosfrön från alla spårelement i den, varav kadmiumelement är hälsoskadliga med höga nivåer. Om konsumtion av solrosfrön har blivit en vana kan det leda till att nervsystemet och njurarna förstörs, vilket är den viktigaste faktorn som kadmium resulterar i.

Påverkar reproduktionsfunktionen

Detta är en farlig biverkning av solrosfrön. Solrosfrön innehåller många proteiner och hämmande komponenter i testiklarna, vilket kan orsaka testikelatrofi, vilket påverkar normal reproduktionsfunktion hos män och kvinnor.

Solrosfrö Allergi

Du kan vara allergisk mot solrosfrön om du, efter att ha konsumerat dem, stöter på något av följande symtom:

  • eksem
  • kliande mun
  • orolig mage
  • kräkningar
  • anafylaxi

En familjehistoria med allergi för nötter och frön kan riskera allergi. Fröallergier är mindre vanliga än fröallergier, men om du misstänker att du kan vara allergisk mot solrosfrön är din bästa åtgärd att undvika dem helt och prata med din läkare.

Det finns för närvarande inget känt botemedel mot matallergier, även om ibland människor, särskilt barn, växer ifrån dem. Om du misstänker att du kan ha en solrosallergi, schemalägg en tid hos en allergist för att lära dig mer.

Överskott av salt

Solrosfrön är i sig naturligt låg i natrium, men de som har rostats och saltats kan ha mycket höga saltnivåer. Vid hög konsumtion av dessa kan du snabbt överskrida det rekommenderade dagliga intaget.

För mycket natrium i din kost har potential att höja ditt blodtryck, vilket kan öka risken för stroke, hjärtsjukdom, osteoporos, magcancer och njursjukdom, rapporterar AHA. För att undvika att konsumera för mycket salt i solrosfrön, håll dig till att äta råa, osaltade frön.

Tand- och tandköttsskada

Metoden för att äta oskalade solrosfrön kräver att du knäcker skal mellan dina tänder. Om du har försvagat tandemalj eler plomber mm. kan denna åtgärd orsaka skador på tänderna och tandköttet, särskilt om du knäcker frön i stora mängder. Dessutom kan skarpa skrovskivor fastna mellan tänderna och tandköttet eller irritera munnen.

För mycket selen

Selen är ett kritiskt mineral som hjälper till att bekämpa fria radikaler i kroppen. En servering av skalade solrosfrön innehåller 21% av det dagliga rekommenderade selenbidraget. Att äta flera portioner solrosfrön om dagen kan göra det möjligt för dig att äta för mycket selen.

Mer än den rekommenderade serveringen av selen varje dag öka din risk för diabetes. Dessutom kan höga doser av selen över tid vara giftiga.

Oönskade kalorier

Förutom att de innehåller mycket fett, innehåller solrosfrön också mycket kalorier. En portion innehåller 164 kalorier. Även om detta är bra i måttligt mängd, kan överkonsumtion av för många frön under en lång tid leda till viktökning.

Oönskade tillsatser

Om du äter råa, icke-smaksatta och obehandlade frön behöver du inte oroa dig för att något annat kommer in i din kost än fröna du äter. Men om du gillar dina frön torrrostade eller smaksatta kan de innehålla oönskade och dåliga tillsatser som monosodiumglutamat (MSG) eller “naturliga” eller konstgjorda smaker som kan innehålla ett antal ospecificerade kemiska ingredienser.

[dfrcs name=”solrosfrön” title=”Köp Solrosfrön”]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *