Shadow

Är det Farligt att Äta för Mycket Chips?

Potatischips är otroligt gott och många svenskars favoritsnacks på fredagen.

Men är det farligt att äta för mycket chips?

Det är ingen nyhet att potatischips inte är det nyttigaste för oss människor. Chips är friterade och innehåller mycket fett och salt, men är överkonsumtion av chips farligt?

I denna artikel reder vi ut sanningen om mångas favoritsnacks.

1. Att gå 10 000 steg bränner lika mycket kalorier som en handfull chips

Nuförtiden är alla fascinerade av pedometrar och spårar sina steg. Att uppnå 10 000 steg varje dag har blivit ett slogan för en aktiv livsstil. Anekdotiskt motsvarar 10 000 steg en gångavstånd på 5 mil, vilket bränner 300-400 kalorier. Jag uppmuntrar människor att gå in, men också komma ihåg hur många kalorier de äter. När det gäller chips är det genomsnittliga 1 oz. påse potatischips är bara en handfull. Varje påse eller handfull innehåller cirka 150 kalorier. Att inse att jag var tvungen att gå 10 000 steg bara för att bränna bort två handfull chips var nykter. Det är lättare att helt undvika de extra kalorierna eller åtminstone äta färre chips.

2. Potatischips kan vara beroendeframkallande

Faktum är att potatischips kan vara beroendeframkallande. Många studier visar att välsmakande livsmedel kan aktivera “belöningssystemen” i våra hjärnor.

Dessa “belöningssystem” är orsakerna till att termen “tröstmat” finns. De är också orsaken till att narkotikamissbruk finns. I en undersökning gav forskare möss en lika stor mängd kalorier av en standard foder och potatischips, mätte sedan hjärnan MRI och bedömde förändringar i beteende.

MRI: erna avslöjade att chipsen starkt aktiverade delar av hjärnan förknippade med belöning, beroende och matintag jämfört med standard foder.

De visade också att delar av hjärnan som ägnas åt sömn påverkades av chips. Denna effekt på hjärnan korrelerade med sömnstörningar; mössen som åt chips sov också mindre. Även om den här studien använde möss som motiv, väcker den några intressanta frågor om hur chips påverkar vårt beteende som människor.

3. Kan påverka livslängden

Kan potatischips påverka din livslängd?

Även om ingen studie kan ge ett definitivt svar, finns det en ny studie som förknippade frekvent chipskonsumtion med en ökad risk för dödlighet. Studien utvärderade 4400 patienter i åldrarna 45-79 år över 8 år. Studien ifrågasatte om potatisförbrukning, stekt och ostekt, är förknippad med en ökad riskdödlighet.

Undersökarna drog slutsatsen att rå potatis inte hade någon betydande inverkan på dödligheten. De visade dock att äta stekt potatis 2-3 gånger och mer än 3 gånger per vecka var förknippade med en ökad risk för dödlighet. Det går självklart att vara kritisk och ifrågasättande till denna studie. Utredarna fann också att de människor som åt mest chips också hade en ohälsosam kost totalt sett, så detta kan givetvis påverka resultatet.

4. Frekvent konsumtion kan leda till viktöktning

En omfattande studie bedömde effekterna av livsstilsförändringar inklusive fysisk aktivitet, tv-tittande, alkoholkonsumtion, sömnvaraktighet och diet på vikt hos 120 887 personer över 20 år. Studien analyserade effekterna av livsmedel inklusive frukt / grönsaker, fullkorn, raffinerade säd, potatis, potatischips, mejeriprodukter, socker-sötade drycker, godis, bearbetat / obearbetat kött och stekt mat på vikt.

Av alla livsmedel och kostfaktorer som studerats var en ökning av potatischipskonsumtionen förknippad med den högsta viktökningen.

5. Potatischip innehåller akrylamid, en känd carcinogen och neurotoxin

I studier har säkerheten för potatischips ifrågasatts på grund av en kemikalie som kallas akrylamid. Vad är akrylamid? Akrylamid är ett känt mutagen, neurotoxin och karcinogen.

Detta är inte det du vill äta i stora mängder. Många livsmedel innehåller akrylamid, men det finns i särskilt stor mängd i potatischips på grund av stekprocessen. Akrylamidnivåerna i chips var tillräckligt höga för att få CDC (Center for Disease Control) att studera hur detta påverkar akrylamidnivåerna i vår kropp.

Forskare fann att om man äter 3 små påsar eller handfull chips varje dag i sju dagar ökar akrylamidnivån i vår kropp med 46%.

En annan studie visade att chipsets nivå påverkar akrylamidnivåerna. Dessa forskare avslöjade att mörkbruna chips hade högre nivåer jämfört med gyllene / ljusbruna chips. De visade också att stekning vid en lägre temperatur med safflorolja genererade den minsta mängden akrylamider.

6. Potatischips orsakar viktökning och leder speciellt till bukfett

Potatischips kan lätt orsaka överdriven viktökning på grund av hur mycket kalorier och fetter som det innehåller. Detta kan öka risken för att utveckla fetma. Kopplingen mellan potatischips och viktökning beror inte bara på att de är packade med fetter.

Det värsta med potatischips och varför den leder till viktökning är på grund av dess oförmåga att få dig att känna dig nöjd.

En påse med potatischips kan ätas på nolltid eftersom det inte minskar hungern. Enkelt uttryckt är potatischips skräpmat som innehåller stora mängder tomma kolhydrater och fetter.

Potatischips är skräpmat som är rik på tomma kolhydrater. När den äts ger den lite energi, den innehåller nästan noll näringsvärde och bör undvikas.

7. Potatischips innehåller få näringsämnen

Potatischips genomgår massiv bearbetning för att förlänga hållbarheten. På grund av detta tenderar de att innehålla nästan noll näringsämnen och kan till och med förhindra upptagningen av näringsämnen.

Om du regelbundet äter potatischips, kan du gå miste om vissa viktiga vitaminer och mineraler.

När potatisen har bearbetats är alla näringsämnen borta, och kvar finns tomma kalorier med högt värde kolhydrater.

De kolhydraterika potatischiperna kombineras med natrium för att bevara och förlänga flisens hållbarhet. Det är uppenbart att om du vill äta hälsosammare bör du begränsa antalet potatischips i din diet.

Potatischips tappar näringsämnen som vitaminer och mineraler på grund av processandet. Allt som återstår är stärkelseföreningar som normalt finns i potatis, tillsammans med höga halter natrium som konserveringsmedel.

8. Potatischips ökar blodtrycket

Det höga natriuminnehållet i potatischips kan påverka blodtrycket och hjärt-kärlshälsan negativt. Ett högt saltintag kan öka blodtrycket och kan leda till hjärtsjukdomar och stroke.

Det farliga med högt blodtryck är att du kan ha det utan att du ens vet om det. Högt blodtryck är ett långsiktigt tillstånd som gradvis utvecklas när du åldras.

Denna process blir snabbare när du inte ser över din diet och konsumerar ohälsosamma livsmedel som innehåller stora mängder natrium och fett.

Det höga natrium som finns i potatischips kan öka blodtrycket. Individer som har högt blodtryck eller en familjehistoria av sjukdomen bör definitivt undvika att äta potatischips.

9. Potatischips ökar skadligt kolesterol i blodet

Potatischips innehåller i sig initialt inget kolesterol, men efter bearbetning kan de öka mängden skadligt kolesterol i dina blodkärl.

Främst är det på grund av oljan som chips innehåller

Livsmedelsföretag friterar ofta potatis eftersom det är prisvärt och snabbt. Oljan som används kan lägga till ytterligare fetter och kalorier till de stekta chipsen.

Dessutom är de mest använda oljorna gjorda av vegetabiliska oljor, som är en typ av transfett.

Transfett är känt farligt för våra kroppar eftersom de inte bara ökar mängden ohälsosamt kolesterol, utan det kan till och med minska den hälsosammare typen av kolesterol (HDL-kolesterol).

Det ökade kolesterolet i blodet från denna typ av fett kan täppa till artärer, främja inflammation och öka risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Slutsatsen är att chips i mindre mängd inte har enormt stor negativ påverkan, men i alltför stor mängd är det inte bra för oss människor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *