Thursday, August 5
Shadow

Är det Farligt att Äta för Mycket Lök?

Det är många som älskar lök, främst i matlagning, men lök är samtidigt ökänd för att leda till dålig andedräkt.

Lök i matlagning anses ofta vara en viktig smakförhöjare, men ett problem vid matlagning är att om du tar i för mycket kan det förstöra en hel maträtt.

Överlag är det inte farligt att äta lök, utan istället kan lök ha ett antal hälsofördelar, men precis som allting kan överkonsumtion vara dåligt eller till och med farligt för dig.

I denna artikel går vi igenom om det är farligt att äta för mycket lök och vad de eventuella bieffekterna kan vara.

Andedräkt

Lök är ökänd för att orsaka dålig andedräkt. Detta beror inte på att lukten stannar kvar i munnen, utan för att kroppen absorberar lukten från maten och sedan genererar den från lungorna med varje andetag du tar.

Även om många inte berättar om du har dålig andedräkt är det viktigt att ha det i åtanke när du äter lök. Det kan därför vara bra att ha tuggummi eller munskölj nära till hands. Haken är dock att munskölj bara tenderar att dölja doften undren kort tid.

Kan leda till gaser

Lök innehåller fruktos, som kan producera tarmgas och lägger i genomsnitt 1 till 4 liter gas som de flesta producerar varje dag. För att minska gas vid överkonsumtion av lök, ta kosttillskott med enzymtillskott som hjälper din kropp att bryta ner sockerarter som fruktos, så länge din läkare godkänner deras användning. Ha alltid i åtanke att överkonsumtion kan leda till gaser i magen.

Sura uppstötningar

Sura uppstötningar som uppstår när ventilen mellan matstrupen och magen inte stänger ordentligt, kan uppstå om du överkonsumerar lök.

Att äta lök regelbundet och måttligt är fördelaktigt för vårt hjärta och hjälper till att hålla vårt kardiovaskulära system friskt. Men för mycket av allt är dåligt och detsamma gäller för lök.

Enligt en studie från 1990 publicerad i “American Journal of Gastroenterology” har det visat sig att människor som äter lök i överdriven mängd är mer benägna att uppleva matsmältningsproblem som halsbränna, och gravida kvinnor har en högre risk för halsbränna.

Halsbränna är ett tillstånd där man känner en brännande känsla och extrem smärta i bröstet. Detta inträffar främst när syran som finns i magen får flöda uppåt i matstrupen.

Av detta skäl är det tillrådligt att äta lök i måttlig mängd och gravida kvinnor bör konsumera lök endast efter samråd med sin läkare. Dessa två anledningar gör att du bör äta lök måttligt.

Inte säkert för individer som är allergiska mot lök

Detta är ganska uppenbart, men många vet inte att man kan vara allergisk mot lök.

Att konsumera lök regelbundet är nyttigt för oss eftersom det ger ett antal hälsofördelar och skönhetsfördelar. Lök är dock inte en säker produkt att konsumera för individer som är allergiska mot lök.

Om du är en av dem som är allergisk mot lök bör du hålla dig borta från det eftersom det annars kan ge upphov till allergiska symtom som rodnad i hud och ögon, kliande hud, andningssvårigheter, oral svullnad och stickningar.

Det kan också sänka din blodtrycksnivå till en farligt låg nivå för vilken du kan behöva söka omedelbar läkarvård.

Kan störa vissa mediciners effekt

En annan viktig biverkning av att äta för mycket lök är deras förmåga att störa blodförtunnande läkemedel. Lök, särskilt grön lök, innehåller en hög nivå av K-vitamin.

K-vitamin närvarande är ett naturligt förekommande vitamin som hjälper till att blodkoagulera och det är precis motsatsen till vad blodtunnare gör.

Så om du tar blodförtunnande läkemedel bör du ta en titt på ditt vitamin K-intag, och detta är en annan anledning till att äta lök med mått.

För mycket kalium är dåligt för vår hälsa

Lök är en utmärkt kaliumkälla som är som slappnar av våra blodkärl och därmed förbättrar blodcirkulationen i vår kropp. På så sätt reglerar det blodtrycket och minskar därmed risken för högt blodtryck eller högt blodtryck.

Även om detta är en fördel med lök kan det bli en nackdel om du äter för mycket lök.

Detta beror på att äta för mycket lök kan sänka vårt blodtryck till en farligt låg nivå och detta kan ge upphov till hypotoni som kännetecknas av symtom som trötthet, lätthet, yrsel, illamående, depression, oskarp syn osv.

Dessutom, om du redan tar mediciner för att kontrollera högt blodtryck eller högt blodtryck, bör du också äta lök måttligt eftersom den kombinerade effekten av både läkemedlen och löken kan minska ditt blodtryck till en farligt låg nivå.

Kan vara irriterande för huden hos vissa individer

Även om du inte är direkt allergisk mot lök kan det vara irriterande för huden.

Lök är gynnsamt inte bara för vår hälsa utan också för vår hud, och av denna anledning används lökjuice för att behandla hudmärken, sår, finnar, etc. Denna fördel med lök beror främst på lökens antiseptiska egenskaper.

Det bör dock noteras att inte allas hud är bekväm med lök, speciellt de som är allergiska mot lök.

Kan sänka blodsockret till farligt låg nivå

Regelbunden och måttlig konsumtion av lök är mycket fördelaktigt för personer som lider av diabetes eller som riskerar att utveckla diabetes. Denna fördel med lök beror främst på det låga glykemiska indexet av lök.

Det bör noteras att det glykemiska indexet av lök endast är 10 vilket anses vara en låg siffra och detta innebär att äta lök släpper ut socker i blodomloppet i en långsam takt och därmed hjälper till att hantera diabetes.

Utöver detta spelar kromföreningen som finns i lök också en viktig roll i diabeteshanteringen eftersom den bromsar absorptionen av socker i blodomloppet.

Om du redan tar medicin för att reglera din blodsockernivå kan konsumtion av lök i alltför stor mängd förvärra situationen och sänka ditt blodsocker till en farligt låg nivå.

Så slutsatsen är att, i stora drag är inte lök farligt. Du kan äta relativt stora mängder av kök utan att uppleva några bieffekter. Men överkonsumtion kan eventuellt leda till de bieffekterna nämnda ovan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *