Saturday, June 15
Shadow

Hur Länge Håller Honung? Här är Svaret!

När det kommer till köpehonung på burk är bäst före datum är ett kommersiellt krav.

Inte många konsumenter inser att många honungsorter kristalliseras över tid i skafferiet och uppvisar förändringar i färg och utseende. Även om honungskristallisation är en naturlig och ofarlig process, uppfattar de flesta konsumenter inte mörkningen av honung och bildandet av sockerkristaller i honung som någonting positivt.

I det här fallet hjälper ett “bäst före datum” på burken att indikera “färkheten” av honungen och tillgodose kundens förväntningar till en viss grad. Så “bäst före datumet” signalerar på ett sätt till kunderna om hur länge som honungen har stått på hyllan för länge eller inte.

Blir honung dålig?

Det är viktigt att veta att kristalliserad honung inte förstörs på något sätt. Det är normalt att det kristalliserar över tiden. Tiden det tar beror på variationen av honung och temperaturen vid vilken du lagrar den. Rå naturlig honung tenderar att kristalliseras snabbare än den kommersiella. Dessutom tar den billiga, tungt bearbetade honungen lång tid att kristalliseras.

Honung består mestadels av socker, som är hygroskopiskt. Det betyder att det absorberar vatten från miljön.

Vanligtvis innehåller honung cirka 18% vatten, och alla typer av jäst eller bakterier kan inte överleva på en sådan plats.

När procentandelen vatten i honung stiger (det händer när honungen absorberar tillräckligt med vatten från sin omgivning), kan viss jäst leva där inne. Om de utvecklas i honung producerar de alkohol och honungen jäser.

Du kan lätt märka om det är något fel med honungen när du smakar den. Om den inte smakar som den ska har den blivit dålig.

Återigen är denna situation extremt ovanlig, mendet är samtidigt tekniskt möjligt.

Så varför blir honung aldrig dålig? Honung är antibakteriell, vilket betyder att du inte behöver oroa dig för något som växer i din honung. Honung har också ett pH på cirka 3,26-4,48, vilket hjälper till att också avvärja alla bakterier som försöker etablera sig i dem.

Är det några undantag från regeln att honung aldrig blir dålig? Undrar du om rå honung kan gå dåligt? Det enda sättet din honung kommer att löpa ut är om din honung har förorenats av fukt, så se till att aldrig få vatten i din honungskruka.

Granulering och kristallisering kan leda till ökad fukt. Honungen kan därför bli mer mottaglig för förstöring genom jäsning. Men rumstemperatur är vanligtvis en säker miljö för att undvika jäsning. Detta är fallet för både rå och pastöriserad honung. Inget av dem upphör att gälla om det lagras ordentligt.

Medan honung i princip aldrig förstörs, kan den ändra färg (från klar till grumlig) eller konsistens (tjockare och kornigare) över tiden. Så länge din honung inte utsätts för fukt och jäser är det säkert att konsumera. Men du kommer att märka om detta har skett.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *