Monday, February 6
Shadow

Rollen som Antioxidanter spelar för vår hälsa

Oxidation är som att åldras. Det inträffar bakom kulisserna, långsamt framåt tills något slits ut.

Tänk på ett äpple som har halverats. Utelämnad i det fria blir det brunt och skrynkligt – det är oxidation. Om hälften av det äpplet hade stänkts med C-vitaminpulver hade processen saktat ner.

Oxidationsprocessen leder till produktion av fria radikaler i kroppen – molekyler som har en oparad elektron. Dessa instabila molekyler rör sig genom kroppen och “stjäl” elektroner från andra molekyler, vilket orsakar skador på cellmembran och andra strukturer, inklusive cellulära proteiner, DNA och lipider.

Oxidativ stress uppstår när förhållandet mellan prooxidanter – eller fria radikaler – och reduktionsmedel skiftar ur balans.

Stress, alkohol, cigarettrökning, solljus, föroreningar och andra faktorer kan påskynda oxidationen.

Ange antioxidanter

Experter uppskattar att över 100 tillstånd uppstår som ett resultat av oxidativ skada. Dessa tillstånd inkluderar cancer, ateroskleros, högt blodtryck, diabetes, grå starr, inflammation, autoimmuna sjukdomar, hepatit, fetma, fibromyalgi, kroniskt trötthetssyndrom och neurologiska sjukdomar inklusive Alzheimers sjukdom.

Med en lista så, det verkar logiskt att ingripa på alla sätt vi kan.

Antioxidanter finns i vissa livsmedel och arbetar för att förhindra en del av de skador som orsakas av fria radikaler genom att “neutralisera” dem.

Näringsantioxidanterna inkluderar vitaminerna A, C och E och mineralerna koppar, selen och zink.

Icke- näringsantioxidanter inkluderar dietföreningar, såsom fytokemikalier som finns i växter, och inkluderar föreningar som lypocen som finns i tomater och antocyaniner som finns i tranbär.

Det finns också örtmediciner som anses vara effektiva antioxidanter. Dessa inkluderar vitlök, andrographis, grönt te, astragalus, hagtorn, gurkmeja, ginkgo, olivblad, salvia, St Mary’s tistel, blåbär och druvkärneextrakt.

I örtmedicin , används dessa örter ofta för att stödja personer med en känd historia av hjärt-kärlsjukdomar som vill vara proaktiva om sin hälsa och som kanske vill använda en allmän tonic som en del av sitt hälsoprogram.

En diet rik på antioxidanter kan hjälpa till att skydda kroppen mot de skadliga effekterna av fria radikaler och minska risken för vissa sjukdomar.

Källor till antioxidanter

Matval spelar en stor roll i antioxidantintaget.

En allmän rekommendation för antioxidanter är att fokusera på fem portioner av frukt och grönsaker om dagen, där en “servera” anses vara en halv kopp kokta grönsaker eller en medelstor bit frukt.

Bra matkällor för antioxidanter inkluderar:

  • Rött och grönt n druvor
  • Blåbär, hallon och jordgubbar
 • Mörkt gröna grönsaker
 • Nötter, inklusive valnötter och paranötter
 • Apelsingrönsaker, inklusive sötpotatis och morot
 • Te, särskilt grönt te
 • Fullkorn
 • Bönor, särskilt sojabönor
 • Fisk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *