Monday, April 22
Shadow

Så Undviker du Matförgiftning Utomlands

Ingenting kan orsaka att en semester eller affärsresa kommer till helstopp såsom matförgiftning. Att äta eller dricka fel sak kan lämna dig instängd i ditt hotellrum under flera dagar. Inte bara gör det att du känner dig helt eländig, men det förstör också din resa.

Matförgiftning, som är den gemensamma termen för matburen sjukdom, definieras som en sjukdom orsakad av att äta förorenad mat. De vanligaste orsakerna till matförgiftning är smittsamma organismer, inklusive bakterier, virus och parasiter eller deras toxiner. De kan förorena mat när som helst under bearbetning eller produktion.

Symtom på matförgiftning innefattar vanligtvis illamående, kräkningar eller diarré. Dessa kan visa sig inom några timmar efter att ha ätit förgiftat mat.

Om du har plågas av matförgiftning (även känd som resenärs diarré) på en resa tidigare, är du inte ensam. Enligt Centers for Disease Control påverkar resee diarré 30 till 70 procent av resenärerna beroende på deras destination. Medan vissa destinationer erbjuder en högre risk, kan matförgiftning verkligen träffa var som helst på grund av dålig hygienpraxis på restauranger.

Tyvärr kan du inte helt undvika risken för matförgiftning om du inte har kontroll över din mat från det ögonblick den skördas tills du äter den, oavsett var du är. Det finns vissa livsmedel som utgör en större risk för matburen sjukdom än andra, inklusive rått eller underkokt kött, skaldjur, råa och oskalade råvaror.

För att se till att du undviker matförgiftning och undvika att förstöra din resa, här är några röda flaggor du bör leta efter.

Först och främst bör du undvika bufféer till varje pris – rätter som värms upp eller lämnas utanför utgör en större risk att bli förorenade. Håll dig borta från fuktig mat som är rumstemperatur, inklusive såser. Du bör välja mat som är nykokt och varm istället.

I allmänhet ska du bara undvika mat från gatuförsäljare av liknande skäl som för bufféer. Du bör också undvika opasteuriserad mjölk och mejeriprodukter, inklusive glass.

När det gäller dina frukter och grönsaker, håll dig till de frukter som du kan skala själv, såsom bananer, apelsiner och avokado. Sallader, skivade och outskalbara frukter, som druvor och bär, utgör en livsmedelförgiftningsrisk, beroende på var du är i världen, kan de mycket väl ha tvättats i förorenat vatten.

När det gäller dina drycker är det 100 procent säkraste alternativet att dricka flaskvatten medan du undviker vatten från en kran, brunn eller bäck. Du bör också använda flaskvatten för att borsta tänderna. Om du måste konsumera lokalt vatten, koka det i tre minuter.

Att dricka alkohol är okej, men hoppa över isbitarna i din dryck. Alkoholen i din dryck skyddar dig inte från förorenat vatten eller is. Vissa blandade fruktjuicer kan också innehålla lokalt vatten, så du bör också undvika dem. Drick gärna konserverade eller drycker på flaska så länge du själv bryter öppningen på behållarna. Innan du dricker eller häller din drink bör du torka av burk eller flaska.

Om du beställer en varm dryck som kaffe eller te, se till att den ångar varmt.

Kom ihåg att du kan förorena din egen mat! Se därför till att rengöra händerna innan du äter, antingen med tvål och vatten eller en alkoholbaserad handsprit med minst 60 procent alkohol. I allmänhet bör du undvika att röra ansiktet, munnen och slemhinnorna med händerna medan du reser.

Utanför dina matupplevelser ska du undvika att simma i vatten som kan vara förorenat och hålla munnen stängd i duschen. Det vattnet kan också göra dig sjuk.

Vissa läkare rekommenderar att packa vismutsubsalicylat (BSS) till din resa, som är den aktiva ingrediensen i Pepto-Bismol. Vissa studier har funnit att om du tar 2 gram vätska eller två tuggtabletter fyra gånger varje dag kan det minska förekomsten av resenärs diarré från 40 procent till 14 procent.

1. Drick endast säkert vatten

I många länder är den lokala vattenförsörjningen helt enkelt inte lika ren som i mer utvecklade länder. Dessutom fyller vissa leverantörer helt enkelt på tomma vattenflaskor med plast med det ofiltrerade lokala vattnet från kranen.

Om du reser dit vattnet är ofiltrerat eller potentiellt osäkert, ska du ha vattentvättstabletter eller verktyg till hands.
Om du dricker flaskvatten, se till att tätningen är intakt innan du dricker den.
Var också försiktig med isen eftersom den kanske inte har gjorts med filtrerat, sterilt vatten, utan kranvatten istället – fråga, eller undvik det helt.

3. Var försiktig när du äter också

Maten från gatuförsäljare kan ge en resenär en känsla av att leva lokalt, men på vissa platser är gatuförsäljare inte tillåtna och / eller omfattas av samma inspektion som ges till restauranger och kan sälja mat av lägre kvalitet och osäker. Ofta kan du använda Internet för att få information och recensioner om lokala matalternativ på din destination.

Som sagt bör du alltid inspektera utseendet på restauranganläggningen innan du äter maten. Titta runt på den allmänna renheten på platsen, inklusive dukar, redskap och menyer för att bestämma matställets totala renlighet och hygiennivå. Gillar du inte det du ser? Var modig och undvik att äta där.

Om du väljer mat från en gatuförsäljare väljer du en som lokalbefolkningen äter på. Chansen är stor att de har varit där tidigare och litar på den säljaren. Att fråga lokalbefolkningen var de gillar att äta är naturligtvis också ett bra sätt att ta bort de bästa ställena att äta på.

4. Tvätta händerna noggrant också

I vissa fall kan en resenär ha plockat upp en bakterie eller bakteria någon annanstans och bara genom att tvätta händerna noggrant innan du rör vid din mat eller äta något kan du vara säker på att du inte har bidragit till problemet.

Att tvätta händerna ordentligt betyder:

  • Att göra händerna våta med rent rinnande vatten och applicera tvål.
  • Gnugga ihop händerna och skrubba dem väl, mellan fingrarna och under naglarna – i minst 20 sekunder.
  • Skölj händerna väl under rinnande vatten och torka dem på en ren handduk.

Så vad ska en resenär göra om du är skeptisk till kranvattnet? Följ stegen och ta med alkoholbaserade rengöringsmedel eller handtvättar. På så sätt får du bort grundsmuts och skräp och steriliseras också. Dessutom, om området där du inte har rinnande vatten eller tvål, kan du bara lita på saniteringstvätten.

5. Ät mindre portioner

Detta tips ska du inte underskatta. Det är meningsfullt när du tänker på det. Din kropp kan bekämpa matförgiftning bättre när den påverkas minimalt med mindre portioner jämfört med en mycket stor måltid.

Dessutom reduceras biverkningarna – kräkningar och diarré – betydligt när det finns mindre mat för kroppen att eliminera.

Att beställa och konsumera mindre del av livsmedel som är misstänkta för dig är ett sätt att minimera den totala effekten om det visar sig att dina misstankar var korrekta.

6. Var försiktig med vad du äter

Var uppmärksam på vad du äter när du reser. Mat som är felaktigt tilllagad – det vill säga den är inte tillagad till en varm temperatur – behåller bakterierna som orsakar matförgiftning.

  • Välj mat som är helt kokt och nytillagd – i motsats till något som värms upp efter matlagning.
  • Undvik okokta livsmedel såvida du inte kan skala dem
  • Var försiktig med glass från en leverantör som inte håller den ordentligt kyld.
  • Okokt skaldjur är den ledande syndaren av matförgiftning på internationella resor. Detsamma gäller för livsmedel som tvättas i lokalt kranvatten och sedan serveras.

7. Ha med dig akutmat

Föräldrar är redan mycket bekanta med detta koncept, men att ta med katastrofmat på resor och fylla utbuded med pålitliga ingridienser är det bästa sättet att vara säker på att du inte utsätter dig själv eller dina barn för potentiellt förorenade mat när matalternativen är begränsade, magen skriker, och tålamod är bristfällig.

Förpackade livsmedel som spannmål, nötter, kakor, kringlor, chips, etc. är ett utmärkt sätt att avvärja hungersmärta tills du hittar en matplats du litar på.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *