Shadow

Är det Farligt att Äta för Mycket Salt?

Det har varit mycket tal om salt och hur pass farligt det är att konsumera det. Rättare sagt, är det farligt att äta för mycket salt över huvud taget som många läkare och doktorer säger? Generellt sett hör man att det är farligt att äta för mycket salt och att du bör konsumera det måttligt. Men stämmer det?

Salt gör mer än bara att få maten att smaka utsökt – det är viktigt att kroppen fungerar korrekt.

Natrium, en av de viktigaste ingredienserna i bordsalt, reglerar blodflödet och hjälper till att överföra meddelanden mellan nerver och muskelfibrer. Klorid, den andra kemikalien i bordsalt, hjälper till med matsmältningen. Mat i din diet måste ha tillräckligt med salt fylla på dessa näringsämnen för att hålla dig frisk.

Men för mycket salt kan vara dåligt för dig. Bearbetade livsmedel är packade med saker; restauranger tillägger mer salt till maten så att den smakar bättre. Som ett resultat äter fler amerikaner dieter med hög natrium, och ibland utan att ens veta det, vilket har några ganska drastiska effekter på deras hälsa.

När du konsumerar för mycket natrium i din diet, behåller kroppen extra mycket vatten. Det beror på att njurarna, som filtrerar bort avfall från blodet, upprätthåller ett speciellt förhållande elektrolyter, till exempel natrium till kalium, till vatten.

Mer salt i kosten innebär att njurarna håller mer vatten i systemet. Det kan ha många oönskade effekter, såsom ödem (svullnad på platser som händer, armar, fötter, vrister och ben); mer vätska i allmänhet innebär mer blod som går igenom vener och artärer. Med tiden får det att stelna, vilket kan leda till högt blodtryck.

En del människor säger till och med att överkonsumtion av salt kan göra oss tjockare.

Salt är inte farligt, och även om det inte heller är helt ofarligt, om du äter en näringsrik kost, tränar regelbundet och upprätthåller en sund kroppsvikt, behöver du förmodligen inte oroa dig för hur mycket du äter.

Vilka är tecknen du har ätit för mycket salt?

En av natriumens viktiga roller i kroppen är att hjälpa till att balansera vätskor – men konsumerar du för mycket påverkar du vätskebehållningen.

1.500 mg är den dagliga mängden natrium som “American Heart Association” rekommenderar.

En av de största konsekvenserna på kort sikt av att äta mycket natrium är uppblåsthet och svullnad.

Salt kan påverka din kognitiva funktion negativt

Salt kan också påverka din kognitiva funktion negativt, enligt en studie från 2010.

Beviset är tydligt: För mycket salt kan ha allvarliga hälsoeffekter på lång sikt. Men många människor äter dieter där natriumintaget överstiger det dagliga rekommenderade värdet på 2 300 milligram. I ett försök att bättre informera allmänheten, beslutade New Yorks stad att det skulle kräva att restauranger markerar rätter på sina menyer som överskred det dagliga rekommenderade natriumintaget.

Förhoppningsvis, som ett resultat, kan New York-bor vara mer medvetna om saltet de konsumerar, justera sina dieter i enlighet därmed och vara friskare som ett resultat.

Vad är några tips om att din diet regelbundet innehåller för mycket natrium?

Det handlar om konsekvenserna på längre sikt här. Överskott av natriumintag kan ge dig risk för en mängd hälsoproblem. Ofta är huvudvärk eller njursten bara några exempel. Med tiden kan högt blodtryck dock vara det mest uttalade symptomet – och det är ett som du bör vara uppmärksam på, även om du anser dig själv frisk. Högt blodtryck är den främsta dödsorsaken för kvinnor i USA.

Vattenåterhållning

Först kan du märka att du känner dig mer uppblåst än vanligt. Detta sker eftersom dina njurar vill behålla en specifik mäng natrium i förhållande till vtten i kroppen. För att göra det håller de på extra vatten för att kompensera för det extra natrium du ätit.

Denna ökade vattenhållning kan leda till svullnad, särskilt i händer och fötter, och kan få dig att väga mer än vanligt.

Öka blodtrycket

En saltrik måltid kan också orsaka att en större blodvolym rinner genom dina blodkärl och artärer. Detta kan resultera i en tillfällig ökning av blodtrycket.

Som sagt kommer inte alla att uppleva dessa effekter. Till exempel tyder forskning på att personer som tål salt väl inte kommer uppleva en ökning av blodtrycket efter saltrika måltider.

En persons känslighet för salt tros påverkas av faktorer som genetik och hormoner. Ålder och fetma kan också förstärka effekterna av blodtryck av högt saltintag.

Dessa variabler kan förklara varför saltrika dieter inte automatiskt leder till en ökning av blodtrycket för alla.

Intensiv törst

Att äta en salt måltid kan också leda till att du får en torr mun eller blir väldigt törstig. Att uppmuntra dig att dricka är ett annat sätt på vilket din kropp försöker korrigera kvoten mellan vatten och natrium.

Den resulterande ökningen av vätskeintaget kan få dig att urinera mer än vanligt. Å andra sidan, om du inte konsumerar vätskor efter att ha ätit stora mängder salt kan det leda till att kroppens natriumnivåer stiger över en säker nivå, vilket kan leda till ett tillstånd som kallas hypernatremia.

Hypernatremi kan leda till att vatten läcker ut ur dina celler och i ditt blod, i ett försök att späda ut överskottet av natrium. Om den inte behandlas kan denna vätskeskift resultera i förvirring, kramper, koma och till och med döden.

Andra symtom på hypernatremi inkluderar rastlöshet, andnings- och sömnproblem och minskad urination

Kan höja ditt blodtryck

Forskning tyder på att saltrika dieter väsentligt ökar blodtrycket och att sänka saltinnehållet i en persons diet kan bidra till att sänka deras blodtrycksnivåer.

Två stora studier rapporterar till exempel att en minskning av saltintaget på 4,4 gram per dag kan sänka systoliskt och diastoliskt blodtryck (topp- och bottenantalet i en avläsning) med upp till 4,18 mm Hg respektive 2,06 mm Hg.

Emellertid var de observerade reduktionerna nära två gånger större hos individer med högt blodtryck jämfört med de med blodtryck i normalområdet.

Dessutom anses dessa effekter vara betydligt starkare hos saltkänsliga individer än hos de som inte är saltkänsliga. Fetma och åldrande är dock även för att förstärka de blodtrycksökande effekterna av saltrika dieter.

Kan öka risken för magcancer

Flera studier kopplar en diet med hög salt till en högre risk för magcancer.

En studie med mer än 268 000 deltagare antyder att de med ett ungefärligt saltintag på 3 gram per dag kan ha upp till 68% högre risk för magcancer än de med ett ungefärligt saltintag på 1 gram per dag.

En annan studie antyder vidare att personer med höga saltintag kan ha en två gånger högre risk för magcancer än de med lägre intag. Ändå definierar denna studie inte klart vad som anses vara högt eller lågt saltintag.

Mekanismen bakom saltens effekt på magcancer förstås inte helt. Men experter tror att saltrika dieter kan göra en person mer utsatt för magcancer genom att orsaka magsår eller inflammation i magsäcken.

Effekt på riskerna för hjärtsjukdomar och för tidig död

Kopplingen mellan saltrika dieter, hjärtsjukdomar och för tidig död är fortfarande något kontroversiell.

Vissa studier tyder på att höga saltintag orsakar en ökning av blodtrycket och ett förstelnande av blodkärl och artärer. I sin tur kan dessa förändringar resultera i en högre risk för hjärtsjukdomar och för tidig död.

Till exempel noterar en 20-årig studie att deltagare som konsumerade mindre än 5,8 gram salt per dag hade den lägsta dödlighetsnivån, medan de som konsumerade mer än 15 gram salt per dag hade den högsta.

Men andra antyder att höga saltdieter inte har några effekter på hjärthälsa eller livslängd och att lågsaltdieter faktiskt kan öka risken för hjärtsjukdomar och dödsfall.

Dessa olika studieresultat kan förklaras av skillnader i studiedesign, metoder som används för att uppskatta natriumintag,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *