Shadow

Är det Farligt att Äta Linfrön?

På senare tid har linfrön blivir prisade för att vara en “superfood” som är extremt nyttig.

Men är detta hela sanningen, och kan det vara farligt att äta för mycket linfrön? I sådant fall, vilka är de potentiella bieffekterna?

I denna artikel ska vi kolla närmare på linfrön, huruvida de är farliga att äta, samt vad bieffekterna kan vara.

Liksom djur har växter hormoner. Fytoöstrogener kallas de växtbaserade versionerna av östrogen.

Fytoöstrogener är mindre potenta än faktiskt östrogen som finns i mejeri och kött, eftersom det är identiskt med humant östrogen. Dock kan de växtbaserade källorna vara ett problem för dem som försöker undvika dem.

Anledningen till att linfrön kan vara ohälsosamma beror på att det är den mest potenta källan till fytoöstrogen. Om du tittar på de 50 högsta källorna kommer du att se att linfrön, men inte dess olja, är exponentiellt högre än någon annan källa.

För män som har högt testosteron, eller ett förhållande mellan för mycket testosteron och östrogen kan det vara bra för dig att äta lignaner. I det scenariot kan alla biverkningar från regelbunden användning av linfrön faktiskt vara användbara.

Men att universellt råda alla män att äta linfrön för att möjligen minska risken för prostatacancer är farligt råd. Många medelålders och äldre män har för lågt testosteron, så att sänka det ytterligare kan vara skadligt.

Från 30 års ålder, om du är en man, minskar testosteronet med cirka 1% per år. Därför ökar hastigheten för låg testosteron med åldern.

Biverkningar av linfrö

 • Orolig mage
 • uppblåsthet
 • Diarre
 • Tarmförstoppning
 • Sänktblodsocker
 • Lägre diastoliskt blodtryck
 • Minskad blodkoagulation
 • Manlig bröstvävnad
 • Minskad libido
 • Minskad muskelmassa
 • Allergisk reaktion
 • Möjliga graviditetsrisker

Är linfrön säkert under graviditeten? Med tanke på dess kända förmåga att efterlikna östrogen och påverka produktionen kan det vara skadligt att äta det i stora mängder eller varje dag. Det kan kasta omkull hormonella balanser i kroppen.

För att vara tydlig är detta bara en hypotetisk hälsorisk, eftersom gravida kvinnor inte har studerats, och inte heller de som ammar. Små mängder av linfrö är troligt säkert, men ofta eller daglig konsumtion bör inte göras utan att konsultera din läkare.

Reaktioner relaterade till matsmältningskanalen beror på dess höga fiberinnehåll. De som har IBS med förstoppning eller en annan störning som orsakar tarmförstoppningar måste vara försiktiga när de äter linfrö.

Även om det inte är bevisat, har det gjorts mer än en studie som har observerat lägre blodtryck som ett resultat av konsumtion av lin. För de flesta skulle det vara bra. Men för minoriteten av befolkningen som har hypotoni (för lågt tryck) kan denna biverkning vara farlig. Likaså för de som läkemedel noggrant kontrollerar sitt blodtryck.

Lägre fastande blodsocker har också observerats. Normalt skulle det vara till nytta för de med diabetes, men det kan skapa en läkemedelsinteraktion och sänka nivån till en för låg nivå.

Kan du vara allergisk mot linfrön?

Eftersom det är växtproteiner som vi är allergiska mot, är raffinerad linolja troligtvis inte ett problem eftersom endast miljonte-delar av proteinet skulle vara närvarande. Men av hela linfrön kan du ha en känslighet mot om du får nässelfeber, kliande ögon eller andra vanliga symtom på en allergisk reaktion.

Lyckligtvis är antalet människor som är allergiska mot lin mycket låg.

Hur kan linfrön vara skadligt?

Omfattande forskning har visat närvaron av näringsämnen i linfrön. Näringsämnen är molekyler som kan ha negativa effekter på din hälsa. Cyanogena glykosider och fytinsyra är de vanligaste antinäringsämnena som finns i dessa frön.

Näringsämnen är värmekänsliga. De bryts ned när du steker eller lagar linfrön. Närvaron av dessa komponenter i råa frön resulterar emellertid i olika biverkningar. Som diskuterats bildar de näringsämnen dödliga mellanprodukter. En sådan mellanprodukt är vätecyanid, som kan störa absorptionen av mineraler såsom kalcium, zink, magnesium, koppar och järn.

Kan öka blödningen

Linfrön innehåller höga nivåer av omega-3-fettsyror. Dessa fettsyror är viktiga för att hjärnan, hjärtat och kroppen ska fungera korrekt. De kan dock också orsaka blödningsstörningar. Forskningen är begränsad, men vissa studier kopplar störningarna till omega-3-fettsyror, som linfrön är rika på.

Omega-3-fettsyror är kända för att bromsa blodkoagulationen och öka blödningen. De hämmar aggregeringen av blodplättar, vilket är ett avgörande steg i bildandet av en blodpropp.

Därför är det viktigt att titta på intaget av linfrön om du tar blodförtunnande eller hjärtmedicinering. Konsumera inte läkemedel eller andra växtbaserade läkemedel tillsammans med dessa frön. Dessa läkemedel kan interagera med fettsyrorna och förlänga blödningstiden och blodförlusten.

Kan leda till överbelastning och förstoppning av fiber

Linfrön är rika på kostfiber. Plötslig överförbrukning av dessa frön ökar fiberbelastningen i kroppen. För mycket fiber kan täppa till magen och tarmen.

Du kan uppleva magvärk, kramper och förstoppning i sådana fall. Otillräckligt vattenintag kan också förvärra ditt tillstånd. Att äta små delar av linfrön med tillräckligt med vatten är rätt väg att gå.

Dessutom har personer med irritabelt tarmsyndrom (IBS) eller förstoppning en högre risk att uppleva sådana biverkningar. Det är bäst att konsultera en vårdgivare för att lära sig mer om dos och säkerhet av linfrön.

Kan öka cancerrisken

Forskning är oklar i detta avseende. Linfrön är rika på fytoöstrogener. I studier visade fytoöstrogener ingen skyddande effekt mot prostatacancer. Vissa tror att lignanerna och fytoöstrogenerna som finns i linfrön kan öka risken för prostatacancer, även om fler studier krävs för att förstå denna mekanism.

Som slutsats för denna artikel kan linfrön vara väldigt nyttiga, men däremot kan det finnas en del bieffekter vid konsumtion av linfrö som du bör vara uppmärksam på. Därför bör du, precis som med allt annat, konsumera linfrö med måtta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *