Monday, May 10
Shadow

Hur Länge Håller Soja? Här är Svaret!

Soja är en populär östasiatisk sås som används för att krydda rätter och tillsätta smak. Det används vanligtvis för att ge många olika klassiska asiatiska rätter en utsökt smak.

Som med de allra flesta livsmedel kommer sojasås så småningom att bli dåligt. Men hur länge håller soja? Här är allt du behöver veta om förvaringstid och förvaringen av sojasås.

Blir sojasås dålig?

Ja, så småningom kommer soja att bli dålig, särskilt om den inte förvaras ordentligt.

Generellt håller soja ganska länge på grund av hur den är framställd. Det är en jäst smaktillsats och jäsningsprocessen säkerställer att den håller i flera månader.

Dessutom har sojasås en hög natriumhalt vilket gör det mycket svårt för bakterier att växa.

Detta ger dig dock inte möjlighet att använda flerårig gammal soja. Innan du gör det måste du göra några kontroller för att se till att sojan inte har blivit gammal och gått ut.

Hur länge håller soja?

Hur länge sojasås räcker beror på hur den lagras.

Om du öppnar flaskan och låter den stå i rumstemperatur, förvänta dig inte att den håller för länge. Men om du lägger flaskan i kylen så snart du har öppnat den kan sojasås hålla i mer än ett år.

Det är också viktigt att nämna att det finns olika märken av sojasås, vissa är dyrare än andra. Även om sojasåser är lika kan de variera något i hållbarhet.

Generella hållbarhetsregler är:

 • Sojasås oöppnad i kylen: den går inte ut
 • I skafferiet: Den går inte ut
 • Sojasås öppnad: 2-3 år
 • I skafferiet öppnad: 6 månader

Det är också viktigt att nämna att när det öppnats så börjar soja förlora sin smak även om den förvaras i kylen. Därför, om du letar efter den starka sojasåsaromen och smaken, måste du lägga till lite extra om du har haft den ett tag.

Tips för att se om sojasås har blivit dålig

Som du har läst kommer sojasås så småningom att bli dåligt, detta gäller särskilt om den inte har lagrats ordentligt. Utgångsdatumet på sojasås betyder inte nödvändigtvis att du inte längre kan använda det.

Men om du hittar en gammal flaska sojasås är det bäst att du kör några kontroller innan du lägger till det i dina ingredienser:

 • Lukt: Sojasås har fått en mycket stark lukt, men den är hanterbar. När den här lukten blir överväldigande och bokstavligen slår ut dig så snart du öppnar flaskan är det bäst att ersätta den.
 • Smak:  Om du har hittat en gammal flaska sojasås bör du ge den ett smakprov om den har blivit dålig eller inte. Det enda sättet att beskriva smaken av sojasås är salt. Men om det är en bitterhet blandad med den saltheten, är det inte längre bra att använda.
 • Mögel: Det är mycket sällsynt att du hittar mögel i sojasås, men det kan hända om det har utsatts för för mycket syre. Mögel kommer att manifestera sig på följande sätt, du kommer antingen att se gröna och vita klumpar flyta på ytan av sojasås, eller så kommer du att se en mögelliknande substans runt flaskans kant. Om du desperat behöver använda din sojasås kan det vara frestande att torka bort, men det är inte en bra idé. När du ser minsta tecken på mögel är
  Tjocklek: Sojasås har en halvtjock konsistens, den liknar en sirap. Men när det blir en vattenliknande konsistens är det det dags att slänga din soja.
 • Färg: Soja är mörk i färg oavsett om du har en flaska med full smak eller lätt smak. När soja börjar tappa sin färg och blir lite genomskinlig, kasta flaskan i papperskorgen.

Som med alla andra kryddor bestämmer hur du förvarar soja dess livslängd.

Tips för förvaring av soja

 • Originalbehållare: Sojasås kommer vanligtvis i en glas- eller plastflaska, och några av dessa flaskor är svåra att använda. Därför kan du bli frestad att överföra vätskan till en mer användarvänlig behållare. Häll inte innehållet i en annan flaska för att bibehålla smaken och se till att den håller så länge som möjligt. Förvara sojasås i sin ursprungliga behållare oavsett hur besvärligt du hittar den.
 • En konstant temperatur: Vissa människor har en dålig vana att förvara sina kryddor på köksbänken bredvid apparater som spis och diskmaskin. När det är varmt kan dessa apparater ändra sojasåsens temperatur, vilket leder till att soja blir dålig snabbare.
 • Använd ett lock: Sojaflaskor kommer antingen med ett skruvlock eller ett lock. Om du har ett skruvlock, se till att det skruvas fast ordentligt; om du har ett lock, se till att det skjuts ordentligt. Oavsett vilket lock du har, se bara till att det är förseglat ordentligt innan du förvarar din sojasås.
 • I skafferiet: Det är bäst att förvara sojasås i skafferi innan den har öppnats.
 • I Kylskåpet: Beroende på märke kommer vissa flaskor att ha “Kyl efter öppning skrivet på den.” Vissa människor väljer att inte lägga sin sojasås i kylen eftersom de tror att det minskar smaken. Så oavsett om du lägger din sojasås i kylen eller inte beror det på personliga preferenser. Men experter föreslår att sojasås förblir fräsch och bibehåller sin smak längre när den förvaras i kylen.

Risken att konsumera utgången sojasås

Att äta mat som gått ut är aldrig en bra idé. Du kan bli lite sjuk i värsta fall och beroende på din mags styrka kan du i allmänhet uppleva milda matförgiftningssymtom som inkluderar:

 • Yrsel: Du kommer att känna dig yr och ostadig på fötterna. Du kommer inte känna dig bekväm att stå upp och du kommer att behöva sitta ner.
 • Huvudvärk: Oavsett hur mycket vatten du dricker kommer du att få en dunkande huvudvärk.
 • Magont: Du kommer att uppleva krampliknande smärtor i magen.
 • Diarré: Du kommer att behöva besök toaletten ofta
 • Förlust av aptit: Även om du inte har ätit hela dagen, känner du fortfarande inte för att äta.
 • Illamående
 • Kräkningar
 • Trötthet: Du kommer att känna dig svag och trött även om du har vilat hela dagen.

Milda matförgiftningssymptom varar vanligtvis inte i mer än tre dagar.

Kan du frysa soja?

Först och främst finns det verkligen inget behov av att frysa soja eftersom det håller så länge ändå.

Men oavsett är svaret på frågan nej. Anledningen är att den innehåller mycket salt och att saltet inte fryser.

Inte bara för att det smälter is, men när mer snö faller tillåter inte de kemiska föreningarna i saltet att det fryser under en viss temperatur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *