Friday, August 12
Shadow

Är det Farligt att Äta för Mycket Kalcium?

Du har förmodligen hört att man behöver mycket kalcium i din diet för att ha starka ben och en frisk kropp. Men känner du till riskerna med att ta för mycket kalcium? Precis som med allt annat är det viktigt att ha en balans i kalciumintaget. Överkonsumtion av kalcium kan leda till vissa biverkningar.

Din kropp behöver kalcium, men det är viktigt att ta rätt mängd av detta viktiga mineral.

Experter rekommenderar att män i åldrarna 19–70 år och kvinnor mellan 19–50 år konsumerar 1 000 mg kalcium varje dag. Män äldre än 70 och kvinnor äldre än 50 bör sträva efter 1 200 mg dagligen. Kalcium är ett viktigt mineral, och det är viktigt att uppfylla det dagliga behovet, men samtidigt vill du inte överskrida det för mycket heller.

Kan du ta för mycket kalcium?

Även om kalcium är viktigt är mer inte nödvändigtvis bättre. Det finns inga belägg för att överkonsumtion över den rekommenderade dosen ger några ytterligare fördelar.

Detta kan bero på att kroppen bara kan bearbeta 500 eller 600 mg på en gång, men människor som äter tillskott tar ofta mycket större mängder på en enda gång. Det finns vissa bevis på att stora doser från kalciumtillskott kan öka risken för koagulation och förkalkning av artärerna.

Hyperkalcemi

Hyperkalcemi är den medicinska termen för en hög kalciumnivå (Ca2 +) i blodserum. Personer med en mild ökning som utvecklats långsamt har vanligtvis inga symtom.

Kalciumnivåer i blodet kontrolleras mestadels av körtlar. Dessa fyra små körtlar sitter bakom sköldkörteln.

När kroppen behöver kalcium utsöndrar de sköldkörtelkörtlarna ett hormon. Detta hormon signalerar:

 • benen för att frigöra kalcium i blodet
 • njurarna att utsöndra mindre kalcium i urinen
 • njurarna att aktivera D-vitamin, vilket hjälper matsmältningskanalen att ta upp mer kalcium

Överaktiva paratyreoidkörtlar eller ett underliggande hälsotillstånd kan störa kalciumbalansen.

Om kalciumnivåerna blir för höga kan en person diagnostiseras med hyperkalcemi. Detta tillstånd kan hindra kroppsfunktioner och kan specifikt förknippas med:

 • dålig benhälsa
 • njursten
 • onormal hjärta och hjärnfunktion
 • Extremt höga nivåer av kalcium i blodet kan bli livshotande.

Symtom

Lätt hyperkalcemi kan inte leda till symtom, medan mer allvarlig hyperkalcemi kan orsaka:

 • Överdriven törst och urinering ofta. För mycket kalcium innebär att njurarna måste arbeta hårdare. Som ett resultat kan en person urinera oftare, vilket leder till uttorkning och ökad törst.
 • Magsmärta och matsmältningsproblem. För mycket kalcium kan orsaka magbesvär, magsmärta, illamående, kräkningar och förstoppning.
 • Bensmärta och muskelsvaghet. Hyperkalcemi kan orsaka att benen släpper ut för mycket kalcium och lämnar dem bristfälliga. Denna onormala benaktivitet kan leda till smärta och muskelsvaghet.
 • Förvirring, slöhet och trötthet. För mycket kalcium i blodet kan påverka hjärnan och orsaka dessa symtom.
  Ångest och depression. Hyperkalcemi kan också påverka mental hälsa.
 • Högt blodtryck och onormala hjärtrytmer. Höga kalciumnivåer kan öka blodtrycket och leda till elektriska avvikelser som förändrar hjärtrytmen och lägger belastningen.

Men hos dem med högre nivåer eller snabbt uppkomst kan symtomen inkludera buksmärta, bensmärta, förvirring, depression, svaghet, njursten eller en onormal hjärtrytm inklusive hjärtstopp.

De flesta fall beror på primär hyperparatyreoidism eller cancer.

För mycket kalcium i din kost är vanligtvis inte relaterat till hyperkalcemi, vilket är ett allvarligt medicinskt tillstånd. Överdriven kalcium i kosten kan orsaka förstoppning och kan öka din risk för njursten.

Så som slutsats på denna artikel, och på frågan om huruvida det är farligt att äta för mycket kalcium, är svaret att det beror på, men att det aldrig är bra att överkonsumera någonting. Ät kalcium med måtta, och undvik att överkonsumera kalcium så kommer fördelarna definitivt att över

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *