Friday, August 12
Shadow

Är det Farligt att Äta Råa Ägg? Här är Svaret!

Det är inte ovanligt att i vissa fall och rätter konsumera råa ägg. Pastarätter, bakverk etc, är bara två exempel på gånger då ägg kanske konsumeras råa.

Men är det farligt att äta råa ägg? Detta är en vanlig fråga många ställer när de ska äta råa ägg. Är det säkert, och kan det finnas vissa bieffekter och risker?

Är det säkert att äta råa ägg?

Både äggvita och äggulor har ätits råa under en lång tid. Förutom att de har högt näringsvärde är råa äggulor och vita super bra och snälla mot matsmältningssystemet och så länge ägget är av god kvalitet och färskt är de säkra att äta. Om du undrar “Vad sägs om salmonella?” färska råa ägg från en kvalitetskälla är ännu mindre benägna att innehålla salmonella. Studier visar att endast 1 av 30 000 ägg har salmonellaproblem. Friska kycklingar med mycket exponering för sol har extremt sällan salmonella att överföra till sina ägg.

Riskerna av att äta råa ägg

De flesta har hört talas om Salmonella, en typ av bakterier som kan orsaka matförgiftning. Dessa bakterier är en av de 10 främsta orsakerna till matrelaterad sjukdom. Salmonellabakterier lever i dig och finns i tarmen hos människor och djur, inklusive fåglar. Dessa sjukdomsframkallande bakterier finns i frukt, grönsaker och animaliska produkter som har förorenats av avföring.
Ägg som inte kokas riskerar för matförgiftning på grund av Salmonella.

Dessa bakterier kan hittas på äggskal eller till och med inuti äggen själva, vilket innebär att råa äggvita och äggulor kan bära på denna bakterie. Lyckligtvis kan Salmonella dödas med värme. Detta innebär emellertid att äta råa ägg eller lätt kokta ägg istället för kokta ägg kommer att öka din risk för att bli smittad med sjukdomsframkallande bakterier som Salmonella.

Chansen är stor att du inte kommer att få matförgiftning från dessa bakterier med tanke på antalet salmonellaägg i proportion till “bra” ägg, men risken finns . Om du gör det kommer du troligtvis att få symtom som diarré, kramper, huvudvärk, feber och frossa. Dessa symtom varar vanligtvis från två till sju dagar och behöver inte antibiotika för att bli av med bakterierna. Salmonella kan dock vara mycket farligare för äldre vuxna, små barn och spädbarn, personer med immunsystemproblem och personer med mag-tarmproblem.

Äta råa ägg

En av fördelarna med rå äggkonsumtion är att de behåller alla sina näringsämnen, till skillnad från kokta ägg, som visar minskade mängder antioxidanter och mindre omega-fettsyror. Detta betyder att många populära livsmedel, trots deras dåliga rykte, faktiskt innehåller råa ägg. Att äta råa ägg är mycket vanligare än man skulle tro. Mat med råa ägg inkluderar:

  • Salladdressing, dip, majonnäs, aioli, bearnaisesås, hollandaisesås, Caesar salladdressing och remoulade
  • Pasta såser, som carbonara sås
  • Dessertsåsar och toppings, som vaniljsås, glasyr
  • Efterrätter såsom mousse, puddingar, hemlagad glass, tiramisu, maräng och kakadeg

Mat som dessa tillagas med pastöriserade produkter när de säljs i stormarknader.Det är bra att konsumera kommersiella produkter, men det rekommenderas att man undviker hemmagjorda eller restaurangproducerade produkter om inte ägg som används för att göra dem har pastöriserats.

Om du vill använda ett rått ägg i en smoothie eller någon annan mat, försök att välja pastöriserade hela ägg eller andra pastöriserade produkter.

Dessutom används färska råa ägg ofta för att komplettera olika rätter. Faktum är att råa och lätt kokta ägg konsumeras ofta i många asiatiska länder. Till exempel är de en viktig del av den japanska frukostmat Tamago gohan och garnerar ofta koreanska bibimbaps.

Ha bara i åtanke att en frisk kropp är utrustad för att bekämpa bakterier på egen hand. Oavsett vad vi äter, oavsett om det är rått eller kokt, stöter vi på dåliga bakterier hela tiden (till exempel på grönsaker). Tricket för att undvika salmonella i ägg är att köpa dem färska och använda dem inom lämplig tid.

Är råa ägg bra för dig?

Rå ägg, i motsats till kokta, är packade med hälsosamt protein och en mängd vitaminer, mineraler och massor av vitaminer som A, D, B2, B6, B9, B12, järn och zink. För att inte tala om omega 3 och 6 fettsyror, vilket gör dem till en bra mat i en hälsosam kost. När ägg används råa behåller de all denna naturliga godhet. Vid kokning bibehålls några av omegorna och vitaminerna, men minst 1/4 förloras i tillagningsprocessen.

Hur man säkerställer att äggen är bakteriefria

Matlagning av ägg och kött dödar grundligt salmonellabakterierna, eftersom det inte kan överleva värmebehandling. Pastöriserade (värmebehandlade) ägg kan finnas tillgängliga i ditt område, och är ett bra val för dem som är svaga eller har nedsänkt immunförsvar.

Ibland ser man råa ägg blandade med någon form av syra också, eftersom detta dödar bakterierna i äggen utan att laga mat eller värmebehandla. Syror, som vinäger, citron, limesaft, dödar också bakterier. Detta görs vanligtvis när du gör hollandaisesås och Ceasar-dressing.

Bakteriell infektion är farligare för vissa människor

Salmonellainfektion är mer oroande i vissa populationer. Hos vissa människor kan det få allvarliga eller till och med dödliga konsekvenser.

Dessa inkluderar:

Spädbarn och små barn: Den yngsta åldersgruppen är mer mottaglig för infektioner på grund av omogna immunsystem.
Gravida kvinnor: I sällsynta fall kan Salmonella orsaka kramper i livmodern hos gravida kvinnor som kan leda till för tidig födsel eller dödfödelse.

Äldre: Människor över 65 år är mer benägna att dö av matburna infektioner. Bidragande faktorer inkluderar undernäring och åldersrelaterade förändringar i matsmältningssystemet.

Individer med svagt immunförsvar: Immunsystemet är svagare och mer sårbart för infektioner hos personer med kronisk sjukdom. Personer med diabetes, HIV och maligna tumörer är bland dem som inte ska äta råa ägg.

Dessa grupper bör undvika att äta råa ägg och livsmedel som innehåller dem. Hemlagade livsmedel som ofta innehåller dem inkluderar majonnäs, kakor och glass.

Så som slutsatds på denna artikel, nej, det är inte direkt farligt att äta råa ägg. Risken för att drabbas av något är minimal. Se bara till att ägen är fräscha och håller hög kvalité. Undvik till alla pris gamla ellet utgångna ägg. Och se till att köpa ägg från frigående och friska höns. Den största risken med att äta råa ägg är salmonella, men den goda nyheten är att risken för solmonella trots detta är extremt liten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *