Monday, February 6
Shadow

Amerikansk Matkultur – Matkultur i USA Komplett Guide

Vad tänker du på när du tänker på amerikansk mat? Många kommer att säga hamburgare, pommes frites eller något stekt, fettigt och snabbt.

Andra säger biff, kyckling, bacon etc. Men det som kan överraska dig om amerikansk mat är dess mångfald.

Maten vi äter återspeglar ofta våra värderingar och vår kultur. Familjemåltider och favoritmat berättar ofta en historia om landet, klimatet, politisk påverkan, dess historia och dess människor.

Recept och matlagningstekniker överförs ofta från generation till generation. När människor migrerar och bosätter sig i olika delar av världen, tas favoritmat och matlagningstraditioner med sig.

USA har en lång historia av att välkomna invandrare från hela världen, och landets mat inklusive ingredienser, helgdagar och matkultur återspeglar det. Det kanske inte är amerikanskt ursprung, men det är nu en viktig del av Amerika och dess mathistoria.

Amerikansk matkultur

Matkultur betyder kollektiva praxis, attityder, övertygelser samt produktion och konsumtion av mat. Det inkluderar hur människor använder mat för att uttrycka identitet, fira milstolpar, skapa anslutningar, etablera samhälle och utforska kreativitet.

Den amerikanska matkulturen, som många länder, har utvecklats över tid. Eftersom teknik, tillgänglighet och migration av människor över hela landet har förändrats, så har maten vi köper, växer, lagar och njuter gjort det också. I dagens amerikanska matkultur är måltider ofta en social aktivitet som delas med vänner och familj. Att komma tillsammans med andra för att dela en måltid, ta bilder av mat och njuta av andra foton av mat, titta på matlagningsprogram och följa favoritmatbloggare, är alla en förlängning av den moderna amerikanska matupplevelsen.

Studier av den amerikanerna matkulturen har funnit att amerikanarna tycker om att välja mat som får dem att se bra ut. Trenderna förflyttar sig från bearbetade och massproducerade livsmedel till livsmedel som är ekologiska och lokala. Amerikaner blir mer medvetna om var deras mat kommer ifrån, hur den bearbetas och kulturen för de företag som producerar deras livsmedel.

Däremot vill den genomsnittliga amerikanen att deras mat ska vara snabb och enkel, oavsett om de köper den i en mataffär eller snabbmatrestaurang.

Trots den kulturella förändringen mot att utvärdera mat baserat på utseende och socialt medvetande, förblir McDonald’s, Pizza Hut, KFC och andra stereotypa amerikanska snabbkedjor populära på grund av deras bekvämlighet, kännedom och konsistens. Medan vanliga restauranger kan variera i olika regioner i USA, kan du alltid lita på snabbmatrestauranger som McDonald’s för att alltid ge samma mat, smak och upplevelse oavsett vart du åker. Dessutom är det billigt och snabbt.

Mångfalden i amerikansk mat

De typer av mat som amerikanerna äter kan variera beroende på hushåll, region, religion, socioekonomisk klass eller kulturell bakgrund.

Det amerikanska köket återspeglar USA: s historia och blandar kulinariska bidrag från olika grupper av människor från hela världen, inklusive inhemska amerikaner, afroamerikaner, asiater, européer, öar i Stilla havet och sydamerikaner. Ett kännetecken på amerikansk matlagning är sammansmältningen av flera etniska eller regionala tillvägagångssätt till helt nya matlagningsstilar.

I alla amerikanska städer hittar du vanligtvis en mängd olika kinesiska, mexikanska och italienska restauranger. I en stadsmiljö kan du uppleva en mer expansiv internationell matscen. Smaken och erbjudandena kan dock vara väldigt annorlunda än vad du hittar i deras respektive länder. Detta beror delvis på tillgängliga ingredienser i USA och ansträngningen att vädja till amerikanska kunder. Men var du än går, visar maten du hittar i hela Amerika mångfalden av dess folk och är också en återspegling av regionen.

I många amerikanska rätter kan du känna igen ingredienserna som delar ursprung med ditt hemland eller andra delar av världen. Det som skiljer amerikansk mat är förmågan att slå samman smaker, texturer, matlagningstekniker som finns i andra länder till en unik kulinarisk upplevelse. Genom att blanda olika smaker från utländska stapelmål representerar amerikansk mat verkligen mångfalden i landets folk och historia.

Amerikansk mathistoria

Amerikansk mat påverkades av européer och indianer i sin tidiga historia. Idag finns det ett antal livsmedel som vanligtvis identifieras som amerikanska, såsom hamburgare, korv, potatischips, makaroner och ost och köttbröd.

Det finns också stilar av matlagning och typer av livsmedel som är specifika för en region. Tillagning i sydlig stil kallas ofta “amerikansk komfortmat” och innehåller rätter som stekt kyckling, collardgrönsaker, svartögda ärtor och majsbröd. Tex-Mex, populär i Texas och sydväst, är en blandning av spanska och mexikanska matlagningstilar och innehåller föremål som chili och burritos, och förlitar sig starkt på strimlad ost och bönor.

Jerky, torkat kött som serveras som snacks är också en mat som skapades i USA, enligt NPR.

Precis som det engelska språket är en kombination av ord från olika språk, lånar Amerika mat från alla världens fantastiska smaker. När människor från alla delar av världen migrerar till USA tog de med sig sin kultur, kläder, språk och mat. Tidigt i amerikansk historia påverkades det amerikanska köket av européer och indianer. Med USA: s västutvidgning infördes spanska och mexikanska matlagningsstilar i kulturen. När landet växte och fler möjligheter blev tillgängliga, tog immigranter från den östra delen av världen sina kryddor, smaker och kulinariska traditioner som utökade våra paletter.

Vad är amerikansk mat?

Om du frågar en amerikan om deras favoritmat är chansen stor att du kommer att märka ett eklektiskt sortiment av svar som pasta, stir fry, tacos, sushi, pizza, burritos och pad thai. Men om du frågar dem vad som är deras amerikanska favoritmat, kan du höra något som hamburgare, korv, makaroner och ost och äppelpaj. Men alla dessa rätter har sitt ursprung i andra länder.

Även om det är lätt att hitta ett överflöd av internationellt påverkade livsmedel i USA, är vissa livsmedel unika för landet, till exempel:

  • Chili
  • Stekt kyckling
  • S ‘mores
  • Jordnötssmör
  • tranbär
  • Köttfärslimpa
  • BBQ
  • Chocolate chip cookies

Din amerikanska kulinariska upplevelse

Maten du äter är ofta en ansamling av dina upplevelser, de platser du har varit och din påverkan. När du bosätter dig i USA hittar du mat som är bekant för dig och mat som är till skillnad från allt du har smakat tidigare. Detsamma kan sägas om ditt nya liv i ett nytt land.

Vi uppmuntrar dig att omfamna det nya eftersom det kommer att ge dig en bättre känsla för det amerikanska folket och deras kultur. Fråga dina nya amerikanska vänner om deras amerikanska favoritmåltider och dela med dem mat från ditt land. Mat har ett unikt sätt att föra samman människor, skapa nya upplevelser och skapa en gemensam grund.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *