Sunday, April 18
Shadow

Är det Farligt att Äta för Mycket Sushi?

Sushi har växt enormt i popularitet de senaste decennierna. Och det är lätt att förstå varför. Sushi är utsökt och uppfriskande, och en kontrast till vad de flesta normalt brukar äta. Men är det bra för vår hälsa? Och är det farligt att äta för mycket sushi?

Sushi är för det mesta helt hälsosamt med alla dess fett och proteiner.

Men det är också sant att när du äter rå fisk kan du drabbas av obehagliga och motbjudande biverkningar, inklusive exponering för miljökontaminering, parasiter som den berömda Anisakiasis eller Diphyllobothrium nihonkaiense, och till och med bakterier som Vibrio parahaemolyticus, Vibrio vulnificus och Mesophilic Aeromona, som kan göra att du tillbringar hela dagar i badrummet. Salmonella och listeria finns också på listan över sjukdomar som kan upptäckas av sushi som har blivit dålig.

Sushi har många bra egenskaper, men det har två nackdelar: priset och framför allt dess påverkan på din hälsa om du äter för mycket.

Sushi anses vara ett “ganska hälsosamt” alternativ. Men det rekommenderas att inte äta mer än cirka 15 bitar i veckan på grund av den råa fisken. Varför? För det första finns det faror med kvicksilverförgiftning, särskilt med tonfisk, som är ett rovdjur högst upp i livsmedelskedjan (till skillnad från lax eller räkor).

Men det finns många fler potentiella risker med sushi också:  yrsel, huvudvärk, hjärnskada etc. För att begränsa dessa så mycket som möjligt är tipset för att balansera dina näringsämnen(och minska kvicksilverintaget att du bygger din sushiordning genom att välja cirka fem bitar med rå fisk med låg kvicksilverhalt och sedan fylla på med vegetabiliska alternativ eller kokta räkor och krabba.

Den största faran uppstår främst när vissa ämnen samlas i kroppen. Specifik forskning har visat sambandet mellan fisk med högt kvicksilverinnehåll och skador på centrala nervsystemet hos dem som överkonsumerar sushi. Kvicksilver ackumuleras under livsmedelskedjan och “i form av metylkvicksilver är super” lim “. Det ackumuleras och gör det genom hela livsmedelskedjan. Så ju högre du kommer in i livsmedelskedjan, desto högre nivåer av kvicksilver. När det kommer till fisk talar vi om tonfisk, svärdfisk, marlin, makrill och havsabborre, som kan tendera att innehålla höga halter kvicksilver.

Hur mycket sushi är för mycket?

Enligt CNN kan konsumtion av sushi mer än sex gånger i veckan leda till kvicksilverförgiftning. Kvicksilver är en tungmetall som kan orsaka allvarliga neurologiska problem.

Att konsumera sushi då och då kan gynna din hälsa, men precis som det mesta är det inte bra med överkonsumtion av sushi.

Sushi innehåller mycket proteiner, låg fetthalt, kalorifattigt och innehåller omega-3-fettsyror, vilket kan minska dåligt kolesterol och sänka risken för hjärtsjukdom.

Parasitinfektioner vid konsumtion av sushi är sällsynt, till stor del för att många sushirestauranger fryser potentiellt parasitbärande fisk till parasitdödande temperaturer innan den serveras. Matburen sjukdom är inte ovanligt, men enligt en studie förekom salmonella i 1,6 procent av fallen och listeria 1,2 procent. Så riskerna är inte stora och de flesta av dessa problem kan behandlas med läkemedel eller försvinner med tiden.

Det värsta som kan hända vid konsumtion av sushi är som nämnt kvicksilver för människans hjärna, njurar, lever, hjärta och nervsystem. Vid lägre nivåer av exponeringssymtom inkluderar bieffekter sömnstörningar, huvudvärk, trötthet, svårigheter med minne och koncentration, dålig koordination och neuropati. Av höga nivåer kan du blindas, dövas och drabbas av “nedsatt medvetande.”

Ett genomsnittligt 260 gram paket sushi innehåller endast 364 kalorier och 3,6 gram fett, inklusive 2 gram mättat fett

Omega-3-fettsyror sänker blodtrycket, vilket gör dem idealiska för personer med typ 2-diabetes. Wasabi och ingefära är antibakteriella, och ingefära hjälper till med matsmältningen.

Emellertid bör sushiälskare se upp för sojasås, som kan innehålla mycket natrium.

Nyckeln till att njuta av sushi är måtta. Ät inte fisk varje dag, eller åtminstone skära ner de kvicksilverfyllda sorterna.

Undvik dessa typer av fisk helt under graviditet eller amning eftersom kvicksilverförgiftning kan leda till allvarliga skador för ett utvecklande foster eller barn.

Symtom som skakningar, synproblem och en hög blodkvicksilverkontroll skulle vara en indikation på att minska fiskkonsumtionen.

Så, som slutsats och svar på frågan, generellt sett är sushi ett nyttigt och hälsosamt alternativ. Men precis som allt annat är det

förnekar inget att sushi kan vara en fördelaktig del av din diet. Studenter bör dock ha i åtanke de potentiella biverkningarna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *