Shadow

Hur Förvarar man Tomater?

En färsk härlig tomat är söt, saftig, utsökt fyllig. Dessa perfekta tomater kan vara svåra att hitta i butiken.

Men hur lagrar du tomater tills dem är redo att ätas? Hur förvarar du tomater för att få så lång hållbarhet som möjligt och för att hålla dem färska?

Bör du lagra tomater i kylen?

Svaret är att du inte behöver det, såvida de inte är helt mogna. Om inte dina tomater är på sin absoluta mognadstopp får du aldrig en mogen tomat. Men om du har helt mogna tomater som du bara inte har tid att äta just nu kan du förvara dem i kylen. En mogen tomat kan hålla en dag eller två i kylen utan att påverkas negativt.

Låt dem inte svalna längre än ett par dagar. Kylda tomater börjar torka ut, vilket gör att dem tappar sin färskhet. Tomatens kött blir också mjöligt och grumligt.

Med detta sagt bör du alltid äta tomater vid rumstemperatur för optimal smak och konsistens. Låt dem bara värmas upp till rumstemperatur innan du skär upp och äter dem.

Hur man lagrar tomater som inte är mogna

Hoppa över kylskåpet om tomaterna inte är mogna. Förvara dem i rumstemperatur istället. Även om det är vackert att lägga tomater på en fönsterbräda, är det bättre att du håller dina tomater i källaren eller ett skåp. Du vill att tomaterna ska fortsätta mogna efter att de har plockats, men du vill inte att de ska gå så snabbt att de börjar förstöras.

Eftersom tomater är så känsliga vill du också ha dem i ett enda lager så att deras vikt inte krossar varandra. Om en blir lite krossad, använd den innan den får de andra att ruttna. Luftcirkulation är också nyckeln när det gäller färskhet. En tallrik eller flätad korg låter luft röra sig runt tomaterna, vilket resulterar i något längre livslängd.

Förvara tomater med stjälkarna nedåt. Detta förhindrar att fukt slipper ut genom stammen. Det kan också hjälpa till att förhindra mögeltillväxt runt stammen.

Lägg trädgårdstomater i en fryspåse av plast och förvara i din frys. För att använda i soppa, gryta eller sås, håll bara de frysta tomaterna under varmt vatten så glider skinnet direkt.

Förvaring av tomater utomhus

Tomater fortsätter att mogna när de utsätts för rumstemperatur eller högre. Det allmänna rådet från de flesta experter är att om du vill bevara smakerna och dofterna hos färska tomater ska de förvaras på en sval plats.

Om du bor i varmare klimat eller inte har luftkonditionering inuti skulle “rumstemperatur” för dig vara betydligt högre, vilket innebär att dina tomater mognar – och i slutändan ruttnar – snabbare än du vill.

Överväganden du måste göra när du förvarar tomater

Mognad, rumstemperatur (speciellt på sommaren), tomatsort och när du tänker använda dem kommer alla att spela en roll för att bestämma det bästa sättet att förvara dina tomater. Omogna tomater lämnas bäst på bänken för att mogna ytterligare, medan övermogna tomater kan räddas genom att du placerar dem i kylen.

Tomatvarianter med högre förhållande massa till kött, såsom körsbärstomater, tenderar också att klara sig bättre i kylen än köttigare motsvarigheter som romatomater. Om du planerar att använda tomater under hela veckan är det bäst att återkomma till dem regelbundet och justera deras positionering efter behov så att de inte går till spillo.

Slutligen, om du lagrar dina tomater i kylen för att bevara dem längre, bör du låta dem komma till rumstemperatur genom att lämna dem på bänken i minst en timme (eller upp till en dag) innan du äter dem för att återställa deras smak -producerande enzymer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *