Monday, April 22
Shadow

Kan du Äta Mat som Stått Framme I Rumstemperatur?

Tack vare kylskåp kan vi se till att maten håller längre, och vi behöver därför inte längre handla färsk mat varje dag.

Även om de flesta av oss förmodligen inte tänker på hur fantastiskt det är med ett kylskåp är vi definitivt uppmärksamma när något är fel med maten.

Om du någonsin har fått skämd mjölk eller ätit en rätt som stått framme i rumstemperatur för länge och senare blev sjuk på grund av det, inser du snabbt att vår förmåga att hålla mat i kyld i ett kylskåp är en riktigt viktig sak.

Så hur lång tid är för lång för att ha mat i rumstemperatur som egentligen bör hållas kyld? Här är svaren på allt du behöver veta om att äta met som stått framme i rumstemperatur, och när det kan bli farligt.

Mat i kylskpået

Det är rekommenderat att ställa livsmedel i kylen inom två timmar efter att du köpt dem. Om det är över 32 grader, har du bara en timme. Detta gäller även för servering av mat på en middag, picknick eller andra evenemang där du har rätter som står ute under längre perioder. Om så är fallet kan du också prova att servera det den dåliga maten i en behållare som ligger inbäddad i en skål med is.

Potentiellt farliga livsmedel finns i en form som kan stödja snabb och progressiv tillväxt av mikroorganismer. Råvaror som har denna karaktär inkluderar alla livsmedel som består helt eller till viss del av mjölk eller mjölkprodukter, ägg, kött, fågel, ris, fisk, skaldjur och ätliga kräftdjur. Särskilt dessa livsmedel måste serveras vid säkra temperaturer.

All potentiellt farlig mat ska hållas under 5 grader för kall mat eller över 1 grad för varma livsmedel utom under nödvändig beredningstid eller under en kort visningsperiod. Utrustning för varm eller kall hållare kan behövas för att lagra och visa mat om du ska iväg. En mattermometer krävs också om potentiellt farliga livsmedel kommer att serveras.

Mat i rumstemperatur

Mat som lämnas ut för länge vid rumstemperatur är den perfekta grogrunden för bakterier såsom Staphylococcus aureus och Salmonella att växa till farliga nivåer som kan orsaka sjukdom.

Bakterier växer snabbast inom temperaturer mellan 4 och 60 grader och fördubblas i antal på så lite som 20 minuter. Detta temperaturintervall kallas ofta för risk eller farozonen.

Om du är osäker, kasta maten. Detta är verkligen viktigt. Det är inte värt att bli sjuk av gammal mat.

Hur bakterier växer

Som vanligt är svaret inte enkelt när det gäller näring. De flesta av oss har ätit rester som inte kyldes utan att bli sjuka. Men samtidigt har de flesta av oss upplevt matförgiftning. Det är därför det finns vissa regler för livsmedelssäkerhet du bör följa när du lagrar mat. Olika organismer kan förstöra mat inklusive:

 • virus
 • bakterie
 • parasiter
 • svampar/mögel

Om någon av dessa organismer kommer i kontakt med din mat som lämnats ute över natten kan du bli sjuk. Det vanligaste skälet till matskämning är bakterier. Det finns två typer av patogena bakterier:

 • Infektionsmikroorganismer t.ex. Salmonella
 • Toxikogena mikroorganismer, t.ex. Staphylococcus aureus eller Listeria

Det är viktigt att göra en skillnad mellan dessa mikroorganismer. Det beror på att det inte finns någon säker nivå av infektionsmikroorganismer. Redan en bakterie kan leda till sjukdom. Med en bakterie är risken låg eftersom den måste överleva naturliga hinder som vår kropp utsätter den för. Inklusive magsyran och immunsvaret. Men ändå kan en organisme räcka för att göra dig sjuk.

Toxigena mikroorganismer producerar toxiner i maten medan de växer. Dessa gifter kan få dig att känna dig sjuk. Bakterierna måste växa till en viss nivå för att komma till en koncentration av toxin som kan göra dig sjuk. För dessa mikroorganismer kan en säker nivå uppskattas vilket innebär att upp till en viss bakterietillväxt kommer det inte att bli någon negativ effekt och du kommer inte bli sjuk.

När är det farligt att mat stått framme?

Låt oss anta att man tillsatte endast 5 celler per gram mat. Antag också att bakterierna kunde dela var 20: e minut utanför kylen.

 • Efter en timme: 40 celler per gram – inga problem
 • Två timmar: 320 celler per gram – inga problem
 • Tre timmar: 2.500 celler per gram – inga problem
 • Fyra timmar: 20.000 celler per gram – nu håller det på att bli farligt eftersom Staphylococci börjar producera toxiner med 100 000 celler per gram.
 • Fem timmar: 160.000 celler per gram – Mat med gifter på en nivå som gör dig sjuk. Maten ser fortfarande inte ut, smakar eller luktar bortskämda.
 • Sex timmar: 1.280.000 celler per gram
 • Sju timmar: 10.240.000 celler per gram
 • Åtta timmar: 82.000.000 celler per gram
 • Nio timmar: 655.000.000 celler per gram
 • 10 timmar: 5 miljarder celler per gram
 • 11 timmar: 41 miljarder celler per gram – Skämd mat

Så efter fem timmar vid rumstemperatur innehåller maten som lämnats ut över natten gifter men är inte skämd ännu. I det här stadiet kan du inte se, lukta eller smaka på att maten har blivit dålig. Detta sker efter cirka 10 timmar. Den verkliga faran här är att antalet bakterier för mat som förstörs är mycket högt. Men toxinbelastning som kan göra dig sjuk händer redan vid mycket lägre bakterieantal. Så när det finns toxin så märker du inte att maten blivit skämt ännu.

Förhållanden bakterier måste växa i kokt mat

En av anledningarna till att vi lagar mat är för att vi vill förhindra matförgiftning. Den höga temperaturen kommer att döda många av livsmedelförgiftande bakterier och deras toxiner. Endast om du ger bakterierna optimala tillväxtförhållanden kan de förstöra maten. Bakterietillväxt är föremål för en kombination av faktorer, inklusive:

Inledande bakteriekulturer som finns i mat

Livsmedelsinspektörer analyserar inte varje produkt för dess mikrobiologiska säkerhet. Men de inspekterar produktionsprocessen för de flesta livsmedel som finns i snabbköpet. Så de flesta av produkterna i snabbköpet är mikrobiologiskt säkra. Glöm inte att kocken själv har en avgörande roll. Kocken gör livsmedel säkra genom att döda de flesta närvarande bakterierna under tillagningen.

Temperatur och varaktighet på matlagning / uppvärmning av mat

Bakterier växer bäst vid 37 ° C, vilket är kroppstemperatur. De kan reproducera snabbt mellan 4,4 °.  Detta kallas farozonen. Matlagning vid 60 ° C kommer att döda många skadliga bakterier. Uppvärmning till 120 ° C i några minuter kommer att döda alla bakterier. Förvara maten i kylen vid 2 ° C – 3 ° C för att bromsa bakterietillväxten efter tillagningen. När du värmer upp maten ska den vara över 60 ° C.

Förorening efter tillagning

Mathanterare måste vara mycket försiktiga för att förhindra “cross contamination” efter tillagningen. Detta kan hända när rå mat nuddar tillagad eller rå saft hamnar på tillagad mat. Detta kan hända om du har rått kött och ställer dessa i anslutning till stekt mat i kylen. Rengör händer, knivar och skärbrädor mellan användning av tillgade och färska råvaror. Använd inte smutsiga handdukar för att torka händerna.

Fukt

Alla bakterier behöver vatten för att överleva och frodas. Mycket salt och sockerrik mat är mindre benägen att bli dålig. Detta beror på att de binder vatten och lämnar mindre tillgängligt vatten för bakterier att frodas.

pH-nivå

De flesta bakterier trivs vid neutralt pH, men många kan reproducera sig i ett pH-intervall från 4,5 – 10,0. Det är därför som det är mindre troligt att sura livsmedel blir dåliga. Till exempel har vinäger ett pH på 3,5 och används för att konservera inlagda livsmedel.

Miljötillstånd

Aeroba bakterier behöver syre för att växa, medan anaeroba bakterier kan växa utan syre. Många sjukdomsframkallande bakterier är aeroba. Det är anledningen till att tillverkare använder vakuumpaket för livsmedel för att bromsa bakterietillväxten. En bra lösning är därför att köpa en vakkumförpackare. Detta är ett billigt sätt att förlänga livstiden och hållbarheten på dina matvaror och minska matsvinn.

[dfrcs name=”vakumförpackare” title=”köp vakuumförpackare”]

Så för att svara på din fråga om du kan äta mat som stått framme i rumstemperatur är svaret ja. Men det beror på hur länge som maten stått framme och vilken typ av mat det är. Notera att trots att den inte luktar eller smakar dåligt kan den ändå vara dålig och kan detta kan leda till matförgiftning. Använd ditt sunda förnuft.

[dfrcs name=”matlådor” title=”köp matlådor”]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *