Saturday, July 13
Shadow

Så Får Du Maten att Hålla Längre

Vi har alla varit där förut där vi får kasta gammal frukt, ruttna grönsaker, rester, etc. i papperskorgen då maten har blivit gammal eller till och med möglig.

Det är alltför lätt att glömma dina matvaror tills den punkt att de börjar ruttna, men här är de goda nyheterna: att veta hur man lagrar dem på rätt sätt är inte jättesvårt

Att lagra din mat på rätt sätt kan hjälpa dig att spara tid och pengar samtidigt som du förhindrar extra resor till mataffären

Korrekt matförvaring förhindrar inte bara onödigt avfall utan minskar också kostnaden för inköp av matvaror och minimerar risken för att drabbas av en matburen sjukdom.

Tips om matlagring för att hjälpa din mat att vara längre

Dessa enkla matlagringstips hjälper dig att säkerställa att maten håller längre.

Placera kött på bottenhyllan

Kött borde ligga på bottenhyllan så att juicer inte droppar på andra livsmedel. Lägg köttet på en bricka med en upphöjd läpp för att fånga vätska som kan försöka fly. Du bör även lägga köttet separat från annat rått kött för att förhindra korskontaminering.

Stek grönsaker

Ett tips är att steka grönsaker som broccoli och blomkål för att förlänga hållbarheten. Det är också ett bra tips om måltidsförberedelser att ha kokta grönsaker till hands som du snabbt kan kasta i som ett tillägg till varje måltid.

Förvara korn i lufttäta behållare

Att köpa i bulk är ett bra sätt att spara pengar när du handlar med livsmedel, men du vill lagra det på rätt sätt så att den extra maten inte går till spillo. Om du köper korn i bulk, se till att överföra dem till en lufttät behållare för att bibehålla färskhet, samt att hålla insekter borta.

Gå ett steg längre och märk dina behållare med köpdatum så att du vet hur länge du har haft dina korn.

Kolla ditt kylskåps temperatur

Efter att du har förpackat och placerat alla dina saker i kylen, se till att kylskåpet är inställt på rätt temperatur. Se till att din kyltermometer fungerar korrekt för att förhindra förstörelse och minska risken för matburen sjukdom.

Temperaturen bör ställas in på minst 40 grader Fahrenheit (fem grader Celsius), eller några grader lägre.

Håll dina gröna färskare längre

När din sallad, spenat och andra greener börjar se mörka, våta eller slemmiga ut, är de inte längre bra och färska. Du kommer att märka att de har en mindre jordig grön lukt och mer av en skarp arom. Och om du inte har tid att förvandla dem till en pestosås så kan du få dem att hålla längre med hjälp av ett enkelt köksredskap – pappershanddukar.

När du köper örter som koriander eller en massa spenat, linda in en pappershandduk eller två runt dem för att absorbera all fukt från mataffärens vattenspray, vilket kan orsaka mögel. För plastskålar med grönsaker som sallad, lägg några pappershanddukar i hela botten.

Ett annat tips är produktpåsar, lagringsbehållare och återanvändbara pappershanddukar efter att du har sköljt dina grönsaker för att få dem att hålla längre. Vi rekommendera också att man sticker små hål i de plastpåsar du använder för att främja bättre luftcirkulation.

När du är redo att äta dina grönsaker, se till att du sköljer dem för att ta bort eventuella kvarvarande bakterier. Du kan också förtvätta dina grönsaker, som romansalladblad, och låta dem torka helt innan du förvarar dem inslagna i handdukar till kylen. Om någon enskild blad ser ut som att det håller på att ruttna, släng dem, men lukta även i behållaren.

Behandla örter som blommor

Färska örter, sparris och grön lök kan alla förvaras upprätt i ett högt glas färskt vatten. Klipp bara av stjälkarna, täck dem med lite plastfolie och lägg dem i kylen.

Förvaring av frukt och grönsaker

Inte alla frukter och grönsaker behöver förvaras i kylen. Avokado, citrus, bananer, nektariner, päron, persikor, lök, tomater och potatis kan alla förvaras vid rumstemperatur eller i ett svalt skafferi. Men förvara inte lök och potatis tillsammans. På grund av etylengas som vissa typer släpper ut kan de åldras och ruttna snabbare.

Använd plastfolie på bananer

Täck kronan på en massa bananer i plastfolie för att bromsa utsläppet av etengas. Detta förhindrar dem från att mogna för snabbt om du inte kommer att använda hela gruppen direkt. Men även om du har några bananer som börjar bli gamla betyder det inte att du måste kasta dem i papperskorgen. Det finns ett antal läckra recept som kräver övermogna bananer.

Förpacka selleri i folie

Om du packar in hela selleri i folie hjälper det den att hålla sig fräsch och krispig i upp till fyra veckor i din låda. Folien hjälper till att hålla precis rätt mängd fukt i och etylengas ute.

Tvätta råvaror

Om tvätt av frukt och grönsaker är det första du gör när du kommer hem från mataffären så kanske du bör ändra på din rutin. De är rekommenderat att du bara tvättar saker du är redo att äta direkt eller strax efter om du planerar att frysa maten. Det minskar risken för att mögel växer på fuktiga produkter. Och om du ska skära upp din mat i förväg för att spara tid, vänta bara med att tvätta den innan du äter den.

Förvara mejeriprodukter längst bak i kylen

Om du har märkt att mjölken och andra mejeriprodukter som du köper verkar vara några av de första som blir gamla är det förmodligen för att du lagrar dem på fel sätt. Du kanske tänker att så länge du lägger dem i kylen omedelbart efter användning kommer de att vara okej – men det är inte alltid sant.

Din kylskåpstemperatur är inte jämn. Vissa ställen är kallare än andra. Till exempel tenderar baksidan av kylen att vara kylare, så det är en mycket bättre plats att lagra mjölk än sidodörren. Det är avgörande att hålla dina mejeriprodukter kalla för att förlänga hållbarheten. Placera därför dessa längst bak i kylen där det är kallast.

Dörren är inte bara mer tempererad än kylskåpets baksida, utan du utsätter också mat framför kylen för varm köksluft varje gång den öppnas. Mejeriprodukter och andra förgängliga saker bör hålla sig fräschare flera dagar längre när de hålls i ryggen.

Ett vanligt tips är att du bara lägger en nypa salt i mjölken efter att den öppnats för att få den att hålla en vecka längre fram till dess utgångsdatum. Om du inte tror att du kan dricka mjölken innan den löper ut, kan du frysa den och tina den ut när du är redo att dricka den.

Se dock till att du följer din egen sunt förnuft och luktar mjölken innan du dricker. Om det luktar surt eller ser klumpigt ut när du häller det i ett glas, släng det ut omedelbart. Detsamma gäller för andra mejeriprodukter, som yoghurt, grädde och gräddfil.

Motverka mögel på ost

För att hålla din ost från att utveckla mögel för tidigt, rekommenderas att du tar bort den från sin plastförpackning och rullar upp den i vax eller pergamentpapper istället.

Det är rekommenderat att dulagrar ost på eller under 4 grader celsius. Mjukost som brie och keso ska hålla en vecka vid dessa temperaturer. Hårdost som cheddar kan vanligtvis vara i tre till fyra veckor.

Om din ost någonsin har en alltför torr eller slemmig konsistens är det bäst att kasta den.

Bevara din tomatpuré

Såvida du inte bakar en pizza från grunden, är chansen stor att du inte kommer att använda all tomatpuré från burk på en gång. Du kan hålla den fräschare genom att lägga till ett tjockt lager olja ovanpå.

Ta bort olja med en sked när du är redo att använda den igen. Om du fortfarande har lite tomatpuré kvar som du planerar att använda vid en senare tidpunkt, häll på mer olja för att täcka den.

Om svarta ringar bildas runt burkens inre kanter efter att du har lagt den i kylen, torkas den ofta och oxideras. Undvik det när du tar från den röda tomatpurén. Du kan också använda en pappershandduk och skrapa bort den eller skopa ut den färska tomatpurén och förvara den täckt med olja i en separat behållare.

Håll köttet färskt

Det sista du vill är att behöva kasta köttet eftersom du har glömt det. Riktlinjerna säger att lunchkött ska kastas efter tre till fem dagar om det öppnas. Rått bacon varar en vecka och färskt kött såsom korv och hamburgare håller bara en till två dagar. Kött som biffar, kotletter, stek och skinka kan hålla i upp till fem dagar i kylen.

Om något av dessa kött har stått i kylen längre, måste du laga eller frysa det. Om du inte gör det kommer köttet att börja bli dåligt och du måste kasta det. Att laga den kommer att hjälpa till att ge den ytterligare tre till fem dagar i kylen och flera månader längre liv i frysen. Om du konserverar köttet kan det hålla i upp till två år och du behöver inte förvara det i kylen.

Vissa livsmedel, som fisk, är det bättre att slänga om du inte tillagat det inom en dag. Men som alltid, se till att du luktar maten innan du lagar den, för att minska risken för matburen sjukdom.

Låt inte dina ägg bli gamla

Tillsammans med mejeriprodukter bör ägg också förvaras på en sval plats i ditt kylskåp. Det betyder att placera dem längst back i kylskåpet och långt ifrån dörren.

Om du inte är säker på att äggen fortfarande är ätbara kan du utföra äggtestet. Fyll en skål med vatten och lägg i ett ägg i taget. Om ägget sjunker till botten är det bra att äta. Om det flyter är det dags att kasta ut det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *