Monday, November 29
Shadow

Hälsosammaste bröd: Vitt, fullkorn, råg, surdeg eller glutenfritt?

Vitt, fullkorn, råg, surdeg, glutenfritt … oavsett hur du skivar det, är brödvalen till synes oändliga. Så hur får du ut det mesta av din rostat bröd?

Bröd är en mataffär lista måste för de flesta, men hur hälsosamt är det?

Ny forskning från Nya Zeeland har kastat strålkastarljuset på bröd och upptäckt att hushållen är mycket mindre benägna att köpa hälsosamma produkter från närbutiker och bagerier jämfört med stormarknader.

Med så många ställen som nu säljer bröd och så många brödval, när det gäller att spendera vår deg på, ja… deg, vad ska vi leta efter?

Våra experter hjälper till att skilja vetet från agnarna.

Är bröd allmänt hälsosamt?

Bröd förtjänar inte sin dåliga rap, säger dietist och nutritionist Sanchia Parker.

“Det är bekvämt, budgetvänligt, lätt att få och kan ingå i en hälsosam kost, så länge det är av god kvalitet och äts i rätt mängd”, säger Sanchia.

Swinburne University of Technologys kostlärare Leah Dowling säger att bröd är en go od källa till kolhydrater och låg fetthalt.

“Och fullkornssorter är en bra källa till protein, fibrer, vitaminer och mineraler, såväl som hälsosamma fetter”, säger hon.

Vitt bröd

“raffinerat” vitt bröd innehåller vetemjöl med kli och groddar lager avlägsnas, vilket lämnar ett absolut minimum av näringsämnen, förklarar Sanchia.

”Den har ett högt GI eller glykemiskt index så din kropp bryter ner det snabbt, vilket ger dig en omedelbar energipåverkan men sedan blir du hungrig nästan direkt”, säger hon.

Leah rekommenderar att du lämnar mjuka och fluffiga vita bröd till en och annan Bunnings-korvsyssla, där det enda beslutet är lök eller inte lök.

Fullkornsbröd

Fullkornsbröd görs av fullkorn som har malts till en fin konsistens och innehåller mer fibrer än vitt mjöl, säger Leah.

Hon lägger till att fullkornsbröd också innehåller mer vitaminer och mineraler än många vita bröd, men har ett högre GI än fullkornsbröd.

“Titta på ingredienspanelen för att se om några fullkorn eller frön har tillsatts, såsom rågkorn, solrosfrön eller pepitas,” Sanchia föreslår.

Flerkornsbröd

Flerkornsbröd innehåller mer än en sorts spannmål, även om det inte nödvändigtvis är fullkorn.

“Absolut ett steg upp från vitt bröd – spannmål är näringskraftverk, vilket betyder extra vitaminer och antioxidanter”, säger Sanchia.

Leah säger att du bara måste vara medveten om att många flerkornsbröd fortfarande görs med vitt mjöl med lite tillsatta korn.

”Trots detta tenderar de att ha mer fibrer och lägre GI, vilket betyder mer långvarig energi”, säger hon.

Fullkornsbröd

Fullkornsbröd har en tät fullkornsmjölsbotten och mycket spannmål och frön, säger Leah.

Som namnet antyder innehåller fullkorn hela spannmålet – kliet (yttre) lager), endospermen (s tarchy mellanlager) och groddar (näringsrik inre del).

”Fullkornsbröd är en rik källa till kolhydrater, protein, bra fetter, vitaminer och mineraler, samt tre typer av fibrer”, säger Leah.

Rågbröd

Gjorda vanligtvis med en kombination av rågmjöl och rågkorn, “rågbröd är något jag absolut skulle rekommendera”, säger Sanchia.

“Konsistensen är vanligtvis ganska seg och det är ett tätt bröd som kan sakta ner. minska hur snabbt vi äter, vilket innebär att vi är mindre benägna att äta för mycket.”

Leah säger att fullkornsråg med tillsatta spannmål är ett bra val för hälsan eftersom det har högre fibrer och vitaminer. innehåll än lätt råg och har ett lägre GI, liksom rågsurdeg.

Bättre val: Mat och inflammation – vad man ska äta och vad man ska undvika

Surdegsbröd

Surdeg är vanligtvis lättare att smälta , tros bero på dess prebiotiska innehåll t och probiotikaliknande egenskaper, och jäsningsprocessen som är involverad i att göra den sänker dess fytathalt, vilket gör det lättare att absorbera vitaminer och mineraler från fullkornen.

Autentisk surdeg tar lång tid att producera och resulterar i ett surt och segt bröd, två egenskaper som sänker GI, förklarar Leah.

”Leta efter en seg konsistens och frånvaron av jäst i ingredienser, gärna med fullkornsmjöl eller råg, spannmål och frön”, säger hon.

  • Bra bakterier: Probiotikas kraft för tarmhälsa
  • Glutenfritt bröd

    Tillverkat av ett alternativt spannmål till vete, för att undvika veteproteinet gluten, kan det vara hippt att “gå glutenfri” men om du inte är glutenintolerant, var försiktig, säger Sanchia.

    Leah håller med : “Dessa bröd är användbara för personer med glutenintolerans som celiaki, men ger inga tillsatser enskilda hälsofördelar utöver vanliga bröd för oss andra”, säger hon.

    Adjö vete: Din guide till att bli glutenfri

Hur man väljer det hälsosammaste brödet

“Leta helst efter tunga, tätt bröd med massor av spannmål och frön”, säger Leah.

”Livsmedel med mer än 4 g fibrer per portion anses vara en bra källa till fiber enligt australiensiska livsmedelsnormer.”

“Håll dig till kvalitetsbröd och fyll på med grönsaker, bladgrönsaker, bra fettkällor och kanske en klick olivolja”, säger Sanchia.

Skrivet av Liz McGrath.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *