Saturday, July 13
Shadow

Hur Länge Håller Havregryn? Här är Svaret!

Du kan se när vissa livsmedel blir dåliga genom förändringar i struktur, doft och färg. Med andra produkter är det dock svårare eftersom att de kanske inte ger tydliga tecken när de har blivit dåligt, förutom när du slutligen smakar.

Torkade havregryn är just en sån råvara där det kan vara svårt att se om de blivit dåliga.

Havregrynspaket tenderar normalt att vara ganska stora, och om du inte äter havregryn så ofta är det lätt att de kanske glöms bort eller helt enkelt inte hinner ätas upp innan de börjar bli dåliga.

Så länge de lagras i en förseglad behållare på en sval, torr plats, bör havregryn hålla i upp till två år innan de eventuellt kan bli lite konstiga.

Ha dock i åtanke att havregryn med tillsatta ingredienser såsom torkad frukt kommer att bli sämre snabbare, vilket kan göra att dessa havregrynsblandningar kan vara i sex till nio månader.

De flesta havre från stora tillverkare av havregryn behandlar havren genom att torka av dem, rulla dem, ånga dem och rosta dem. Denna process stabiliserar kornen och förlänger utgångsdatumet för alla oljor de innehåller. Om du köper havre som är märkt “ostabiliserad” blir de oljorna dåliga lite snabbare än de kommersiellt bearbetade grejerna. Men om du förvarar dem ordentligt i kylen, bör havren vara i cirka 12 månader.

Om du inte är säker på exakt hur länge din havre har stått i ditt skåp är den goda nyheten att de förmodligen inte kommer att skada dig även om de är på den äldre sidan. De kan smaka lite sura eller bli missfärgade, men så länge du inte ser någon mögel växa är de inte osäkra att äta. För att vara helt säker kan du förvara din havre i en behållare av glas eller metall för att förlänga hållbarheten ännu längre.

Om det lagras ordentligt så kan havre faktiskt förbli bra långt efter utgångsdatumet.

Hur man vet om havre har blivit dålig

Även om havregryn kan hålla i några år, är ett av sätten du kan se om din havre har blivit dåligt att lita på dina sinnen. Även om detta inte är ett absolut perfekt test är det den första bedömningen.

Havre som har blivit dålig kommer att förändras i struktur och färg. Om du äter havregryn ofta har du förmodligen redan en bra uppfattning om hur din havre ska se ut. Och om det luktar annorlunda, undvik att äta den.

Om du fortfarande inte är säker på om din havre är bortskämd även efter att ha granskat havren medan den är torr, försök att tillaga dem. Ett av de första tecknen på dålig havre är när den kokas med en vätska, förblir vätskan avsevärt åtskild från havre och andra ingredienser.

Ät absolut inte havren om du märker denna separering eftersom havren snabbt utvecklas mögel och är osäker att konsumera. Bortsett från vätsketestet kan du åter lita på dina sinnen. Om havregrynen luktar ovanligt eller har en annan konsistens, är det troligt att det är ruttet.

Hur man lagrar havre på rätt sätt

Om havregrynen är förpackade är det bäst att förvara havren på en sval, torr plats där det inte sker stora temperaturförändringar.

Om du lämnar havregrynen i ett område som fluktuerar i temperatur, kommer fukt att utvecklas inuti förpackningen. Detta kommer att leda till att mögel växer och i sin tur förstör havregrynen.

Ett bra tips är även att förvara havregryn i en lufttät behållare för att förhindra att fukt eller andra föroreningar förstör din havre och för att förlänga hållbarheten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *