Monday, November 15
Shadow

Så håller du din hösnuva i schack

Apotekaren och herbalisten Gerald Quigley diskuterar hösnuva och hur du skyddar dig mot “åskastma” som delas på Foodtrotter Radio.

 

Hösnuva, eller allergisk rinit, kännetecknas av nysningar, rinnande näsa, svullnad av bihålans slemhinna, klåda i ögonen och massor av tårar.

)

Hösnuva är den vanliga termen för allergisk rinit på grund av säsongsbunden spridning av pollen i luften. Sjukdomen är dock inte bara säsongsbetonad och kan bero på exponering för andra antigener än pollen.

Ställ in på Foodtrotter Radio för att höra Gerald diskutera sambandet mellan okontrollerad astma och hösnuva.

Vanliga antigener som orsakar symtom hos känsliga individer inkluderar husdamm, djurhår, trasigt insektsdelar, svampsporer, mögelfjädrar, pulver, insekticider och många gräspollen.

Ungefär 5 till 15 procent av individerna är mottagliga eller har förmåga att reagera på inhalerade allergener. Dessa individer är mer benägna att få virusinfektioner och har en högre risk att drabbas av astma.

Bihåleinflammation kan också utvecklas på grund av bakteriell infektion som sedan blir associerad med försämrad dränering av nässlemhinnan. Symtom på detta tillstånd inkluderar lokal smärta och ömhet i den överliggande ansiktshuden, huvudvärk och eventuellt feber.

Behandlingsalternativ för hösnuva

Behandling innebär att man undviker eller minskar exponeringen för det kränkande antigenet, vilket minskar immunsvaret eller inflammatorisk respons, desensibilisering genom att stimulera andra klasser av immunglobuliner och förbättra immuniteten.

Näringsbehandlingsalternativ inkluderar: 

 • Eliminera det kränkande antigenet från din miljö. Om mjäll från katter eller hundar är ansvarigt, undvik kontakt med dessa djur. Om det finns näspolyper, kontrollera om det finns salicylat- och aspirinkänslighet.
 • Öka konsumtionen av fiskoljor.
 • Använd vitlök och pepparrot i matlagningen.
 • Inför propolis i kosten. Detta kan minska sensibiliseringen för pollen genom att oralt stimulera de blockerande antikropparna.
 • Drick två koppar bockhornsklöver örtte varje dag.
 • Ingefärsextrakt kan ha en viss fördel eftersom den har kraftfulla antiinflammatoriska egenskaper.
 • Test för mjölkkänslighet.
 • Om du är känslig för ragweed, eliminera vattenmelon, cantaloupe, honungsmelon, zucchini, gurka och bananer från kosten. Alla dessa livsmedel har ett gemensamt allergen mot ragweed.
 • Undvik exponering för dieselångor eftersom det gör näsan känslig för pollen. Kväveoxider kan förstöra flimmerhåren i halsen och därmed uppmuntra ansamling av slemhinnor.
 • Ta bort mattor och dunsängar för att förbättra symtom orsakade av dammkvalster. För att döda kvalstren, tvätta alla kläder i varmt vatten över 58C.
 • Luft filtrerande dammsugare bör användas för att rengöra huset.
 • Vädermönstren ger meningsfulla ledtrådar om hur illa symptomen på hösnuva kan drabba de flesta. Dagar med varmt och stabilt väder följt av blåsiga, stormiga och våta svala förändringar ger vanligtvis akuta symtom några dagar innan förändringen faktiskt kommer.

  Att kontrollera hösnuvasymptom

  Regelbunden daglig dosering av en tablettform av naturliga antihistaminer, som bockhornsklöver, luktfri vitlök, C-vitamin, marshmallow och pepparrot verkar etablera en barriär för frigörandet av förmedlare av symtomen på hösnuva. Att öka dosen förhindrar ofta problemen under några dagar innan kylbytet. Denna kombination är ett idealiskt sätt att byta från vanliga doser av de icke-sederande antihistaminerna till en enstaka dos av antihistaminen, vilket vanligtvis behövs eftersom den högre dosen av de förebyggande medlen inte påbörjades tillräckligt tidigt.

  En noggrann granskning av vädermönstren, tillsammans med trenderna i pollenantalet, ger ofta de nödvändiga ledtrådarna om riskerna för hösnuvaproblem. Doser av naturliga förebyggande medel av en tablett två gånger om dagen, ökande till två tabletter två gånger om dagen (kanske till och med två tabletter tre gånger om dagen under de varma nordliga vinddagarna) allt eftersom vädermönstren utvecklas, kommer att ge större komfort även för de mest svåra. lidande.

  Antihistaminer delas in i två grupper – äldre, lugnande läkemedel och nyare, mindre lugnande läkemedel. Individuellt svar på specifika antihistaminer varierar kraftigt; det kan vara nödvändigt att prova ett antal medel för att se vilket som tolereras bäst och är mest effektivt. De flesta antihistaminer är avsedda för korttidsbehandling.

  Dina blodsockernivåer kommer inte att påverkas av dessa hösnuvabehandlingar. Dessa nivåer bör dock övervakas mer noggrant när du försöker hantera allergiska reaktioner. I teorin kan vissa örter påverka blodsockret. I praktiken ser vi bara inte dessa effekter.

  Det är bäst att slappna av och ta kontroll. Använd de naturliga terapierna för att förebygga problemen och när det behövs, använd ett av de mindre lugnande antihistaminerna för att lindra eventuella genombrottssymtom.

  Skydda dig själv från åskastma

  Det är viktigt att hålla ett öga på väderprognosen, särskilt när det är en het period följt av en blåsig, stormig förändring. Denna typ av väder är en bördig miljö för allergiska symtom som leder till astma.

  Det är då vi ofta hör om “åskvädersastma”.

  Enkla strategier kan minska din risk och inkluderar: 

  • Regelbunden användning av strikt isoton saltlösning som inte innehåller några konserveringsmedel för att säkerställa bra slemskikt i näsan.
  • För den ljusa huden, fräknar person, en sesamolja nässpray täcker de känsliga områdena av näsa, skyddar dem från allergiframkallande material i samband med vind.
  • Pepparrot, vitlök och C-vitamin är en traditionell kombination som kan användas som förebyggande medel, men dosen måste ökas när prognosen är uppenbar.
  • Quercetin är ett underbart antihistamin och är ett effektivt alternativ till andra läkemedelsbaserade behandlingar.
  • Adekvat hydrering är impo rtant hela tiden.Obs! Din apotekare i apoteket kommer att hjälpa till med det lämpligaste sättet att hjälpa dig att kontrollera din hösnuva.

   Har du en fråga till Gerald som du vill ha svar på? Använd vårt kontaktformulär för att ställa din hälsorelaterade fråga till Gerald nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *