Monday, May 10
Shadow

Kan man Frysa Morötter? Här är Svaret!

Morötter är en extremt populär grönsak som äts runtom i hela världen.

De utgör basen av många såser, rätter och måltider. Så hur förvarar du dem på bästa sätt? Svaret på den frågan är att du säkert har övervägt att frysa morötter. Men kan man frysa morötter? Detta och hur du tar hand om morötter på bästa sätt är precis det vi går igenom i denna artikel.

Kan du frysa kokta morötter?

Ja, du kan frysa kokta morötter i upp till 9 månader. De kommer att behålla sin smak och näringsvärde, men förlorar sin fasthet och struktur. Det är bäst att blanchera morötter innan du fryser, men du kan också frysa morötter som är rostade, mosade eller blandade med andra grönsaker samt morotsoppa.

Det finns många olika sätt att frysa kokta morötter med varierande resultat, och den här artikeln tar dig steg för steg igenom alla dina alternativ så att du kan välja de metoder som passar dig bäst.

Det enklaste sättet är att skära upp dem, blanchera dem, blixtfrysta och sedan förvara i en fryspåse.

Hur man fryser morötter

Med den här metoden att frysa morötter ska vi hålla dem råa. Det innebär en snabb blanchering i kokande vatten, men detta steg är viktigt för att bibehålla smak, näringsämnen och färger. Att frysa morötter råa är faktiskt en av de bästa metoderna att ta.

Ett av de bästa sätten att frysa alla grönsaker är i färdiga portioner, vilket är varför vi rekommenderar att frysa morötter på detta sätt.

Skär dina morötter: Först måste du toppa, putsa och skala dina morötter innan du skär dem i önskad storlek. Prova skivor eller stavar som är perfekta portionsstorlekar.
Blanchera dem: När du har gjort det, ta en stor vattenpanna, koka vatten och lägg dina morötter i vattnet i knappt en minut. Töm och kyl. Blanchering är viktigt när man fryser de flesta grönsaker. Det förhindrar förlust av smak, färg, näringsämnen och konsistens och kan rensa dina grönsaks ytor från smuts och annat.
Blixtfrys: När du har blancherat, placera dina morötter på ett bricka i ett lager så att inga bitar rör varandra. Placera i frysen i flera timmar tills den är frusen.
Slutfrys: Ta bort från frysen och lägg bitarna i en zip-lock och lägg dem i frysen.

Hur länge kan du frysa morötter?

Morötter behåller vanligtvis sin smak och näringsämnen i cirka 9 månader i frysen. Som alltid är det en bra idé att märka dina frysta morötter med datumet de frystes och / eller det datum du behöver använda dem så att de inte går till spillo.

Hur tinar du morötter?

Du inte behöver tina morötter för att tillaga dem. De fungerar bra direkt från frysen. Alternativet är mikrovågsugnen eller att koka dem i vatten som fungerar bra men riskerar att ge dig med överkokta och slappa morötter.

Istället rekommenderar vi att du kastar morötterna i lite rapsolja med en nypa salt, sprider dem på en bakplåt och slänger dem i ugnen i 20 till 30 minuter tills de är bruna och rostade.

Kan du frysa morötter på nytt?

Liksom de flesta grönsaker kan morötter frysas in. Det är dock sannolikt att kvaliteten går förlorad. När du tinar något försvinner fukt. Om du kyler igen något och tinar upp igen försvinner det ännu mer fukt ur grönsaken.

Det kan få dina morötter att förlora några av sina smaker och kan förstöra en del av strukturen. De bör dock vara helt säkra att äta efter frysning.

Fryser morötter bra?

Om du spenderar tid på att blanchera och förbereda dina morötter innan du fryser kommer det att vara att bli svårt att se skillnaden mellan färska och frysta morötter i de flesta fall. Om du inte tar tid att blanchera morötterna i förväg kan de missfärgas något och förlora lite av sin sma.

Frysa kokta morötter

Frysning av kokta morötter är ett utmärkt sätt att köpa dem i bulk och slippa oroa dig för att de ska bli dåliga innan du hinner använda alla.

Morötter har hög vattenhalt vilket innebär att när du fryser dem kommer deras struktur att förändras avsevärt.

När vattnet i moroten fryser blir det till en liten iskristall som skadar morotens proteiner och bryter ner strukturen. När morötterna tinas smälter iskristallerna och moroten blir mjuk snarare än krispig.

De behåller all sin söta smak och imponerande näring, så det är fortfarande värt ansträngningen.

Kan du frysa rostade morötter?

Du kan frysa rostade morötter, men när de väl tinade kommer de att ha tappat all sin krispighet.

Rostade morötter handlar dock om smaken. Så om du planerar att frysa dem finns det många sätt att använda dem för att maximera smaken utan att vara orolig för konsistensen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *